Pimeän pelko on luonnollinen osa lapsen kehitystä: mikä avuksi, kun pimeä pelottaa?

Pimeän pelko on luonnollinen osa lapsen kehitystä: mikä avuksi, kun pimeä pelottaa?
Kuva: Annie Spratt

Teksti: Anna-Leena

Oma tuttu ja turvallinen huone muuttuu yön pimeydessä pelottavaksi ja uhkaavaksi. Pimeän pelko on luonnollinen osa lapsen kehitystä, mutta miksi pimeä pelottaa ja mikä avuksi?

Pelko on suojakeino

Pimeän pelko ja painajaiset alkavat tavallisesti 3–4 -vuotiaana, mutta voivat vaivata vielä aikuisiakin. Pimeän pelko ei siis ole pikkulasten juttu, eikä peloille ole yläikärajaa. Pelko on kehityksellisesti tärkeä tunne, sillä pimeän pelon herääminen voi olla merkki lapsen mielikuvituksen kehittymisestä.

dark pathway lit with small light fixture
Kuva: Charles Deluvio. Pelko on kehityksellisesti tärkeä tunne,

Pimeän pelolla on myös biologiset juuret. Ihmisen kehityshistorian aikana pelon tarkoituksena on ollut auttaa ihmistä selviytymään olemassaolon taistelussa ympäristössä, joka on ollut täynnä vaaroja. Pelon tunne onkin ollut merkittävä ihmisen suojautumisen ja eloonjäämisen kannalta. Pelon tehtävänä on muun muassa auttaa ennakoimaan vaaraa ja valitsemaan taistelu- tai pakoreaktio.

Näin käsittelet pimeän pelkoa lapsen kanssa

1. Älä vähättele lapsen pelkoa. Laittakaa valot päälle tai käykää pelottava paikka läpi taskulampun kanssa. Verratkaa yhdessä, miltä huone näyttää valoisassa ja pimeässä. Pelottava hahmo voikin olla naulakossa roikkuva kylpytakki tai hyllyn päällä istuva pehmolelu. 

2. Kuunnelkaa yhdessä, miltä kodin äänet kuulostavat pimeässä, ja miltä valoisassa. Jääkaapin hurinaan, portaiden narinaan tai ikkunaan nakuttavaan oksaan ei päivällä kiinnitä huomiota, eivätkä ne erotu muiden äänten joukosta. Yön hiljaisuudessa tavalliset kodin äänet saattavat tuntua uhkaavilta. 

3. Etsikää kirjoja, jotka käsittelevät pelkoja. Kirjojen avulla lapsen voi olla helpompi käsitellä tunteitaan. 

4. Ottakaa esiin piirustuspaperia ja kyniä. Pyydä lasta kuvittelemaan pelottavia hahmoja ja piirtäkää ne yhdessä paperille. Miettikää seuraavaksi, millainen sankarihahmo voisi auttaa karkoittamaan hirviöt ja piirtäkää myös sankari esiin.

5. Hankkikaa lapsen huoneeseen yövalo, jonka voi jättää yöksi päälle. Anna lapselle lupa tulla vanhempien viereen jos pelottaa.

Pelätäänkö teillä pimeää?

Lähteet:

Mll.fi

Yle.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.