Asiaa kakasta: tiedätkö, mitä ulosteen väri kertoo lapsen terveydestä?

Asiaa kakasta: tiedätkö, mitä ulosteen väri kertoo lapsen terveydestä?
Kuva:zelle duda

Teksti: Anna-Leena

Vauvan ja lapsen ulosteen väri ja koostumus vaihtelee. Toisinaan kakka on vihreää ja löysää, toisinaan kiinteää ja keltaista. Molemmat ovat aivan normaalia. Lapsen ulosteen väri riippuu mm. suoliston bakteerikannasta ja ravinnosta, mutta siihen vaikuttaa myös suoliston tyhjenemisnopeus, kertoo terveyskirjasto. 

Pienen maidolla ruokitun vauvan kakka on kellertävää. Rintamaitoa tai korviketta saavan lapsen ulosteet voivat olla myös limaisia, vihertäviä, rusehtavia tai keltaisen sävyisiä. Kun lapsi aloittaa kiinteiden ruokien maistelun, alkaa kakkojen väri vähitellen muistuttamaan enemmän isompien lasten tai aikuisten ulosteen väriä.

Ulosten väriin vaikuttavat virusinfektiot, rokotteet, stressi sekä syödyn ravinnon määrä ja laatu. Joskus pienillä imeväisillä voi olla kakan pinnalla veriviiruja. Vaikka veri ulosteen seassa tai pinnalla saattaa säikäyttää, se on yleensä vaaratonta ja johtuu useimmiten peräaukon haavaumasta, ihottumasta tai itsestään paranevasta peräsuolen tulehdustilasta. Joskus harvoin taustalla on lehmänmaitoallergia tai bakteeri-infektio.

Jos vauvan kakka muuttuu valkoiseksi tai mustaksi tai jos väri muuttuu ja vauva on samanaikaisesti kuumeinen, laihtuu tai on poikkeavan itkuinen, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. 

Kakkojen väri lyhyesti:

Musta kakka

Hyvin tummassa tai mustassa kakassa voi olla verta. Musta kakka voi viitata suolisto-ongelmiin. Joissain tapauksissa myös imettävän äidin nännit ovat rikki ja vuotavat verta, jolloin sitä voi päätyä vauvan elimistöön. Ota yhteyttä neuvolaan.

Joskus keskosille ja lapsille annetaan rautalisää, joka voi tehdä kakasta mustaa tai hyvin tummaa. Tämä on täysin normaalia, mutta voit kysyä neuvolasta, jos asia huolestuttaa.

Verijuovat kakassa

Verijuova kakassa on yleensä täysin vaaratonta. Jos kuitenkin löydät vaipasta verta monena päivänä peräkkäin, keskustele neuvolan kanssa.Jos vauvasi kakassa on verta ja hänellä on jokin alla olevan listan oireista, vie lapsi terveyskeskukseen tai päivystykseen.

  • Väsymys/velttous – lapsi ei jaksa leikkiä tai olla kiinnostunut ympäristöstään
  • Vaipassa on limaa ja verta, mutta ei kakkaa
  • Kipeä vatsa
  • Ripulia
  • Kuumetta
Valkoinen tai harmaa

Jos alle kuuden kuukauden ikäisen vauvan uloste on valkoista tai harmaata, tulee kääntyä lääkärin puoleen, sillä tämä voi olla merkki maksa- tai sappiongelmista. Mikäli vauva syö jo kiinteitä ruokia, ulosteen valkoinen väri voi johtua ruoasta. Asiasta kannattaa kuitenkin keskustella lääkärin kanssa.

Vihreä

Uloste voi olla vihertävää etenkin äidinmaidonkorviketta juovilla vauvoilla, eikä siitä ei tarvitse yleensä huolestua. Ulosteen vihreä väri voi kuitenkin kieliä myös vatsapöpöstä. Lapsi kärsii tässä tapauksessa todennäköisesti myös muista oireista, kuten vatsakivusta tai ilmavaivoista.

Lähteet:

vau.fi

äitiydenihme.fi

Terveyskirjasto.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.