Jouluinen versio klassikkoherkusta: tämä vie kielen mennessään

Jouluinen versio klassikkoherkusta: tämä vie kielen mennessään
Kuva: L.Steward Masweneng

Teksti: Anna-Leena

Kyllästyttääkö ajatus pipareista, tortuista ja kahvikakuista? Kokeile tätä jouluista versiota porkkanapiirakasta. Mehevä porkkanapiirakka vie kielen mennessään ja on takuuvarma hitti kahvipöydässä. Tässä reseptissä yhdistyvät pohjan mausteinen pehmeys ja suussa sulava kuorrute.

Jouluinen porkkanapiirakka

  • Pohja:
  • 1 appelsiinin kuori raasteena
  • 280g sokeria
  • 4 kananmunaa
  • 400g porkkanaa raasteena (noin 5 keskikokoista porkkanaa)
  • 2 tlk ruokasoodaa
  • 2dl voisulaa tai öljyä
  • 250g vehnäjauhoja
  • 1rkl piparkakkumaustetta
  • Ripaus suolaa
  • Kourallinen saksanpähkinöitä rouhittuna

Täyte:
250g tuorejuustoa
50g tomusokeria
Puolikkaan appelsiinin mehu

Koristeluun rouhittuja saksanpähkinöitä

Tee näin:

  • Pese appelsiini kuorineen huolella. Raasta kuori (ei valkeaa osaa). Sekoita raaste sokeriin
  • Lisää porkkanaraaste
  • Vatkaa joukkoon 4 munaa
  • Lisää öljy ja sekoita
  • Sekoita joukkoon jauhot, ruokasooda ja mausteet huolella sekoittaen.
  • Lisää lopuksi rouhitut saksanpähkinät ja sekoita.

Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 180°c noin 15 minuuttia (kokeile hammastikulla, onko pohja kypsä). Tällä ohjeella pohjasta tulee sen verran paksu, että voit halutessasi halkaista pohjan ja koota piirakan kaksikerroksiseksi kakuksi. Tässä tapauksessa kuorrute kannattaa tehdä tuplana, että sitä riittää pohjien väliin ja kakun päälle, eikä kakku jää kuivaksi.

white and brown cake on white ceramic saucer beside pink ceramic teacup
Kuva: k8. Voit halutessasi halkaista pohjan ja koota piirakan kaksikerroksiseksi kakuksi.

Anna pohjan jäähtyä ja valmista sillä välin kuorrute. Vatkaa tuorejuusto, appelsiinimehua ja tomusokeri vaahdoksi. Levitä kuorrute tasaisesti jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja koristele saksanpähkinärouheella. Jos tykkäät runsaasta kuorrutuksesta, voit halutessasi tehdä kuorrutteen tuplana.
Piirakasta saa myös vielä jouluisemman version lisäämällä kuorrutteeseen 1dl verran hienoksi murskattuja pipareita Tässä tapauksessa lisää myös 50gr tuorejuustoa, ettei täytteestä tule liian tönkköä.

Porkkanapiirakkaa on siitä mahtava herkku, että sen voi pakastaa ilman, että se kuivahtaa tai menettää pehmeyttään tai makuaan. Toisin sanoen, porkkanapiirakka on täydellinen hätävaraherkku yllätysvieraita tai omaa hemmotteluhetkeä varten. Leikkaa valmis porkkanapiirakka annospaloiksi ja pakasta tiiviissä rasiassa. Nosta sulamaan hyvissä ajoin huoneen lämpöön. Piirakan voi hätätilanteessa myös sulattaa mikrossa sulatusteholla.

Tykkäätkö sinä porkkanapiirakasta? Jos kokeilet repeptiä, kommentoi ja kerro mielipiteesi.


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus