Kiinnostaako avoin suhde? Pelisäännöt selviksi!

Kiinnostaako avoin suhde? Pelisäännöt selviksi!
Kuva: Kelly Sikkema

Romanttista suhdetta ei tarvitse aina muodostaa vain yhden ihmisen kanssa kerrallaan: ihmissuhteiden rajat ovat jokaisen itse sovittavissa, sanoo asiantuntija seura-lehden sivustolla. Kaikkien osapuolten pitää kuitenkin tietää toisistaan. Mistä tietää, sopiiko avoin suhde sinulle?

Erilaiset parisuhdemuodot, kuten avoin suhde ja monisuhteisuus, ovat nousseet viime vuosien aikana keskusteluaiheeksi Suomessakin.

Ilmiö, jota vielä vähän aikaa sitten pidettiin lähinnä nuorten, vakiintumattomien ihmisten asiana, on herättänyt hyvin erilaiset pariskunnat ajattelemaan.

Esimerkiksi sitoutumisen pelko ja parisuhteen väljähtyminen voivat saada ihmisen harkitsemaan muita kuin perinteisiä rakkaussuhdemalleja. Parisuhteessakin elävä ihminen voi kokea yksinäisyyttä ja tyhjyyttä. Suhde on voinut jo vuosia olla pelkkä kulissi, jota halutaan pitää yllä erinäköisistä syistä.

man and woman holding each other's hands
Kuva: Andrik Langfield. Ihminen voi parisuhteessakin kokea yksinäisyyttä ja tyhjyyttä.

 Joskus taas seksi muiden kuin oman kumppanin kanssa tuntuu houkuttelevalta.

“Kumpikin on seksuaalisesti vapaita tekemään just mitä tahtoo, mutta ainoa vakituinen suhde on tämä tässä oleva. Yhteystietoja ulkopuolisten kanssa saa vaihtaa, mulla on esim toisessa kaupungissa ns. fuckbuddy jota tapaan aina toisinaan ja hän on myös mieheni tuttu,  ja homma on molemmille ihan ok, eikä ole vaikuttanut ukkojen ystävyyteen millään tavalla. Pettämiseksi kokisin sen, jos miehelläni olisi henkisesti yhtä vahva suhde johonkin muuhunkin kuin minuun tai jos minulta salattaisiin jotakin.”, kuvailee kokemustaan nimetön kommentoija vauva.fi-keskustelupalstalla. 

Toisaalta myös tilanteet, joissa toiselle on tullut konkreettinen fyysinen vamma tai este seksin harrastamiseen, tai esimerkiksi iäkäs puoliso on dementoitunut, mutta toinen ei halua hänestä virallista eroa, saattavat saada harkitsemaan erilaisia, ei niin perinteisiä, suhdemuotoja, paljastuu seura-lehden artikkelista.

Yhteinen sopimus

Avoin suhde on yhteisesti sovittu tilanne, jossa kaikki osapuolet tietävät toistensa olemassa olosta. Kyse ei siis ole uskottomuudesta tai pettämisestä eikä myöskään rakastajan tai rakastajattaren hankkimisesta, vaan etukäteen sovitusta tavasta olla parisuhteessa. 

“Minulla on avoin suhde toiminut hyvin. Rakastan avomiestäni erittäin paljon ja nautin hänen seurastaan älyllisesti mutta minusta seksi ei ole muiden ihmisten kuvailemalla tavalla niin erikoinen asia, että koko suhde perustuisi siihen. Mieheni on samaa mieltä. Meille käytännössä seksi muiden kanssa vastaa jotain muuta miellyttävää toimintaa, kuten vaikka ravintolassa käyntiä tai urheilun harrastamista yhdessä, emmekä halua rajoittaa toistemme mahdollisuuksia nauttia tästä.”, kommentoi samaisella Vauva.fi-sivuston toinen avoimessa suhteessa oleva henkilö.

Ennen avoimeen suhteeseen syöksymistä moni joutuu pohtimaan hyvinkin perusteellisesti motiivejaan, arvojaan, sekä jo olemassa olevaa parisuhdettaan.

Avoin suhde ei sovi jokaiselle pariskunnalle. Ihmisillä on useimmiten tarve kokea olevansa ainutlaatuisen merkityksellinen kumppani puolisolleen. Avoimeen suhteeseen ryhtymisen tulee aina olla pariskunnan yhteinen päätös. Tärkeintä avoimen suhteen toimivuuden kannalta on, että molemmat osapuolet ovat aidosti samaa mieltä siitä, että avoin suhde on positiivinen juttu. Avointa suhdetta harkitessa on hyvä pysähtyä miettimään, tuoko se lisäarvoa omaan parisuhteeseen.

Jos parisuhteessa toinen osapuoli joutuu alistumaan toisen osapuolen tahtoon, kyse ei ole enää avoimesta suhteesta, vaan vallankäytöstä. Avoimeen suhteeseen ei tulisi koskaan joutua suostumaan hylkäämisen tai yksinjäämisen pelosta. Jos vain toinen osapuoli haluaa kokeilla avointa suhdetta ja painostaa ja syyllistää toista, voi olla parasta miettiä, onko yhdessä jatkaminen oikea päätös.

Haasteita avoimessa suhteessa

Vaikka avoin suhde olisikin ollut yhteinen päätös, saattaa toisen suhde sittenkin aiheuttaa mustasukkaisuuden tunteita. On myös mahdollista, että jompikumpi rakastuukin syvästi henkilöön, johon on muodostanut sivusuhteen ja esimerkiksi yhteen muutto tämän kanssa alkaa tuntua houkuttelevalta. Sivusuhteesta tulee tässä tapauksessa pääsuhde.

Jos perheessä on lapsia, joutuu miettimään sitä, minkälaisen mallin haluaa lapsilleen antaa parisuhteesta ja perhe-elämästä. Vaikka avoimesta suhteesta ei puhuttaisi lasten kuullen, lapset vaistoavat monesti sanomattakin jäävät asiat ja tunteet. 

On myös mahdollista, että alkuperäinen parisuhde ei yksinkertaisesti kestäkään avoimen suhteen mukanaan tuomia muutoksia.

Myös omaa jaksamistaan kannattaa kuulostella. Sivusuhteiden tarkoitus on lisätä tyytyväisyyttä, mutta joskus ne saattavat viedä voimia alkuperäisestä parisuhteesta.   

Mikäli avoin suhde ei osoittaudu jostain syystä toimivaksi voidaan yhteisestä sopimuksesta palata alkuperäiseen, yhden kumppanin liittoon. Tällaisissa tilanteissa on syytä keskustella uusiksi yhteisesti sovitut säännöt sekä harkita pariterapiaa, huomautetaan seura-lehdessä.

Lähteet:

seura.fi

vauva.fi/keskustelu


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.