“Taas lirahti housuun!” virtsankarkailusta kärsii moni-hoitoa vaivaan saa vain harva 

“Taas lirahti housuun!” virtsankarkailusta kärsii moni-hoitoa vaivaan saa vain harva 
Kuva: Morgan Lane

Teksti: Anna-Leena

Oletko sinäkin huomannut ristiväsi jalkasi aivastaessa ja yskiessä? Tunnetko eläväsi pikkuhousunsuojien varassa? Lirahteleeko housuun juostessa? Et ole yksin vaivan kanssa! Virtsankarkailu raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen on yleinen vaiva. Inkontinenssin kohdalla ennaltaehkäisy on paras lääke: vaiva nimittäin paranee huonosti.

Virtsankarkailu on tavallista raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. The International Journal of Obstetrics and Gynaecology lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan jopa kolmannes naisista kärsii inkontinenssista kolmen kuukauden päästä synnytyksestä. Sitä, että virtsankarkailu ei useinkaan parane itsekseen vain ajan kanssa, ei moni tiedä. Tutkimus paljasti, että niistä äideistä, jotka kertoivat kärsivänsä virtsankarkailusta pian synnytyksen jälkeen, kolme neljäsosaa kärsi siitä vielä 12 vuoden kuluttua.

silhouette of woman standing near grass field
Kuva: Noah Franz. Inkontinenssi vaikuttaa elämään merkittävästi.

Inkontinessi vaikuttaa elämään merkittavästi

Vaikka suurimmalla osalla tutkimukseen osallistuneista naisista karkailua tapahtui harvemmin kuin päivittäin, he kokivat vaivan silti huonontavan elämänlaatuaan ja vaikuttavan elämäänsä merkittävästi.

Inkontinenssi vaikutti muun muassa:
  • Hygieniaan (50%)
  • Soiaaliseen elämään (45%)
  • Työelämään (27%)
  • Seksielämään (18%)

Ne naiset, jotka olivat synnyttäneet ainoastaan keisarileikkauksella kärsivät inkontinenssista vähemmän kuin ne, jotka olivat synnyttäneet alateitse. Keisarileikkausta inkontinenssin pelossa ei kuitenkaan suositella, koska se suojaa vain, mikäli alatiesynnytyksiä ei ole ollenkaan. Toistuvissa sektioissa on omat riskinsä

Virtsankarkailun todennäköisyyttä lisäsi myös äidin vanhempi ikä ja useammat synnytykset. Myös ylipaino oli merkittävä tekijä virtsankarkailun kehittymisessä.

Lantiopohjalihasten tärkeys

Yksi asia, johon on mahdollista vaikuttaa, on äidin ylipaino. Myös lantionpohjan lihasten treeni vähentää tutkitusti virtsankarkailua.

Muun muassa tässä systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa arvioitiin raskauden ajan ja synnytyksen jälkeisen lantionpohjan lihasharjoittelun ehkäisevää ja hoitavaa vaikutusta virtsan- ja ulosteenkarkailussa. Katsaukseen valittiin 22 sisäänottokriteerit täyttävää tutkimusta, joissa oli 8 485 naista. Katsauksessa todettiin, että synnytyksenjälkeisen virtsankarkailun hoitona lantionpohjan lihasharjoittelun läpikäyneet naiset raportoivat 40 % epätodennäköisemmin virtsankarkailua verrattuna kontrolleihin vuoden kuluttua synnytyksestä.

Kaikkia raskaudesta haaveilevia tulisikin muistuttaa lantionpohjan lihasharjoittelun tärkeydestä raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen.

Lähde: The International Journal of Obstetrics and Gynaecology

Kaypahoito.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.