Monilla ihmisillä on yksinäinen joulu – Miten heitä voisi ilahduttaa?

Kuva: Unsplash / Annie Spratt

Sana joulu tuo monelle ensimmäisenä mieleen yhdessäolon perheen ja läheisten kanssa. Joulu on ihana juhla pimeän ja kylmän talven keskellä. Valitettavasti kaikilla ihmisillä ei ole näin. Jotkut ovat jouluna yksin ja heille joulun aika on yksinäistä ja ahdistavaa aikaa. Miten yksinäisiä voisi ilahduttaa joulun lähestyessä?

Miksi monet ovat yksin jouluna?

Ihmisten tarinat elämänsä matkalta ovat erilaisia. Yksinäisiä joulunviettäjiä on paljon ja taustalla on monia erilaisia syitä. Jotkut viettävät joulua yksin omasta tahdostaan. Jotkut ovat olosuhteiden pakosta yksin, mutta mieluiten viettäisivät joulua yhdessä muiden kanssa. Taustalla voi olla esimerkiksi ero, jolloin entinen puoliso ja mahdolliset lapset viettävät joulun muualla. Joidenkin puoliso on menehtynyt ja lapsia ei ole tai lapset viettävät joulua muualla. Joku on saattanut koko ikänsä etsiä puolisoa ja kaivata omaa perhettä, mutta sellaisia asioita ei ole vielä tapahtunut. Yksinäisyyttä on siis monenlaista ja monesta syystä johtuvaa.

Suomessa on paljon yksinäisyyttä jouluna

Suomessa on paljon ihmisiä, jotka viettävät joulua yksin. Ilta-Sanomien artikkelissa Suomen Mielenterveysseuran kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter kertoo, että joulun tienoilla kriisipuhelin pirisee tiheästi. Hän kertoo monien soittajien olevan yksinäisiä ja joulu ahdistaa heitä jo paljon ennen joulun pyhiä. Kun joka tuutista tulee viestiä, että joulu pitäisi viettää porukassa, on se yksinäisille monesti todella surullista ja ahdistavaa.

Susanna Winter toteaa, että myös perheen keskellä joulua viettäessä voi kokea olevansa yksinäinen. Hän kertoo, että monissa perheissä joulu voi olla riitojen täyttämä ja monissa perheissä joulun ongelmaksi muodostuu päihteet ja mahdollinen väkivaltaisuus.

Kuva: Unsplashchad / Chad Madden

Jouluja yksinäisille

Susanna Winter toteaa Ilta-Sanomien tekstissä, että kannattaa itse olla aktiivinen, jos ei halua viettää joulua yksin. Hän kertoo, että esimerkiksi sosiaalisen median kautta voi löytää kontakteja ja järjestettyjä joulun viettoja. Hän muistuttaa myös, että monet seurakunnat järjestävät paljon tapahtumia joulun aikana.

Myös jotkut yksityishenkilöt ovat saaneet sydämelleen järjestää jouluja yksinäisille. Esimerkiksi Iltalehdessä on kerrottu 23-vuotiaasta Janikasta, joka järjesti monena vuonna yksinäisten lasten joulun. Nimestään huolimatta juhlaan olivat tervetulleita kaikki yksinäiset: lapset, nuoret ja aikuiset. Hänen järjestämiin juhliin osallistui noin 15-50 ihmistä ja he pääsivät syömään ja saunomaan. Janika halusi järjestää jouluja yksinäisille, koska hän ei halunnut kenenkään joutuvan viettää joulua yksin.

Voisitko sinä huomioida yksinäisen tänä jouluna?

Olisiko jotain mitä sinä voisit tehdä, jotta jonkun yksinäisen joulu olisi tulevana jouluna vähemmän raskas? Voisitko esimerkiksi ilahduttaa yksinäistä ihmistä joulukukalla tai jouluruoilla? Tai antaisitko jollekin yksinäiselle pienen joululahjan?

Oletko ilahduttanut yksinäisiä joulun viettäjiä? Mikä on sinun mielestä hyvä tapa huomioida yksinäistä joulun aikaan?

Lähteet: Iltalehti, Ilta-Sanomat

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.