Intentiivisen vanhemmuuden hinta: vanhemmuuden uupumus, eli parental burnout

family photo on green grass during golden hour
Kuva: Jessica Rockowitz

Intensiivisellä vanhemmuudella tarkoitetaan kovia vaatimuksia itseään ja omaa vanhemmuutta kohtaan. Vaikka taustalla vanhemman halu taata lapselle hyvät kasvuedellytykset, uupumisriski on suuri. 

Termiä burn out on pitkään käytetty kuvaamaan tilannetta, jossa töiden aiheuttamat vaatimukset ja paineet johtavat lopulta uupumukseen. Vanhemmuuden uupumus, parental burnout, on ilmiönä uudempi, mutta sitäkin huolestuttavampi.   

Lingokids sivustolla tehdyn kyselytutkimuksen mukaan 67% prosenttia espanjalaisista vanhemmista kokevat kasvatukseen ja vanhemmuuteen liittyvää uupumusta. 600 perheen tutkimus osoitti taas kerran, kuinka televisiosta ja sosiaalisesta mediasta välittyvä kuva täydellisestä vanhemmuudesta kasaa vanhempien hartioille valtavia odotuksia ja paineita. Enää ei tunnu riittävän, että vanhemmat rakastavat lapsiaan, takaavat heille turvallisen lapsuuden, ruokaa, vaatteita ja kodin. Nykyvanhemmat ovat hyvin tietoisia lapsen kasvuun ja kehitykseen vaikuttavista tekijöistä ja pyrkivät täydellisyyteen kaikessa.

man carrying girl
Kuva: Jonathan Borba. Tasapainottelu töiden ja kodin välillä, sekä sosiaalisen median luomat paineet täydellisestä vanhemmuudesta ovat asioita, jotka stressaavat vanhempia eniten.  

Jatkuva täydellisyyden tavoittelu luo vanhemmille paineita. Vanhemmat kokevat syyllisyyttä, jos omilla lapsilla ei ole halloweenina täydellisen hienoja (mielellään itse ommeltuja) naamiaisasuja, jouluna valokuvaajalla otettuja perhepotretteja, syntymäpäivillä upeita, itse tehtyjä metrin korkuisia syntymäpäiväkakkuja ja lomilla jokavuotisia ulkomaanmatkoja. Syyllisyyttä tunnetaan kengistä, jotka ovat suositusten vastaisia, purkista korkatusta soseesta, epäekologisesta vaatteesta, matkustamisesta johtuvista ilmastopäästöistä, mutta toisaalta myös siitä, jos ei pystytä takaamaan lapselle ikimuistoisia lomamuistoja ulkomailla. Lista on loputon.

3 women and 2 men sitting on green grass field during daytime
Kuva: Nathan Dumlao.

Vanhempi vai asiantuntija?

Vanhemmat ovat tietoisempia kuin koskaan erilaisista suosituksista ja niiden vaikutuksista lapsiin. Jatkuva paine ja stressi lasten hyvinvoinnista ja virheettömästä vanhemmuudetsa uuvuttaa henkisesti ja fyysisesti. Täydellisen vanhemmuuden tavoittelusta on tullut trendikäs kasvatustyyli, joka johtaa helposti loppuun palamiseen. Uupumusriski on erityisen suuri, jos vanhemman korkeat vaatimukset itseään kohtaan kohtaavat ulkopuolelta tulevat vaatimukset. Tutkimusten mukaan äidit kokevat enemmän sekä itsestään että ulkoapäin tulevia vaatimuksia kuin isät ja ovat myös isiä uupuneempia. Asettavatko äidit toisilleen tiukempia vaatimuksia, vai suhtautuvatko äidit herkemmin muilta tulevaan arvosteluun?

Jatkuva tasapainottelu työn ja kodin välillä, sekä huoli siitä, kasvaako lapsista varmasti tasa-arvoisia ja kunnioittavia, osaammeko esimerkillämme tarjota heille avaimet terveelliseen elämään, oppivatko he kunnioittamaan ja suojelemaan luontoa, eläimiä ja muita ihmisiä ja oppivatko he tunnistamaan ja sanoittamaan tunteensa, vaikuttaa vanhempien hyvinvointiin niin henkisesti, kuin fyysisestikin.

Tutkimuksesta selvisi, että kahdeksan kymmenestä vanhemmasta tuntee, ettei vietä lastensa kanssa tarpeeksi aikaa, ja kokee asiasta syyllisyyttä ja turhautumista. Samaan aikaan kahdeksan kymmenestä vanhemmasta kokee turhautumisen tunneta, koska ei kiireisessä arjessa kerkeä huolehtimaan tarpeeksi omasta hyvinvoinnistaan tai ei löydä kuuluisaa omaa aikaa.

Tutkimuksen mukaan vanhemmuuden uupumus oireilee lukuisin eri tavoin:

Henkinen uupumus  (43%)

Fyysinen uupumus (36%)

Stressi (33%)

Huonot yöunet (20%)

Ahdistuneisuus (19%)

Huonotuulisuus/ärsyyntyneisyys (17%)

Vanhemmuudesta on tullut suorittamista, ja täydellisyyden tavoittelusta syntyvä stressi ja syyllisyyden tunne saattaa saada aivan tavallisenkin vanhemman tuntemaan, ettei pysty hoitamaan lasta tai pyörittämään arkea riittävän hyvin. Vertailu toisiin vanhempiin voi uuvuttaa lisää. Oletko sinä kokenut vanhemmuudesta johtuvaa uupumusta?

Lähde: Bebésymás.com

Teksti: Anna-Leena

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.