Yhteistä tekemistä jokaiselle päivälle ennen joulua

Yhteistä tekemistä jokaiselle päivälle ennen joulua
Kuva: Josue Michel

Teksti: Anna-Leena

Tästä artikkelista löydät yhteistä tekemistä jokaiselle päivälle ennen joulua. Nämä joulupuuhat sopivat mainiosti myös joulukalenterin luukkuihin lupaukseksi yhteisistä hetkistä perheen kesken.

Kodin koristelu jouluiseksi

Joulukuu on vihdoin täällä! Kaivakaa joulukoristeet esiin ja asettakaa ne yhdessä paikoilleen. Anna lapselle koristella oma huone tai joku kodin tiloista oman makunsa mukaan.

Joulukoristeen ostaminen

Anna lasten valita kaupasta yksi pieni joulukoriste ja asettakaa sekin paikoilleen.

Leipominen

Yhtenä päivänä voi leipoa pipareita, toisena joulutorttuja ja kolmantena vaikka jouluisen kahvikakun kahvipöytään tai kiitokseksi päiväkodin tai koulun opettajille. Jos perinteiset luumuhillotortut ei maistu, kokeilkaa vaikka viikunahilloa ja vuohenjuustoa. Jos leipominen ei ole teidän perheen juttu, voi kaupasta ostaa valmiita pipareita, joita koristella. 

Piparkakkutalon rakentaminen ja koristelu

Piparkakkutalon voi suunnitella ja rakentaa itse taikinasta lähtien, tai ostaa valmiina kaupasta. Kerätkää erivärisiä karkkeja ja koristeita kippoihin ja koristelkaa talo sokerikuorrutteella. Tai mitä jos kokeilisitte näitä hauskoja karkkitaloja?

Joulusiivous

Jos perinteisen viikkosiivouksen sijaan lapsille kertoo, että kyseessä on joulusiivous, he saattavat saada uutta energiaa hommaan. Pienempien lasten kanssa siivouksenkin voi tehdä leikin kautta: mitä jos olisittekin tonttuja, jotka siivoavat joulupukin pajaa joulua varten. Tonttulakit päähän ja pölyhuiska käteen!  

Joulukuusi

Joulukuusen koristelu on varmasti yksi joulukuun odotetuimmista hetkistä. Laittakaa taustalle soimaan joulumusiikkia ja koristelkaa joulukuusi yhdessä. Taapero voi olla vastuussa kuusen alimmista oksista.

girl and boy standing near Christmas tree
Kuva: Jeremy McKnight. Taapero on vastuussa kuusen alimmista oksista.

Joulukorttipaja

Tehdäänkö teillä joulukortit itse? Jos näin on, tästä artikkelista löydät kymmeniä hauskoja ja helppoja ideoita joulukorttien askarteluun. 

Lumileikit

Jos ulkona on lunta, rakentakaa yhdessä lumiukko tai lumilyhty. Tai mitä jos lähtisitte pulkkamäkeen? Pakkaskeleillä upeat jäälyhdyt ovat näyttäviä koristeita pihalla.

Joulubrunssi 

Kattakaa pöytään jouluisia herkkuja ja nauttikaa hitaasta, myöhäisestä aamiaisesta. 

Joulutapahtumat

Tarkastakaa lähialueiden joulutapahtumat. Lasten kauneimmat joululaulut, joulumarkkinat tai joulupolku on varmasti mieleistä yhteistä puuhaa ja ken tietää: ehkä näette joulupukin tai vilauksen tontusta? 

Joulukeräykset

Osallistukaa oman paikkakuntanne joulukeräykseen. Keräyksiä on monenlaisia ja loydätte varmasti omalle perheellenne sopivan tavan auttaa muita.

Kirje joulupukille

Tietääkö lapsi jo mitä haluaa joululahjaksi? Kirjoittakaa lahjatoivelista tai kirje joulupukille. Koristelkaa kirje ja kirjekuori. Muistuta lapselle, että kirje ei ole sama asia, kuin lista. Kirje aloitetaan tervehtimällä pukkia ja tonttuja ja kertomalla Pukille omia kuulumisia.

person writing on white envelope
Kuva: CardMapr. Joulupukin kirjeeseen voi lisätä myös omia kuulumisia.

Joulukortit postiin

Valitsittapa sitten tehdä joulukortit itse tai ette, yhden päivän tekeminen voi olla korttien postittaminen. Lapset voivat auttaa postimerkkien liimaamisessa, tai nimien ja osoitteiden kirjoittamisessa.  Kävelyretki postilaatikolle kruunaa yhteisen hetken. Miten paljon korttien saaja tuleekaan ilahtumaan joulupostista! 

Joulukirjat

Joulukuussa luetaan tietenkin paljon jouluaiheisia satuja. Tästä artikkelista löydät lukuisia jouluisia kirjoja luettavaksi. Joulukirjoja voi lainata kirjastosta. Hauska idea on myös ostaa joka joulu yksi uusi joulukirja. Joulukirjat kerätään pois hyllystä joulun jälkeen joulukoristeiden tapaan ja kaivetaan esiin taas seuraavana jouluna.

Joulukoristeet taikataikinasta

Mitä jos tekisitte joulukoristeita taikataikinasta piparkakkumuoteilla? Taikataikinan ohjeen löydät esimerkiksi täältä. Jouluiseen taikataikinaan voi lisätä ruokalusikallisen kanelia tai piparkakkumaustetta. Antakaa koristeiden kuivua ja maalatkaa kuivuneet koristeet sormiväreillä.

Jouluinen aistileikki

Joulu on täynnä tuoksuja, värejä ja makuja. Jouluinen aistileikki on ihana idea lasten kanssa toteutettavaksi. Varaa leikkiä varten erilaisia tunnusteltavia materiaaleja, esimerkiksi pehmoinen tonttulakki, karhea käpy tai sileä ja viileä kulkunen. Valmista pöydälle pieniä kippoja, joissa on erilaisia tuoksuja ja makuja: kanelia tai piparkakkumaustetta, glögiä, luumuhilloa, suklaata, havuja-vain mielikuvitus on rajana! Peitä lapsen silmät huivilla ja käyttäkää eri aisteja esineiden ja ruokien tunnistamiseen. Miltä tämä tuoksuu? Miltä tämä tuntuu? Miltä tämä maistuu? 

Jouluinen metsäretki

Pakatkaa mukaan eväät ja lähtekää yhdessä metsäretkelle. Jos ulkona on lunta, retkelle voi ottaa mukaan pulkan tai kelkan. Retkeillä voi halutessa vaikka omalla takapihalla, tärkeintä on yhdessä tekeminen.

Jouludisko

Sytyttäkää kaikki mahdolliset jouluvalot ja lyhdyt ja sammuttakaa valot. Tonttulakit päähän ja joululaulut soimaan!

Joululeffailta

Kaikki sohvalle ja jouluelokuvat pyörimään! Tästä artikkelista löydät listan jouluisista elokuvista.

Joulutervehdys sukulaiselle tai naapurille

Asuuko lähellänne yksinäinen ihminen? Viekää hänen ovelle jouluinen tervehdys tontuilta. Pakatkaa pieneen rasiaan tai lahjapussiin vaikka itse koristeltuja pipareita tai itse askarreltu joulukoriste tai joulukortti. Muista, että pienikin muistaminen saattaa pelastaa yksinäisen ihmisen joulun.

Joulukävely

Joulukävelyllä bongaillaan joulukoristeita ja jouluvaloja talojen ikkuinoista ja ihastellaan kauppojen jouluikkunoita. Montako koristeltua ikkunaa näitte? Joko teidän ikkunoissa palavat jouluvalot tai kynttilät?

Mitä muuta jouluista puuhaa sinä keksit yhteiseksi tekemiseksi? Kommentoi ja jaa ideasi muiden lukijoiden kanssa!

Iloista joulun odotusta!

Lähteet:

kinuskikissa.fi

yhteishyvä.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.