Etsitkö lahjaa lapselle? vältä näitä yleisiä mokia lahjaostoksilla

Etsitkö lahjaa lapselle? vältä näitä yleisiä mokia lahjaostoksilla
Kuva: Kira auf der Heide

Teksti: Anna-Leena

Syntymäpäivä, joulu, ristiäiset…jokainen joutuu joskus ostamaan lahjan lapselle, syystä tai toisesta. Vaikka lahjan ostaminen ei ole rakettitiedettä, ennen ostoksille lähtöä kannattaa pitää mielessä muutama tärkeä seikka.

Ota nämä huomioon lahjaa valitessa

Lahjan koko

Isot paketit ovat näyttäviä ja monesti myös lapsen mieleen. Lahjaa valitessa kannattaa kuitenkin miettiä perhettä ja kotia, johon lahja tulee jäämään. Valtava pehmolelu tai jättimäinen autorata saattavat näyttää kivoilta lahjoilta lelukaupassa, mutta miltä ne näyttävät pienessä kerrostaloasunnossa? Jos haluat ehdottomasti lahjoittaa lapselle jonkun isomman lelun, kuten vaikka nukkekodin tai leikkikeittiön, kysy ensin vanhemmilta.

brown bear plush toy on black textile
Kuva: Nathan Dumlao. Valtava pehmolelu ei vie hurjasti tilaa.

Huonekaluihin pätee sama sääntö. Lastenhuoneisiin on nykyään tarjolla syötävän suloisia huonekaluja ja hauska piirrustuspöytä tai minikokoinen nojatuoli saattavat tuntua omaperäiseltä lahjaidealta. Huonekalujen kanssa kannattaa kuitenkin pitää mielessä sama, kuin isojen lelujen kanssa. Vaikka idea olisikin hyvä, ei huonekalulle välttämättä ole paikkaa lapsen huoneessa. Jotkut vanhemmat ovat myös hyvin tarkkoja kotinsa sisutuksesta. 

Lapsen mieltymykset

Jos lapsi on rauhallinen ja tykkää enimmäkseen lukea ja koota palapelejä, potkulauta tai potkupyörä ei välttämättä ole oikea valinta, oli se lahjan antajan mielestä kuinka fantastinen idea tahansa. Ota lahjaa valitessasi huomioon lahjan saajan harrastukset ja mieltymykset ja valitse lahja niiden mukaan, älä sen mukaan, mistä itse ehkä pidit saman ikäisenä. 

Ikä ja taidot

Valitessasi lahjaa, ota huomioon lapsen ikä ja taidot. Jos lapsi tykkää palapeleistä, mutta on vasta 3-vuotias, ei välttämättä ole järkevää ostaa hänelle 100 palan peliä. Useimmissa leluista löytyy ikäsuositus.

Äänekkäät lelut

Soittimet, sekä äänekkäät, soivat lelut ovat monien lasten suosikkeja. Lapset rakastavat vilkkuvia valoja ja leluja, jotka pimputtavat äänekkäitä melodioita ja toistavat samoja lauluja uudestaan ja uudestaan. Vanhempien näkökulmasta tällaiset lelut saattavat kuitenkin muuttua varsinaiseksi painajaiseksi. Harkitse tarkkaan, ennen kuin käärit pakettiin nokkahuilun tai laulavan pehmolelun. 

child in blue and red button up shirt sitting on bed
Kuva: Nathan Dumlao. Lapset rakastavat äänekkäitä leluja-vanhemmat eivät.

Paristot

Monet lelut toimivat paristoilla. Valmista, onko lelussa paristot mukana. Lapsi saattaa kokea ikävän yllätyksen, jos paketista kääriytyy mieleinen lelu, jota ei kuitenkaan pääse käyttämään, koska kotoa ei löydy sopivia paristoja. Paristojen kanssa kannattaa myös olla erityisen tarkkana, jos lahjansaaja on pieni lapsi. Paristoihin liittyy suuri turvallisuusriski.

Onko lelu vaikea koota? 

Hauskakin lahja saattaa muuttua vanhempien painajaiseksi, jos sen kokoamiseen menee tuntikausia tai jos kokoamiseen tarvitaan työkaluja, joita kotoa ei löydy. Kysy vanhempien mielipidettä, ennen kuin valitset lahjaksi trampoliinin tai valtavan legolinnan, tai tarjoudu auttamaan lasta lelun kokoamisessa.

Tuleeko mieleesi muita, kirjoittamattomia sääntöjä lahjojen valintaan liittyen?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus