Sukupuolineutraalissa päiväkodissa lapsia ei kutsuta tytöiksi ja pojiksi vaan kavereiksi – Mitä ajatuksia tämä herättää?

Sukupuolineutraalissa päiväkodissa lapsia ei kutsuta tytöiksi ja pojiksi vaan kavereiksi – Mitä ajatuksia tämä herättää?
Kuva: Pixabay / 7089643

Teksti: Mami Mixtuura

Nykyaikana vastaan tulee monenlaisia uusia ja ehkä hämmentäviäkin juttuja. Yksi tällainen asia on sukupuolineutraali päiväkoti, josta Iltalehti on kertonut. Sellainen on jo naapurimaassamme Ruotsissa. Miten sellainen päiväkoti eroaa tavallisesta päiväkodista? Vauva.fi:n keskustelupalstalla ihmiset ovat kertoneet mielipiteitä tällaisesta päiväkodista. Vantaalla on päiväkodin työntekijöitä koulutettu sukupuolitietoisuuteen.

Tukholman sukupuolineutraali päiväkoti

Tiesitkö, että Tukholmassa on sukupuolineutraali päiväkoti? Iltalehdessä kerrotaan Egalia-päiväkotia käyvästä Raileysta, josta on tehty lyhytdokkari: Poika nimeltä Railey. Sukupuolineutraalissa päiväkodissa lapsia ei kutsuta tytöiksi ja pojiksi vaan kavereiksi. Lasten vanhempia ei kutsuta äideiksi ja isiksi vaan vanhemmiksi.

BBC:n uutisissa kerrotaan Egalia-päiväkodin tavoitteista tarkemmin. Egalia-päiväkodin johtaja kertoo: ” kyse on siitä, että lapsille annetaan laajempi valinnanvara, eikä heitä rajoiteta sukupuoleen perustuviin sosiaalisiin odotuksiin.” Kirjoituksessa kerrotaan, että lasten käyttäytymistä ei haluta rajoittaa sukupuolen perusteella vaan kaikki voivat vapaasti pukeutua ja leikkiä miten haluavat.

Mitä asiasta keskustellaan keskustelupalstalla?

Vauva.fi-keskustelupalstalla on käyty keskustelua sukupuolineutraalista päiväkodista. Monet keskustelijat ovat sitä mieltä, että sinällään tasa-arvo on hyvä asia. Moni keskustelija kuitenkin kokee, että naisista pitää kasvaa naisia ja miehistä miehiä ja todelliset tasa-arvokysymykset ovat ihan eri juttuja esim. palkkaerot, äänioikeus ja koulutusmahdollisuus kaikille sukupuolesta riippumatta.

Keskustelijat pohtivat, että tavallisissa päiväkodeissa on kaikille lapsille sama päiväohjelma ja samat lelut tarjolla. Eikä siellä mitenkään ohjailla tyttöjä ja poikia leikkimään tietynlaisilla leluilla. Joten mitä ideaa tällaisessa sukupuolineutraalissa päiväkodissa on? Keskustelussa todetaan, että riittävää olisi lasten tasapuolinen kohtelu ja se että lapsia ei jaoteltaisi sukupuolen mukaan. “Tuohon ruotsalaispäiväkotiin varmasti laitetaan lapsia, jotka jo kotona on kasvatettu avaramielisesti”, toteaa yksi keskusteluun osallistunut.

Yksi keskustelija kertoi serkkunsa kokemuksen. Poika oli elänyt lapsuuttaan 70-luvulla ja tykkäsi autoleikeistä, mutta nuket kiinnostivat häntä enemmän. Poika oli lopettanut nukkeleikit sen jälkeen, kun hänen isänsä oli antanut hänelle selkäsaunan nähtyään poikansa nuken kanssa.

Mitä mieltä ovat asiaa vastustavat/ihmettelevät?

”Mun mielestäni tässä ei ole mitään tasa-arvoista, vaan enemmänkin kyse on tasapäistämisestä. Pyritään kasvattamaan kaikista samanlaisia androkyynejä, hetero normin tilalle ajateen biseksuaalisuus ja moniavioisuus, sukupuolesta tulee kirosana. ja mitä vielä. jotta kaikki olisivat “tasa-arvoisia”.
”sairasta. tasa-arvo on jotain aivan muuta.”

“En mä usko, että monikaan lapsi on siitä koskaan kärsinyt, että on liiaksi hoettu tyttöä tai poikaa. Ja viimeistään aikuisena miehet saa kokata ja hoitaa lapsia siinä missä naiset saavat mennä metsureiksi tai roskakuskeiksi.”

Mitä mieltä ovat asian kannattajat?

Yksi kommentoija kertoo, että ei pidä äärimmäisyyksistä, mutta hänen mielestään Tukholmassa olevassa päiväkodissa on loistava idea. Hänen mielestään ei ole mitään väärää, että lapset kasvatetaan yksilöinä eikä sukupuolen anneta määrittää käyttäytymistä.

”Hieno homma että tätäkin on alettu tavoitella. Mielelläni laittaisin omat lapset tuollaiseen päiväkotiin.”

”Mä tykkään ajatuksesta et kaikki saa leikkiä kaikkea ilmanet kukaan kommentoi et kiva kun tytöt leikkii tota. Silloin sille erileikeistä pitävälle tytölle ei tule ajatusta, et hän ei saa leikkiä muuta kuin noita tyttöjen juttuja.”

Kuva: Pixabay / Amanda McConnell

Sukupuolitietoisuus suomalaisessa varhaiskasvatussuunnitelmassa

Vantaan Sanomissa kerrotaan, että uuden varhaiskasvatussuunnitelman yksi painotusalue on sukupuolitietoisuus ja Vantaalla olevien päiväkotien henkilökunta on saanut koulutusta asiaan liittyen. Vantaan varhaiskasvatuspäällikkö Teea Markkulan mielestä se ei ole riittävää, että tavoite lukee pelkästään asiakirjoissa, mutta asiaa ei pohdita tarkemmin työntekijöiden kanssa. Sukupuolineutraalius päiväkodin arjessa tarkoittaa sitä, että jokaista lasta kohdellaan tasa-arvoisesti yksilöinä eikä ole tyttöjen ja poikien leluja, leikkejä tai värejä, toteaa Markkula.

Mihin sukupuolitietoisuudella pyritään?

Vantaalla pyritään siihen, että ryhmäjakoja ei tehdä sukupuolen perusteella vaan pedagogisin perustein. Päiväkotien kasvattajat pyrkivät siihen, että eivät luo lapsille odotuksia sukupuolen perusteella vaan antavat heidän olla sellaisia kuin ovat. He pyrkivät siihen, että lapsi saa tehdä ja leikkiä oman mielenkiinnon mukaan.  

Lähteet:

BBC

Iltalehti

Vantaan Sanomat

Vauva.fi

Mitä mieltä olet sukupuolineutraalista päiväkodista? Mitä tunteita ja ajatuksia se sinussa herättää?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.