Flunssakausi tänä vuonna poikkeuksellisen rankka-Mistä oikein on kyse?

Flunssakausi tänä vuonna poikkeuksellisen rankka-Mistä oikein on kyse?
Kuva: Kelly Sikkema

Teksti: Anna-Leena

Tuntuuko, että teilläkin ollaan oltu tavallista enemmän kipeänä tänä syksynä? Edellinen tauti ei vielä ole ohi, kun uutta jo pukkaa? Huomattavan monia päiväkoti-ikäisiä ja vähän vanhempiakin lapsia vaivaavat nyt hengitystieinfektiot ja toistuvat flunssat kuormittavat perheitä. Iltalehden uutisessa lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Husin Uudesta lastensairaalasta kertoo, mistä on kyse.

Vaikka pienten päiväkotilaisten flunssakierteissä ei sinänsä ole mitään uutta, useat vanhemmat ovat huomanneet, että päiväkoti-ikäiset ovat poteneet poikkeuksellisen paljon flunssaa tämän syksyn aikana. Päiväkodeissa kiertävät nyt nuhakuumetta ja yskää aiheuttavat virukset, jotka ovat aiheuttaneet tänä syksynä tavallista enemmän sairaustapauksia. Mistä oikein on kyse?

Pandemia vähensi flunssatapauksia

Viime vuoden syksynä flunssakausi oli pandemiasta johtuen tavallista rauhallisempi. Kontakteja välteltiin ja pienikin tukkoisuus tai köhä oli motiivi jäädä kotiin toipumaan ja välttämään mahdollisen koronaviruksen levittämistä. Julkisia paikkoja välteltiin varmuuden vuoksi. Maskien ja käsihygienian ansioista muillekaan viruksille ei altistuttu normaaliin tapaan.

Koronapandemian aikana kaikkien tavanomaisten hengitystieinfektioiden määrä väheni ja sen myötä ihmisten vastustuskyky niille aleni. Pandemiaa torjumalla myös tavallisia hengitystieinfektioita on torjuttu tehokkaasti. Ihmiset ovat pysyneet harvinaisen terveinä, josta johtuen heillä ei ole vastustuskykyä tavallisen tapaan.

Päiväkodin aloitus

Jokainen tietää, että päiväkodin aloittanut lapsi on ensimmäisen syksyn jatkuvasti kipeänä. Päiväkodin aloittava lapsi altistuu usein ensimmäistä kertaa elämässään väestössä leviäville viruksille. Korona-aikaan syntyneet, koronakuplassa kasvaneet lapset eivät ole altistuneet viruksille eivätkä kehittäneet immuniteettia niitä kohtaan. Tänä vuonna päiväkoteihin onkin kertynyt suuri määrä lapsia, jotka saavat nyt tartunnan helposti, selittää Nieminen iltalehden artikkelissa. Virus aiheuttaa rajumpia infektioita iskiessään ensimmäisen kerran, mutta kun sama virus hyökkää pian uudestaan, ei infektio olekaan enää yhtä raju.

Lasten toistuva sairastelu kuormittaa perheitä. Etenkin päiväkodeissa ollaan erityisen varovaisia oireisten lasten kanssa ja kotiin pitää vielä tänäkin vuonna jäädä herkästi. Vanhempien aika menee neuvotellessa työnantajien kanssa palkattomasta vapaasta ja etätöistä ja työvuoroja vaihdellessa. Korona on vaikeuttanut entisestään perheiden keinoja hoitaa sairastunutta lasta, koska isovanhempia ei voi entiseen tapaan pyytää apuun, koska heitä ei voi altistaa tartunnoille.

Kuinka flunssa oireilee?

Tyypillisiä flunssan oireita ovat:

 • kurkkukipu
 • nenän kirvely
 • nuha
 • yskä
 • väsynyt olo
 • aikuisilla usein kuumeinen olo
 • kuume lapsilla.

Kuinka flunssaa hoidetaan?

 • Lepää ja vältä kovaa fyysistä rasitusta.
 • Muista juoda riittävästi.
 • Niistäminen helpottaa nuhaa.
 • Höyryhengitys voi helpottaa yskää.
 • Jos sinulla on kuumetta, käytä tulehduskipulääkkeitä.

Flunssa kestää yleensä noin viikon, mutta yskä voi jatkua useita viikkoja. Flunssasta paranee yleensä itsestään.

Flunssa tarttuu muihin ihmisiin herkimmin taudin alkuvaiheessa. Flunssa leviää ihmisten välisessä kosketuksessa, mutta myös esimerkiksi silloin, kun yskit tai aivastat. Paras tapa ehkäistä flunssaa on hyvä käsihygienia ja yskiminen hihaan tai nenäliinaan.

Ovatko lasten flunssaoireet tai koronatestin odottelu vaikuttaneet teidän perhearkeen? Kommentoi ja kerro kokemuksesi.

Lähde: iltasanomat.fi

thl.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.