Joulun aikaan korostuu lapsiperheiden eriarvoisuus – Joissakin perheissä ei ole varaa ostaa yhtäkään lahjaa

Joulun aikaan korostuu lapsiperheiden eriarvoisuus – Joissakin perheissä ei ole varaa ostaa yhtäkään lahjaa
Kuva: Pixabay / Lorri Lang

Teksti: Mami Mixtuura

Joulusta tulee mieleen lämminhenkinen, odotusta ja iloa täynnä oleva juhla pimeän ja kylmän talven keskellä. Syy joulun vieton perinteelle jää monelta nykyaikana unholaan. Joulusta on tullut kaupallinen kulutusjuhla ja monessa perheessä lahjoja ostetaan vuosi vuodelta enemmän. Lelukuvastot ovat täynnä mitä upeampia ja kalliimpia leluja, joita lapset toivovat itselleen. Ilta-Sanomien artikkelissa todetaan, että lapsiperheiden eriarvoisuus korostuu joulun aikana. Jotkut lapset saavat kaiken toivomansa, maksoi mitä maksoi. Jotkut lapset eivät välttämättä saa yhtään lahjaa omalta perheeltä, koska ei ole rahaa ostaa mitään ylimääräistä.

Lapsiperheiden eriarvoisuus korostuu jouluna

Ilta-Sanomien artikkelissa THL:n tutkimuspäällikkö Tiina Ristikari toteaa, että joulusesongin aikana lapsiperheiden varallisuuden erot tulevat esiin. Hänen mukaansa monessa vähävaraisessa perheessä joudutaan miettimään tarkasti rahankäyttöä jo normaalin arjen keskellä. Ristikari kertoo, että vähävaraisten perheiden lapset ymmärtävät olevansa pienituloisesta perheestä, koska lapset puhuvat ja vertailevat keskenään esimerkiksi saamiaan joululahjoja.

Tiina Ristikari toteaa, että jokaisessa koulussa on vähävaraisten perheiden lapsia. Monessa koulussa on kiinnitetty asiaan huomiota, eikä jokaisessa koulussa enää kysellä lapsilta heidän saamista lahjoista ja lomien vietosta. Hän sanoo lapsiperheköyhyyden olevan Suomessa niin yleistä, että jokaisella koululuokalla on monta vähävaraisen perheen lasta.

Joululahjat ovat monelle lapselle joulun kohokohta

Joulun yksi kohokohta, ainakin monien lasten mielestä on joululahjojen saaminen ja avaaminen. On jännittävää nähdä mitä paketista paljastuu. Pehmeästä paketista paljastuvat pitkät kalsarit tai villasukat saattavat olla lapselle iso pettymys. Kova paketti herättää enemmän intoa ja toiveikkuutta saada juuri se lahja, jota on kovasti toivonut.

Joulukuusen alla lahjaröykkiö

Hyvän toimeentulon omaavien perheiden lapsilla odottaa yleensä isot lahjakasat joulukuusen alla. Jos perheen varallisuustilanne on hyvä, on helppo toteuttaa lasten joululahjatoiveista ne kaikkein kalleimmatkin. Joululahjojen ostamisessa ei säästellä eikä rahojen riittävyyteen tarvitse kiinnittää mitään huomiota.

Vähävaraisten vanhempien vaihtoehdot ovat vähissä

Jotkut vähävaraisten perheiden vanhemmat saattavat kokea joulun ajan todella vaikeana ja ahdistavana. Mitä tehdä, kun ei ole varaa ostaa lapsen toivomia lahjoja eikä välttämättä ainuttakaan niistä? Jotkut vanhemmat saattavat ostaa lahjat lainarahoilla ja tästä johtuen perheen taloustilanne voi mennä entistä tiukemmaksi. Jotkut vanhemmat joutuvat tuottaa lapselleen jouluna ison pettymyksen eikä lapsi välttämättä saa ainuttakaan lahjaa. Tämä varmasti tuntuu todella kurjalta ja epäoikeudenmukaiselta sekä aikuisesta että lapsesta. Onneksi nykyään monien vähävaraisten perheiden on mahdollista saada apua ja joululahjoja eri järjestöjen ja keräysten avulla.

Kuva: Pixabay / monicore

Miltä tuntuisi jäädä ilman joululahjoja?

Miltä tuntuisi olla se lapsi, joka jää ilman joululahjaa? Miltä tuntuisi palata kouluun joululoman jälkeen ja vastata opettajan tai kavereiden kysymykseen: Mitä sait lahjaksi? Miltä se tuntuisi? Valitettavasti on myös sellaisia lapsia, jotka eivät saa yhtään ainutta lahjaa.

Voisitko sinä antaa vähävaraiselle lapselle joululahjan?

Onko sinulla mahdollista auttaa sellaista lasta, joka on vaarassa jäädä ilman ainuttakaan joululahjaa? Voisiko tästä tulla uusi ja hyvää mieltä tuova jouluperinne sinulle? Jättäisit vaikka yhden hampurilaisreissun väliin tai ostaisit yhden lahjan vähemmän omille lapsillesi. Auttaminen ja lahjan ostaminen vähävaraisen perheen lapselle ei todennäköisesti vaadi kovinkaan isoa ponnistusta. Lahjan antaminen tuo varmasti hyvän joulumielen.

Lähde:

Ilta-Sanomat

Oletko sinä tai lapsesi jäänyt joskus ilman joululahjaa? Tunnetko jonkun vähävaraisen perheen lapsen, jota voisit tänä jouluna ilahduttaa?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.