Onko lemmikki sopiva joululahja?

Onko lemmikki sopiva joululahja?
Kuva: Rhaúl V. Alva

Lähes jokaisen lapsen lahjatoivelistalle ilmestyy jossain vaiheessa lemmikki. Mitä tehdä, jos lapsi toivoo joululahjaksi eläintä? 

Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY muistuttaa, että eläin ei sovi joululahjaksi. Varsinkaan yllätyslahjaksi lemmikkiä ei pitäisi antaa kenellekään. Lemmikissä on suuri vastuu ja eläintä ei pitäisi koskaan ostaa, sopimatta siitä etukäteen eläimen lahjaksi saavan kanssa.

Vastuuntuntoinen omistaja joutuu huolehtimaan lemmikistään koko sen eliniän ajan, eikä homma ole halvimmasta päästä. HESY:n tiedosteessa arvioidaan, että kissan tai koiran elinaikaiset kuluvat ovat ainakin noin 10 000–20 000 euron luokkaa.

Mitä tehdä, jos lapsi pyytää lemmikkiä lahjaksi?

Monen lapsen toivelistalle ilmestyy jossain vaiheessa lemmikki. Lemmikkiä ei pidä hankkia hetken mielijohteesta, vaikka perheen lapset kuinka sitä toivoisivat. On hyvä muistaa, että vaikka lapsi lupaisi huolehtia lemmikistä, vanhemmat ovat vastuussa eläimestä ja sen hoitamisesta lenkittämistä ja sairaalakuluja myöten.

Lapsen voi olla hankalaa hahmottaa, kuinka monta vuotta lemmikki keskimäärin elää ja kuinka paljon huolenpitoa eläin oikeasti tarvitsee. Jos koko perhe haaveilee lemmikistä ja myös vanhemmat sitoutuvat sen hoitamiseen, lemmikin ottamista voi harkita.

brown and white long fur cat with red ribbon
Kuva: Avel Chuklanov. Lemmikkiä ei tulisi koskaan ostaa hetken mielijohteesta.

Ennen päätöstä eläimen hankkimisesta tulisi aina ottaa selvää eri lajeista ja roduista. Väärä laji- ja rotuvalinta voi johtaa eläimen käytösongelmiin ja pitovaikeuksiin. Esimerkiksi pieni kerrostaloasunto ei ole välttämättä paras asuinpaikka suurikokoiselle koiralle, joka tarvitsee runsaasti tilaa juosta ja leikkiä.

Lemmikkejä jätetään eniten heitteille siksi, että ne on ostettu harkitsematta ja hetken mielijohteesta. Joulunaikaan tulisikin pitää järki päässä ja miettiä, onko kaikki lasten toiveet täytettävä hinnalla millä hyvänsä. Suomessa hylätään vuosittain tuhansia eläimiä. HESY:n hoiviin päätyy vuodessa arviolta 500 heitteille jätettyä eläintä.

Ennen kun ostat eläimen lahjaksi, pysähdy ja mieti:

  • Oletko varma, että lahjan saaja haluaa eläimen ja on valmis huolehtimaan siitä?
  • Onko kotona tarpeeksi tilaa ja aikaa eläimelle?
  • Oletko ottanut selvää eri lajien ja rotujen tarpeista ja ominaispiirteistä?
  • Jos lemmikki on lahja lapsellesi, oletko valmis huolehtimaan lemmikistä siinä tapauksessa, että lapsesi kyllästyy sen hoitamiseen?
  • Oletko ottanut selvää, kuinka paljon lemmikin pitäminen maksaa? Oletko valmis maksamaan “yllätyskuluista”, kuten yllävistä eläinlääkärikäynneistä?

Mitä mieltä olet lemmikistä joululahjana?

maaseuduntulevaisuus.fi

yle.fi

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *