“Hyvin tyypillistä oli aattona, että isä sammui heti lahjojenjaon jälkeen” -Jokainen lapsi ansaitsee turvallisen ja raittiin joulun!

“Hyvin tyypillistä oli aattona, että isä sammui heti lahjojenjaon jälkeen” -Jokainen lapsi ansaitsee turvallisen ja raittiin joulun!
Kuva: Unsplash freestocks

Teksti: Mami Mixtuura

Jokainen aikuinen on ollut lapsi. Jokainen aikuinen on kokenut lapsuuden joulut. Joillakin ihmisillä on kauniit ja lämpöiset muistot lapsuuden jouluista. Joillakin ihmisillä lapsuuden jouluista päällimmäisiä muistoja ovat pelko ja turvattomuus. Millaiset joulumuistot sinä haluat luoda omille lapsillesi?

Lapsuuden joulumuistot

Jokaiselle ihmiselle jää muistoja lapsuuden jouluista. Osalla muistot ovat kauniita ja lämpöisiä. Valitettavasti joidenkin muistot ovat kaukana tästä. On todella harmillista, että osa lapsista joutuu joulun kaltaisen juhlan aikana elämään pelon keskellä, todetaan Keskisuomalaisen tekstissä. Tähän voi olla syynä esimerkiksi päihteitä käyttävät omat vanhemmat tai muut läheiset ja siitä johtuva riitaisuus. Ihanien joulumuistojen sijaan lapsi saattaa kantaa loppuelämänsä ajan ikäviä muistoja lapsuuden jouluista. Päällimmäisiä muistoja lapsuuden jouluista voivat olla pelko, turvattomuus ja avuttomuus.

Keskisuomalaisen tekstissä muistutetaan siitä, että lapsi tarvitsee joulunakin turvallista seuraa ja ilmapiiriä. Mutta valitettavasti näin ei kaikilla lapsilla ole, koska joulu on turvakotien ja auttavien puhelinten vuoden kiireisintä aikaa todetaan Keskisuomalaisessa. Tekstin kirjoittajan mielestä aikuisten olisi tarpeen miettiä alkoholinkäyttöä. Onko se tarpeen jouluna vai onnistuisiko olla ilman?

Kuva: Unsplash / Caleb Woods

Päihdeperheessä eläneiden lasten joulumuistoja

Ilta-Sanomien tekstissä lehden lukijat muistelevat lapsuuden jouluja päihdeperheessä. Monien lasten joulu (ja joillakin koko elämä) oli mennyt pilalle vanhemman tai vanhempien juomisen vuoksi. Moni lukijoista oli joutunut itsenäistymään ihan liian varhain, jopa 5-vuotiaana. Monilla pitkäaikaiseksi seuralaiseksi oli jäänyt pelon ja turvattomuuden tunne. Jotkut kärsivät lapsuuden kurjista kokemuksista vielä eläkeiässäkin. Alla on Ilta-Sanomien tekstissä julkaistut muutaman päihdeperheessä eläneen lapsen tarinat.

Isä sammui heti lahjojenjaon jälkeen

”Hyvin tyypillistä oli aattona, että isä sammui heti lahjojenjaon jälkeen. Se häpeä oli valtava, kun vieraita oli vielä kylässä. Joskus kaatui ruokapöytä, kun isäni sammui jo siinä. Inhoan edelleen kaikkia juhlia.”

Ehtiikö isä selvitä aatoksi

”Isäni oli niin sanottu tuurijuoppo. Lapsena joka joulun alla oli ilmapiiri hermostunut. Isällä oli säännöllisesti ennen joulua pidempi putki päällä. Äiti ja me lapset jännäsimme, ehtiikö isä selvitä aatoksi. Kyllä ehti, jotenkin hän kokosi itsensä eikä ryypännyt yhtenäkään jouluna. Kyllä se jätti meihin lapsiin jäljet.”

Ei minua kukaan peitellyt

”Nukun vieläkin parhaiten nalle kainalossa, tai tyyny, ja olen aikuinen. Lapsena laitoin koko sänkyni reunat kiertämään pehmoleluja ja kuvittelin että ne antavat turvan. Olin yöt ihan yksin ja odotin, että ovi aukeaa keskellä yötä, odotin isää tulevan humalassa ja kello 01 tai 03, kun äiti tuli normaalista yötöistä. Isä tuli, mutta se lapsen pelko ja tärinä. Kerran hänellä oli haava kaatumisesta ja tärisin, kun teki niin pahaa. Ei minua kukaan peitellyt, mummo parin viikon ajan. Tuskin edes tarkistivat, että olin siellä nukkumassa. Olin lapsena aika näkymätön ja ujo.”

Kuva: Unsplash / Anne Nygård

Anna lapselle raitis joulu -kampanja

Oletko kuullut valtakunnallisesta kampanjasta nimeltä: Anna lapselle raitis joulu? Se järjestetään tänä vuonna 24. kerran. Tavoitteena on se, että jokainen lapsi saisi kokea raittiin joulun ja viettää joulua iloisesti yhdessä turvallisten aikuisten kanssa. Liian monet lapset joutuvat seuraamaan jouluna, kun aikuinen juo itsensä humalaan ja se latistaa juhlatunnelman.

Kampanjan tarkoitus

Kampanja muistuttaa aikuisten vastuusta luoda lapselle turvallinen juhlatunnelma ja se herättelee ihmisiä miettimään päihteiden käyttämisen seurauksia. Tarkoituksena on taata, että lapsi saa tarvitsemansa levähdystauon juhla-aikoina. Lasten arki on monien vaatimusten täyttämää. Kasvuikäisten lasten ja nuorten on haastavaa elää ulkopuolelta tulevien odotusten ja tavoitteiden keskellä. Siksi olisi äärimmäisen tärkeää, että kotioloissa lapsi saa tukea ja kannustusta. Kampanjan järjestäjät vetoavat kaikkiin aikuisiin, jotta he antaisivat lapsille raittiin ja turvallisen joulun.

Lähteet:

Anna lapselle raitis joulu

Ilta-Sanomat

Keskisuomalainen

Millaisia muistoja sinulla on lapsuuden jouluista? Millaiset joulumuistot haluat antaa lapsillesi lapsuuden jouluista?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.