Vessahätä yllättää kesken kauppareissun – Mennäkö yleisövessaan vai jättääkö käynti väliin tautien pelossa?

Vessahätä yllättää kesken kauppareissun – Mennäkö yleisövessaan vai jättääkö käynti väliin tautien pelossa?
Kuva: Pixabay / 11165576

Teksti: Mami Mixtuura

Monesti vessahätä yllättää kesken kauppareissun. Ainakin lapsilla, mutta välillä myös aikuisilla. On huojentavaa huomata kaupassa yleisövessa, jossa käymällä saa nopeasti avun ongelmaan. Uskaltaako julkiseen vessaan mennä vai saako sieltä mukaansa tauteja? Kannattaako yhteiskäytössä olevan vessan pöntölle istahtaa paljaalla pyllyllä vai vuorata pönttö paperilla? Tähdätäkö pönttöön kyykkyasennossa ja toivoa, että pissa osuu pönttöön eikä omille vaatteille? Vai olisiko kuitenkin parempi pinnata kotiin asti? Iltalehden tekstissä ihotautilääkäri ja bakteeriopin professori kertovat asiaan liittyviä omia näkemyksiään.

Tarttuvatko taudit yleisövessasta?

Iltalehden tekstissä bakteeriopin professori Pentti Huovinen toteaa, että yleisövessasta voi saada riesakseen esimerkiksi ripulitaudin. Hänen mukaansa pöntölle istuminen ei yleensä aiheuta iho-oireita ellei ihon pinta ole rikkonainen. Ihotautilääkäri Carl Kyrklund toteaa, että pintojen kautta voi periaatteessa tarttua esimerkiksi märkärupi tai syyhy, mutta tämä on hänen mielestään aika kaukaa haettua.

Uskaltaako yleisövessan pöntölle istahtaa?

Iltalehden artikkelissa ihotautilääkäri Carl Kyrklund suosittelee mahdollisuuksien mukaan välttämään yleisövessan pöntölle istumista. Hänen mielestään turhia riskejä ei pidä ottaa, koska osa taudeista tarttuu pintakosketuksen kautta. Bakteeriopin professori Pentti Huovisen kanta asiaan on se, että kannattaa ensin katsoa wc-tilan yleinen siisteys ja sen jälkeen käyttää asiassa omaa harkintaa.

Kannattaako vessanpönttö vuorata paperilla?

Monilla ihmisillä on tapana vuorata vessanpönttö kauttaaltaan paperilla ennen kuin pöntölle istahtaa. Monet vanhemmat opettavat tämän tyylin myös lapsilleen. Onko tämä hyvä vai huono tapa? Mirror-lehden mukaan tämä on huono tapa ja tällä tavalla toimiessa altistuu vain enemmän bakteereille.

Pitääkö mieluummin tähdätä pönttöön kyykkimällä?

MTV uutisten tekstissä otetaan esiin tärkeä näkökulma, joka liittyy naisten käymiseen kyykkypissalla. Tekstin mukaan kyykyssä pissaaminen voi olla haitallista, koska virtsarakko ei välttämättä tyhjene kokonaan. Tästä voi seurata tiheämpi tarve käydä pissalla tai jopa virtsatieinfektio.

Vessanpöntön kansi kiinni ennen huuhtelua

Ennen vessan huuhtelemista kannattaa vessan pöntön kansi laskea alas. MTV uutisten tekstissä kerrotaan, että vessan huuhtelun aikana taudinaiheuttajat voivat lentää jopa kuuden metrin alueelle. Tämän vuoksi vessan kannen laskeminen alas on tärkeää.

Kaikkein tärkeintä: Muista huolellinen käsienpesu!

MTV uutisten artikkelissa todetaan, että useimmiten suoliston kautta tulevat taudinaiheuttajat tarvitsevat käsikosketuksen, jotta tauti puhkeaisi. Hyvästä käsien saippuapesusta kannattaa huolehtia aina vessassa käymisen jälkeen. Muista siis pestä ja kuivata kädet erityisen huolellisesti, kun olet käynyt julkisessa vessassa. Kädet kannattaa mieluiten kuivata kertakäyttöiseen paperiin. Nykytietämyksen mukaan käsienkuivauslaitteet voivat levittää tauteja tehokkaasti.

Kuva: Pixabay / Alexas_Fotos

Jos yleisövessaan ei missään tapauksessa halua mennä

Jos yleisövessassa ei halua vierailla, jää jäljelle muutamia vaihtoehtoja. Valitse näistä itsellesi paras tai mene pakottavassa tilanteessa yleisövessaan ja huolehdi huolellisesta käsienpesusta.

  1. Äkkiä kaupasta ulos ilman tavaroita ja reippaasti kotia kohti
  2. Äkkiä kaupasta ulos ilman tavaroita ja tarpeille lähimpään pusikkoon
  3. Kiireellä ostosten tekeminen loppuun ja pinnaaminen niin kauan, että pääset kotiin tai lähimpään pusikkoon
  4. Rauhallisesti ostosreissu loppuun ja pinnaa parhaasi mukaan. Yritä ajatella muuta kuin yhä pahenevaa vessahätää.
  5. Odota vielä hetki ja totea, että lapsella (tai itselläsi) tuli pissat housuun kaupan lattialle. Tämän jälkeen onkin riemukasta etsiä paperia, jolla lattiaa alkaisi putsaamaan tai kaupan henkilökuntaa siivoamaan lammikon pois. Tai toki voi kaikessa hiljaisuudessa yrittää paeta paikalta, mutta se tuskin onnistuu tai kannattaa.

Lähteet:

Iltalehti

Mirror

MTV uutiset

Kammoatko yleisövessoja vai menetkö niihin mielelläsi vessahädän yllättäessä?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Vessahätä yllättää kesken kauppareissun – Mennäkö yleisövessaan vai jättääkö käynti väliin tautien pelossa?

  1. Meen paljon mielummin sinne yleisövessaan kun kyykin pusikoissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.