Joulun suursiivous on pakko tehdä, vaikka se veisi kaikki voimat – Vai riittäisikö vähempikin?

Joulun suursiivous on pakko tehdä, vaikka se veisi kaikki voimat – Vai riittäisikö vähempikin?
Kuva: Pixabay / Peggy_Marco

Joulu lähenee kovaa vauhtia ja monia ihmisiä alkaa stressaamaan joulusiivous. Kai sellainen on pakko tehdä, vaikka ylimääräistä aikaa isoon puserrukseen ei olisi. Voisiko jotain jättää siivoamatta vai pitääkö puunata kaikki paikat lattiasta kattoon ja saunasta aina vaatekaappien järjestelyyn asti? Voiko joulusiivouksen tehdä helposti ja nopeasti? Onko sellainen mahdollista?

Joulusiivouksen voi tehdä nopeasti

Siivousalan asiantuntijat lupaavat, että joulusiivouksen voi tehdä myös nopeasti eikä sen tarvitse kestää päiväkausia. Sinituotteen teksti lupaa, että joulusiivouksen voi tehdä muutamassa tunnissa. Kuulostaa lupaavalta vai mitä? Anna-lehdessä todetaan näin: ”Joulusiivous ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi imuroida tuntitolkulla. Tärkeintä on, että saa imuroitua pahimmat liat ja roskat pois.” Martat muistuttavat, että joulun aikana on kodissa tunnelmallinen valaistus, eikä jokaista nurkkaa senkään vuoksi tarvitse puunata.

Anna-lehdessä muistutetaan, että joulun tehtävälistassa olevat asiat kannattaa laittaa tärkeysjärjestykseen ja olla armollinen itseä kohtaan. Tärkeintä on keskittyä siihen, että kodin yleisilme on puhdas ja siisti eikä takertua pikkujuttuihin. Tavaroiden piiloon laittamisella ja järjestelyllä saa jo paljon aikaan. Eniten kannattaa siivota sitä huonetta, jossa jouluna vietetään eniten aikaa. Siivousurakan voi halutessaan jakaa useammalle päivälle, jos se tuntuu helpommalta.

Keskity joulutunnelman luomiseen suursiivouksen sijasta

Martat muistuttavat, että jouluna on paljon kaikenlaista tekemistä ja jouluksi tehtyä suursiivousta tärkeämpää on keskittyä mukavan joulutunnelman luomiseen. Anna-lehdessä kiteytetään näin: “Tärkeintä on, että vietätte levollisen ja rauhallisen joulun, eikä siihen kuulu räyhääminen siitä, onko keittiönkaapit puunattu tai kaikki pölypallot sohvan alta imuroitu.”

Nämä ovat erittäin hyviä ja tarpeellisia muistutuksia. Jos perheen äiti stressaa liikaa joulusiivouksesta voi joulun ajan rauhaisa tunnelma olla tipotiessään. Tai jos koti on kovin sekainen ja sitä yritetään saada viime hetkellä raivattua ennen vieraiden tuloa, kiristää sekin perheenjäsenten välejä ja hermoja. Joten olisiko parempi tehdä vähemmän ja luoda lapsille kauniita muistoja kotona olleesta rauhaisasta joulunajan tunnelmasta?

Millainen koti on?

Kannattaa aloittaa siitä, että miettii millainen kodin yleisilme on ja millaiset siivousrutiinit on muina vuoden aikoina. Onko kodissa kaikki paikat kuin räjähdyksen jäljiltä ja tavarat ovat sikin sokin? Vai onko koti melko siistissä kunnossa ja tehdäänkö siellä säännöllisesti viikkosiivoukset. Näillä asioilla on väliä, koska se määrittää pitkälti sen millaisiin asioihin joulusiivouksessa kannattaa keskittyä.

Sekainen koti

Jos koti on kovin sekainen ja tavarat sikin sokin, kannattaa keskittyä tavaroiden raivaamiseen ja piilottamiseen. Tällaisessa kodissa ei kannata joulusiivousta aloittaa kaapin ovien pesulla tai muulla pikkutarkalla hommalla. Tärkeintä on saada raivattua ylimääräiset tavarat pois ja sen jälkeen imuroida, pyyhkiä pölyt ja tehdä muuta, jos aikaa ja voimia on vielä jäljellä. Kovin sekaista kotia kannattaa alkaa pikkuhiljaa raivaamaan ennen joulunpyhiä, jos se on mahdollista.

Perussiisti koti

Perussiistissä kodissa voi aloittaa siitä, että laittaa tavarat omille paikoilleen. Sen jälkeen voi tehdä perussiivot kuten imuroinnin, pölyjen pyyhinnän ja lattian pesun. Tähän ei todennäköisesti kulu kovin kauaa aikaa ja sen jälkeen voi tehdä muita perusteellisempia siivouksia.

Kuva: Artem / Maltsev Unsplash

Siivouslista auttaa siivouksen suunnittelussa

Sinituotteen tekstissä kerrotaan, että etukäteen kannattaa miettiä siivottavat asiat ja tehdä itselle siivouslista, joka laitetaan näkyvälle paikalle. Tällainen siivouslista auttaa siinä, jos on monta siivoajaa, niin näkee heti mitä on vielä tekemättä. Lisäksi on todella palkitsevaa huomata, että joku asia on tehty ja vetää se listalta yli. Tämä antaa lisää motivaatioita jatkaa siivousta tehokkaasti.

Alkuun kannattaa tarkasti pysyä listalla olevissa asioissa ja tehdä ne. Kun listalla olevat asiat on tehty, voi halutessaan tehdä lisäksi muita siivousjuttuja. Listalla olevat asiat saattavat jäädä tekemättä, jos kesken kaiken alkaakin siivoamaan jotain vähemmän tärkeää asiaa, jota ei ole listalle laitettu.

Tee ainakin nämä:

1. Laita tavarat omille paikoilleen tai piilota ylimääräiset tavarat

2. Pyyhi pölyt

3. Imuroi

4. Pese lattiat

5. Pese vessa

6. Vaihda puhtaat petivaatteet → On ihana mennä nukkumaan puhtaisiin lakanoihin

7. Tarkista, että jääkaapissa on tilaa jouluruoille ja heitä turhat jutut pois

8. Laita likaiset astiat astianpesukoneeseen

9. Laita pöydälle joululiina

10. Vie roskat ulos

Saunan siivous

Saunan siivous joulukuntoon on monelle tärkeää, koska joulusauna kuuluu oleellisesti monen jouluun. Saunan pesemiseen ryhtyminen on monesti kovan työn tulos, mutta senkin saa nopeasti tehtyä kunnon välineillä.

Ikkunoiden pesu

Ikkunoiden pesua ei tarvitse ajoittaa joulun ajan siivouksiin. Ne ehtii hyvin myöhemminkin. Joulun aikana on ulkona pimeää ja sisällä tunnelmallinen valaistus, joten tuskin kukaan tarkistaa ikkunoiden puhtautta.

Joulun tuoksu kotiin

Anna-lehdessä annetaan hyvä vinkki, että kotiin saa helposti jouluisen tuoksun, kun paistaa uunissa pipareita. Toinen vaihtoehto on laittaa lämpöiseen uuniin hetkeksi jouluisia mausteita (esim. kardemummaa ja kanelia). Kodin täyttää nopeasti ihana jouluinen tuoksu.

Lähteet:

Anna

Martat

Sinituote


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.