Vanukkaita, hämähäkinseittejä ja lottonumeroita: tälläisia jouluperinteitä löytyy maailmalta

Vanukkaita, hämähäkinseittejä ja lottonumeroita: tälläisia jouluperinteitä löytyy maailmalta
Kuva: Lynda Hinton

Teksti: Anna-Leena

Suomalaisesta joulusta tulee mieleen ainakin Joulupukki, piparit, riisipuuro, lumikinokset, joulusauna, kauneimmat joululaulut ja aattoaamuna piristävä “Joulupukin kuumalinja”. Jouluperinteet näyttävät kuitenkin eri puolilla maailmaa hyvin erilaisilta. Minkälaisia hauskoja jouluperinteitä muualla maailmassa on? Tässä muutama.

Japani: Joulukana

Japanilaiseen jouluun liittyy keskeisenä osana amerikkalainen pikaruokaketju KFC. Paistetun joulukanan perinne sai alkunsa vuoden 1974 markkinakampanjasta. KFC saa Japanissa vuoden parhaat myyntilukunsa jouluaattona. Ilmiön suosion vuoksi KFC:n ravintoloihin voi joutua tekemään varauksen kuukausia etukäteen, jos haluaa päästä nauttimaan jouluna kana-aterian.

Espanja: pullea potti

Espanjan kansallinen lotto on arponut vuoden muhkeimman voittopotin, El Gordon eli “pullean”, juuri ennen joulua jo vuodesta 1812 saakka. Voittonumerot arvotaan  joulukuun 22. päivä ja televisioitu arvonta kestää tuntikausia. Joululotto on Espanjassa valtava sosiaalinen tapahtuma. Ihmiset ostavat ystäviensä, työkavereidensa ja perheidensä kesken kimpassa lukuisia lottokuponkeja , “kymmenyksiä” ja kerääntyvät yhdessä seuraamaan arvontaa. Kuponkeja myydään ympäri vuoden ja monet taikauskoiset lottoajat ostavat kupongin vuosi toisensa jälkeen samasta paikasta.  

El Gordon pääpotti on huikeat 4 miljoonaa euroa. Ei hullumpi joululahja.

Norja: luudat ja mopit piiloon

Norjassa mopit ja luudat laitetaan jouluna piiloon, eikä vain joulusiivouksen päättymisen merkiksi. Norjalaisen uskomuksen mukaan henget palaavat jouluyönä ihmisten pariin, ja jos luudanvarsia ei ole laitettu visusti piiloon, henget saattavat käydä pihistämässä luudan ja suunnata lennolle jouluiselle taivaalle.

Ukraina: Hämähäkinseitit

Ukrainassa joulupuu koristellaan, usko tai älä, hämähäkinseiteillä. Oikeaa hämähäkinseittiä puihin ei sentään ripustella, vaan seitin näköistä koristetta. Hämähäkinseittien uskotaan tuovan hyvää onnea. 

red bauble on green christmas tree
Kuva: Sandra Seitamaa. Mitä jos joulukuusi koristeltaisiin hämähäkinseitillä?

EF-sivustolla kerrotaan, että perinne juontaa juurensa aikoja sitten eläneeseen köyhään naiseen, jolla ei ollut varaa kuusenkoristeisiin. Aamulla herättyään nainen huomasi, että hänen kuusensa oli peittynyt hämähäkinseitteihin, jotka kimaltelivat auringonvalossa säihkyvän kauniina

Ukraina ja Puola: tähtitaivas 

Useissa suomalaisissa perheissä joululahjat avataan jouluaterian jälkeen, kun Joulupukki on ensin tuonut lahjat perheelle. Ukrainassa ja Puolassa oikea hetki avata lahjat riippuu tähtitaivaasta. Perinteen mukaan perheen nuorimman lapsen tehtävä on tarkkailla taivasta ja odottaa ensimmäisen tähden ilmestymistä taivaalle. Tähti on merkki siitä, että lahjojen avaaminen voi alkaa.

Slovakia: vanukkaan heitto

Slovakiassa ja tietyissä osissa Ukrainaa vanukas ei ole vain jouluinen jälkiruoka: vanukkaasta nimittäin ennustetaan tulevaa.

Perinteen mukaan perheen vanhin mies ottaa lusikallisen lokša-vanukasta ja viskaa sen kattoon. Se, kuinka paljon vanukasta jää kattoon, kertoo tulevasta vuodesta. Mitä suurempi määrä vanukasta jää kattoon kiinni, sitä enemmän onnea (ja siivousta) on luvassa.

Ruotsi: Samu Sirkan joulutervehdys

Samu Sirkan joulutervehdys on Ruotsissa tärkeä perinne Ruotsissa. Tunnin mittainen tv-ohjelma Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul , näytetään aattopäivänä kello kolmelta. Päivän muut aikataulut suunnitellaan ohjelman ympärille niin, että perheet voivat kerääntyä katsomaan ohjelmaa yhdessä.

Venezuela: rullaluistellen kirkkoon

Venezuelan Caracasissakin on tapana suunnata jouluaattona kirkkoon. Tässä tavassa ei ole mitään yllättävää. Joulukirkkoon ei kuitenkaan mennä aivan perinteisellä kyydillä, vaan rullaluistimilla. Suositun perinteen vuoksi kaupungissa suljetaan jopa katuja autoilta.

Uusi-Seelanti: Surffipukki

Uudessa-Seelannissa joulupukki ei saavu reellä, vaan surffaten. Uudessa-Seelannissa joulua vietetään keskellä kesää, ja jouluperinteisiin kuuluvat grillaaminen, piknikit sekä hienot paraatit.

Venäjä: Uudenvuoden Pakkasukko

Venäjällä vuoden kohokohta on uusivuosi, johon kuuluu hyvin olennaisena osana Pakkasukko. Pakkasukko on pukeutunut turkissomisteiseen takkiin ja lakkiin ja hänellä on pitkä, valkoinen parta. Pakkasukko kulkee valjakolla jakamassa lahjoja ja toteuttamassa toiveita.

Voisitko kuvitella kopioivasi jonkun näistä jouluperinteistä omaan jouluusi?

Worddrive.com

ef.fi

iltalehti.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.