10 lautapeliä lapsuudesta -Mikä näistä oli sinun suosikkisi?

10 lautapeliä lapsuudesta -Mikä näistä oli sinun suosikkisi?
Kuva: National Cancer Institute

Teksti:Anna-Leena

Lautapeleissä on jotain nostalgista. Kun erilaiset pelikonsolit olivat vielä harvinaista herkkua, lautapelit olivat parasta koko perheen tekemistä sadepäivänä kesämökillä tai jouluaattoiltana lahjojen avaamisen jälkeen. Alias, Afrikan tähti, Pictionary…Mikä näistä oli sinun suosikkisi?

Alias

Alias on suomalainen klassikkopeli. Pelaajat jaetaan pelin alussa pareihin tai joukkueisiin. Pelin ideana on selittää kortteihin kirjoitettuja (tai lasten Aliaksessa piirrettyjä ) sanoja joukkuetovereille niin, että he arvaavat, mistä sanasta on kyse.

Cluedo

Klassinen mysteeripeli, jossa ratkaistaan kartanossa tapahtunut murha kysymällä kysymyksiä ja paljastamalla johtolankoja. Murhasta epäiltynä ovat muun muassa Eversti Keltanokka, Professori Purppuravalo ja Rouva Siniverinen. Tapahtuiko murha revolverilla biljardihuoneessa, vai kenties kynttilänjalalla ruokasalissa? Mysteeri selviää vasta, kun kaikki johtolangat on kerätty.

Afrikan tähti

Afrikan tähti on Kari Mannerlan vuonna 1951 laatima suomalainen lautapeli, jossa pelaajien tavoitteena on löytää Afrikan tähti -niminen jalokivi. Pelaajat etenevät Afrikan kartan pohjalta tehdyllä pelilaudalla noppaa heittämällä ja kääntävät pahvisia laattoja aarteiden löytämiseksi. Aarteista saaduilla rahoilla voi nopeuttaa pelilaudalla etenemistä. Pelin voittaa pelaaja, joka löytää Afrikan tähden ja vie sen aloituspisteeseen Tangeriin tai Kairoon.

Muuttuva labyrintti

Etsi aarteita labyrintistä, joka muuttuu jokaisella pelivuorolla. Ennen pelin alkua labyrinttikortit sekoitetaan ja asetetaan sattumanvaraiseen järjestykseen pelilaudalle, jolloin muodostuu moninainen sokkelikko. Yksi labyrinttipala jää yli, sillä se on pala, jolla labyrinttiä ryhdytään muuttamaan.

Saavuttaakseen labyrinttiin piilotetut aarteet, pelaajien täytyy muuttaa labyrintin rakennetta työntämällä jokin ylimääräinen labyrinttipala sokkeloon jostakin nuolella merkitystä kohdasta. Tämä mahdollistaa pelaajien liikkumisen labyrintissä niin pitkälle, kun käytävä on vapaa, siis etsittävään aarteeseen tai labyrintin reunaan.

Muumipeli

Muumimamma on jälleen kadottanut muumitalon hillokellarin avaimen, ja pelaajien on tarkoitus löytää avain. Pelin sääntöjen mukaan ”voittajan tulisi saada oikeudenmukaisuuden nimissä hillovoileipä”. Peli soveltuu hyvin +4-vuotiaille lapsille.

Twister

“Oikea käsi punainen, vasen jalka vihreä…” Tässä klassikkopelissä koetellaan niin pelaajien tasapainoa kuin notkeuttakin. Viimeinen pystyssä on voittaja.

Mastermind

Mastermind on klassinen koodinselvityspeli, jossa päämääränä on selvittää vastustajan koodi ja kerätä pisteitä. Oikeasta arvauksesta saa 2 pistettä, jos oikean värinen nappula on oikeassa paikassa. Jos oikean värinen nappula on väärässä paikassa, siitä saa yhden pisteen. Koodin asettaja saa pisteitä jokaisella kierroksella, jolla pelaajat eivät arvaa hänen koodiaan. Kierroksen loputtua eniten pisteitä saanut pelaaja voittaa pelin. Lapset voivat pelata peliä tarkoituksenaan ainoastaan selvittää vastustajan koodi ilman monimutkaisia pisteytyksiä.

Monopoli

Valitse suosikkisi pelinappuloiden joukosta, astu lähtöruutuun ja valmistaudu menestykseen! Vaikka klassinen Monopoly onkin täynnä strategiaa ja kaupantekoa, tarvitset voittaaksesi myös ripaus onnea! Mitä enemmän kiinteistöjä omistat, sitä enemmän voit kerätä vuokratuloja muilta pelaajilta. Mukana yllättäviä käänteitä tuovat Sattuma- ja Yhteismaa-kortit, jotka voivat tuoda niin äkkirikkautta kuin vankilatuomion. Jännittävä lautapeli aikuisille ja vähän vanhemmille lapsille.

white and black dice on white and black dice
Kuva: Kathy Marsh. Monopolin voittamiseen tarvitaan myös ripaus onnea.

Pekka-peli

Pekka-pelikortit oli suomalainen versio englantilaisesta Old maid -korttipelistä. Pelin suomalainen alkuperäinen nimi oli Musta Pekka, mutta nimi muutettiin sittemmin “Pekaksi” tai “Pekka-pelikorteiksi”.

Pelissä pelaajien on tarkoitus kerätä mahdollisimman paljon perheitä. Perheet ovat nelihenkisiä: isä, äiti, poika ja tytär. Pelaajien on tarkoitus välttää Pekka-korttia. Joka saa Pekan, voi laittaa sen kiertoon toisen nostaessa pelaajalta korttia, tai pitää kortin itsellään myöhempää taktikointia varten. Se, joka pitää viimeisenä hallussaan Pekka-korttia, häviää pelin ja joutuu “Pekaksi”, kun taas eniten perheitä koonnut pelaaja voittaa.

Uno

Korttipakka sekoitetaan ja jokaiselle pelaajalle jaetaan seitsemän korttia. Loppupakka käännetään kuvapuoli alaspäin nostopakaksi. Pelin aloittaa jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja. Pelaaja pyrkii laittamaan poistopakan päälle kortin, jossa on sama väri, numero tai kuva kuin poistopakan ylimpänä olevassa kortissa. Esimerkiksi, jos ylin kortti on punainen 7, pelaajan on laitettava punaisia kortteja tai numero 7. Pelaaja voi laittaa siihen myös jokerikortin. Jos pelaajalla ei ole laittaa sopivaa korttia, hänen on otettava nostopakasta yksi kortti käteensä.

woman in white tank top painting a book
Kuva: Ezequiel Garrido. Älä unohda huutaa “UNO”.

Kun pelaajalla on kädessään enää yksi kortti, on hänen huudettava “UNO!”. Jos pelaaja unohtaa huutaa ”UNO” ennen häntä seuraavan pelaajan vuoron alkua, saa joku unohduksen huomannut vaatia unohtajaa nostamaan käteensä kaksi uutta korttia pakasta. Ensimmäinen pelaaja, joka saa 500 pistettä, on voittaja. Pisteitä kerätään pääsemällä eroon kaikista korteista ennen muita kanssapelaajia. Voittaja saa pisteitä kaikista korteista, jotka kanssapelaajilla on pelin loppuessa vielä käsissään.

Löytyykö teidän perheen lahjapaketeista tänä jouluna joku näista klassikkopeleistä?

Lähde: Wikipedia


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.