Lääkkeenä halaus: tunnetko jo halaamisen uskomattomat terveysvaikutukset? 

Lääkkeenä halaus: tunnetko jo halaamisen uskomattomat terveysvaikutukset? 
Kuva: Xavier Mouton Photographie

Teksti: Anna-Leena

Mikä on lääke, jota voi huoletta suositella kaikille? Halaaminen! Rutistamalla rakkaitasi vähintään neljä kertaa päivässä, suojaat itseäsi monilta sairauksilta. Vallitsevan pandemian takia ystävien halailu on jäänyt viime aikoina vähemmälle kuin koskaan, ja halailun lisääminen kotona onkin entistä tärkeämpää. Mutta miksi halailu sitten kannattaa?

Ihminen tarvitsee kosketusta läpi elämänsä aina syntymänsä lähtien. Halaamalla riittävän usein pystymme pienentämään moniin fyysisiin ja psyykkisiin sairauksiin sairastumisen riskiä. Mihin kaikkeen halaaminen vaikuttaa?

Halaaminen nostaa mielialaasi

Halatessa elimistö alkaa erittämään oksitosiinia ja muita mielihyvähormoneja, jotka lisäävät tyytyväisyyden ja nautinnon tunnetta ja lievittävät tutkitusti ahdistusta ja stressiä. Halaaminen myös kasvattaa itsevarmuutta ja pienentää pelon tunnetta.

Halaaminen vaikuttaa kasvuun ja hyvinvointiin

Tiesitkö, että lapsi, jota ei halata tarpeeksi, kasvaa pituutta tavallista hitaammin? Myös aivot jäävät pienemmiksi, jos ihminen ei saa tarpeeksi hellää kosketusta. Halaaminen lievittää pelkoja ja tarjoaa rauhaa ja lohdutusta.

Kuva: Mathilde Langevin. Halaaminen vaikuttaa lapsen kasvuun.

Parantaa vastustuskykyä

Halaaminen vaikuttaa jopa vastustuskykyyn. Kun mielihyvähormonit jylläävät kehossa, elimistön puolustusjärjestelmä vahvistuu ja kyky taistella viruksia ja bakteereita vastaan kasvaa. Myös valkosolujen määrä kehossa kasvaa. Halaaminen myös madaltaa sekä verenpainetta että sydämen sykettä.

Parantaa aivotyöskentelyä

Luit oikein! Aivokuvista paljastuu, että halatessa aivot toimivat tavallista terävämmin ja nopeammin, kun ihmistä kosketetaan. Halaaminen voi siis parantaa kykyäsi ajatella ja ratkaista ongelmia. 

Vahvistaa ihmissuhteita

Halailu vahvistaa vanhempien ja lasten suhdetta, mutta se lujittaa myös työkavereiden välistä luottamusta ja lisää yhteisöllisyyden tuntua. Pitkässä parisuhteessa on tärkeää säilyttää läheisyyden taito. Seksiin johtamaton koskettaminen luo parin välille sellaista turvallisuutta, lämpöä ja lempeyttä, jota muista ihmissuhteista voi olla vaikeaa saada.

Halaaminen lievittää kipua

woman in black and white striped shirt hugging girl in black and white striped shirt
Kuva: Ekaterina Shakharova. Kosketuksen puute lisää vanhusten masennusta, ahdistusta ja harhaisuutta.

Tutkimusten mukaan halaaminen tai kädestä kiinni pitäminen lievittävät kipua. On myös todettu, että esimerkiksi vanhus, joka on menettänyt ruokahalunsa, jaksaa syödä suurempia määriä, jos joku koskee häntä samalla. Kosketuksen puute lisää vanhusten masennusta, ahdistusta ja harhaisuutta. Se voi myös pahimmillaan altistaa alkoholiongelmille ja olla syynä väkivaltaisuuteen.

Tunteeton halaus ei auta

Ikävä kyllä yksikään näistä kohdista ei päde, jos halaat vasten tahtoasi. Jos joudut halaamaan ihmistä, josta et pidä tai jota pelkäät, olet todennäköisesti halauksen jälkeen stressaantuneempi kuin ennen sitä. Valitse siis halailukumppanisi oikein.

Muistatko sinä halata läheisiäsi tarpeeksi usein?

https://aitiydenihme.fi/kasvatus/lapsen-halaaminen-on-tarkeaa/

Terve.fi

Kodinkuvalehti.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.