Minkä ikäinen on valmis jättämään päiväunet pois? 

Minkä ikäinen on valmis jättämään päiväunet pois? 
Kuva: Kendra Wesley

Teksti: Anna-Leena

Päiväuniaika on lepohetki niin lapselle, kuin vanhemmallekin. Kun lapsi nukkuu, vanhempi saa istua hetken aikaa paikoillaan, juoda kupin kahvia ja ladata akkuja. Päiväuniaikaa hyödynnetään myös sellaisten kotitöiden tekemiseen, jotka ovat sula mahdottomuus lasten hereillä ollessa. Päiväunien nukkuminen loppuu yleensä noin kolmeen tai neljään ikävuoteen mennessä. Vaihteluväli päiväunien poisjättämiselle on 2-5 vuotta.

Jo lapsena ihmisen unen tarve on yksilöllinen. Se, milloin lapsi jättää päiväunet pois riippuukin ensisijaisesti lapsen unentarpeesta. 

Vauvan ja pikkulapsen uni

Vauvat ja pikkulapset tarvitsevat paljon unta, eikä pelkkä yöuni riitä tarpeen täyttämiseksi. Pieni vauva nukkuu aluksi muutaman tunnin pätkissä sekä yöllä, että päivällä. Vähitellen, noin kolmen kuukauden ikäisenä, vauvalla alkaa oma melatoniinin eritys, joka mahdollistaa unen rytmittymisen niin, että pidemmät unijaksot alkavat sijoittua öihin.

selective focus photography of sleeping baby
Kuva: Peter Oslanec. Unentarve on yksilöllinen jo lapsena.

Päiväunissa esiintyy enemmän lasten välistä, yksilöllistä vaihtelua kuin yöunissa. Uniliiton sivustolla Sari Tammikari, terveydenhoitaja ja uniohjaaja muistuttaa, että osa lapsista nukkuu päiväunia vielä viisivuotiainakin, mutta osa voi jättää ne kokonaan pois jo yhden vuoden iässä. Päiväunista puhuttaessa tärkein mittari on lapsen vointi.

Pitääkö päiväunille pakottaa?

Jos lapsella riittää energiaa eikä hän vaikuta väsyneeltä päivällä, ei häntä ole syytä pakottaa nukkumaan. Lepohetki lounaan tai koulun jälkeen ei silti ole huono idea, eikä sillä ole negatiivista vaikutusta yöuniin.

woman lying on bed
Kuva: Kinga Cichewicz. Lepohetki lounaan jälkeen ei ole huono idea.

Lapsen pakottaminen päiväunille, vaikka hän ei niitä enää tarvitse, aiheuttaa nukahtamisvaikeutta iltaisin. Kun päiväunet jäävät pois, on odotettavissa monille tuttu siirtymävaihe, jolloin päiväunille nukahtaminen on haastavaa ja saattaa kestää tolkuttoman pitkään. Lapsi kuitenkin vaikuttaa iltapäivisin hyvin väsyneeltä ja saattaa olla kärttyinen. Moni vanhempi epäröi tässä vaiheessa onko parempi nukuttaa lapsi päiväunille, vaikka lapsi protestoisi äänekkäästi, vai ottaa vastaan iltakiukut ja antaa lapsen nukahtaa omia aikojaan illalla.

Lapsen unirytmi on aina yksilöllinen, eikä lapsia kannata vertailla keskenään. Joku jaksaa painaa koko päivän ilman unia 2-vuoden iässä, kun taas toinen saattaa tarvita lyhyitä unia vielä 5-vuotiaana.

Minkä ikäisenä teillä jätettiin päiväunet pois?

Neuvokasperhe.fi

uniliitto.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

One thought on “Minkä ikäinen on valmis jättämään päiväunet pois? 

  1. Meillä 5,5v tarvitsee edelleen päivittäin unet. Tämä on ollut monelle lähipiiriläiselle hankala ymmärtää…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.