Nykyaikana pitää olla tavoitettavissa 24/7!

Nykyaikana pitää olla tavoitettavissa 24/7!
Kuva: Pixabay / mohamed Hassan

Teksti: Mami Mixtuura

Välillä tulee mieleen ajatus, että kunpa saisi elää menneessä ajassa. Silloin monet asiat olivat paremmin. Nykyaikana ihmiseltä vaaditaan tavoitettavuutta ja välillä tuntuu, että pitäisi olla tavoitettavissa koko ajan. Sellainen elämä ei ole rentoa. Moni ihminen ei enää kohtaa toista ihmistä aidosti ja läsnäolevasti. Makuuhuoneessakin kosketetaan mieluummin puhelinta kuin omaa kumppania.

Älylaitteiden maailma

Monet ihmiset ovat ajautuneet niin syvälle älylaitteiden maailmaan, että he eivät sitä itse huomaa. Puhelin piippailee ja ihmiset reagoivat ääniin välittömästi. Saapuvat viestit ja sähköpostit pitää lukea heti ja niihin halutaan vastata välittömästi. Tuntuu siltä, että moni ihminen on kuin robotti, jota älylaitteet ohjaavat. Mutta mitäs sitten, kun joku ihminen ei vastaakaan viesteihin tai puheluihin heti. Se aiheuttaa kummastusta. Totuus on se, että kaikki ihmiset eivät jaksa tai halua olla koko ajan tavoitettavissa.

Puhelimet

Ihana lankapuhelin

Entisaikojen lankapuhelimet olivat tosi hyvä keksintö. Kotia kohden oli yksi puhelinnumero ja yleensä vain yksi puhelin. Isoimmissa taloissa saattoi olla useampi puhelin eri puolella taloa. Noihin aikoihin puhelimen ääressä ei tarvinnut viettää koko päivää eikä oletettu, että ihmiset ovat jatkuvasti tavoitettavissa. Jos lankapuhelin soi silloin, kun talon väki ei ollut paikalla, se ei haitannut. Soittaja soitteli joku toinen päivä, jos hänellä oli tärkeää asiaa.

Kuva: Unsplash / Hansjorg Keller

Nykyajan puhelimet ja älylaitteet

Nykyaikana puhelimet ovat ihmeellisiä älylaitteita ja täynnä mitä ihmeellisempiä mahdollisuuksia. Nappia painamalla on mahdollista matkata toiselle puolelle maailmaa esimerkiksi videopuhelun kautta. Nykyään moni ihminen kuluttaa suuren osan päivästään puhelimen ääressä. Suomen Psykologisen Instituutin tekstissä todetaan, että ihminen katsoo puhelintaan 4–10 minuutin välein ja 80 % sähköposteista tarkistetaan kuuden sekunnin kuluttua postin saapumisesta.

Ihmisten kohtaamiset

Uskallan väittää, että ennen vanhaan ihminen kohdattiin aidosti. Ennen vanhaan osattiin olla läsnä. Ennen vanhaan kuultiin ja haluttiin kuulla mitä asiaa oli toisella ihmisellä. Osataanko sitä enää nykyään?

Ennen vanhaan oltiin ystäviä muuallakin kuin Facebookissa. Pupulandia-blogin teksti nostaa esiin tärkeän näkökulman siitä, että miten nykyaikana ihmiset eivät keskity kunnolla toisiinsa vaan jatkuvasti reagoivat puhelimensa äänimerkkeihin tai muuten sitä räpeltävät vähän väliä. Hän toteaa, että kaipaisi ihmisten olevan paremmin läsnä olevia toisilleen.

Ennen vanhaan puolisoilla oli aikaa toisilleen

Todennäköisesti ennen vanhaan puolisoilla oli enemmän aikaa toisilleen. Vaikka asian luulisi olevan toisin päin, koska nykyaikana monet kodin työtehtävät on mahdollista suorittaa nopeammin teknisten apulaitteiden vuoksi. Todennäköisesti ennen vanhaan puolisoilla oli aikaa ja halua koskettaa enemmän toisiaan.

Mutta se on selvää, että nykyään ihmisillä on aikaa koskettaa puhelinta tai tietokonetta, mutta onko enää aikaa ja halua koskettaa toista ihmistä? Suomen Psykologisen Instituutin tekstissä kerrotaan, että makuuhuoneessa älylaitteita käyttävillä ihmisillä on vähäisempi määrä intiimiä kanssakäymistä. Tämä johtuu siitä, että älylaitteet tarjoavat seksiä nopeamman dopamiiniannoksen.

Kuva: Unsplash / Sayo Garcia

Onko lupa olla offlinessa?

Pupulandia-blogissa mietitään: ”saako some-aikana olla offline” vai pitääkö olla saatavilla koko ajan. Tekstin kirjoittaja kertoo, että hän itse kokee usein ahdistusta somesta. Häntä ärsyttää etenkin se ajatus, että ihmisen pitäisi olla jatkuvasti tavoitettavissa. Kirjoittaja kertoo laittaneensa sovelluksista pois äänet päältä, jotta hän saa itse vaikuttaa siihen, milloin hän on tavoitettavissa.

Tekstin kirjoittaja kirjoittaa myös, että olisi toivottavaa tämän jatkuvan viestitulva-aikakauden keskellä ihmisten ymmärtävän, että: ”kaikki eivät kykene eivätkä halua olla tavoitettavissa vuorokauden jokaisena hetkenä”. Hän toteaa myös, että ihmisillä on oikeus tähän.

Lähteet:

Suomen Psykologinen Instituutti

Pupulandia

Mitä ajatuksia teksti sinussa herättää? Nautitko siitä, että saat olla jatkuvasti tavoitettavissa vai ahdistaako se sinua?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.