Aikaa vartti ja koti on saatava kuntoon? Tiktokista tunnettu siivooja neuvoo, kuinka koti puhdistetaan nopeasti

Aikaa vartti ja koti on saatava kuntoon? Tiktokista tunnettu siivooja neuvoo, kuinka koti puhdistetaan nopeasti
Kuva: Towfiqu barbhuiya

Teksti: Anna-Leena

Kun aikaa on vähän, ja paikat on saatava kuntoon, saattaa sormi mennä suuhun. Mistä aloittaa? Tiktokista tuttu siivooja Auri Kananen vinkkaa Menaisten-artikkelissa, että pikasiivouksessa kannattaa keskittyä kolmeen kohteeseen.

Vaikka ideaalitilanne olisi se, että kotona olisi aina siistiä ja tavarat omilla paikoillaan, monessa perheessä tämä on vain kaukainen haave. Kun yllätysvieras ilmoittaa tulevansa moikkaamaan, katse alkaa harhailla tavarakasasta toiseen. Lehtiä, papereita ja tyhjiä kahvikuppeja keittiönpöydällä. Puolikuiva pyyhe tuolin nojalla ja taaperon sukat TV-tasolla. Sohvatyynyistä rakennettu pomppulinna keskellä olohuoneen lattiaa. Jonkun mielestä pieni sotku kotona on sallittua. Toinen menee paniikkiin ja aloittaa tehokkaan pikasiivouksen. Mistä pikasiivous kannattaisi aloittaa?

Keskity kolmeen paikkaan

Tamperelainen Auri Kananen, 27, jakaa Tiktokissa siivousaiheisia videoita. Kanasen videot ovat keränneet jo yli kaksi miljoonaa seuraajaa ympäri maailman. Videoiden tekemisen lisäksi Kananen työskentelee Duo Siivouspalvelut Oy:n palveluesimiehenä. 

Kananen, joka on työssään oppinut ennen kaikkea priorisoimaan, paljastaa, että pikasiivouksessa kannattaa keskittyä kolmeen paikkaan:

 1. Eteinen
 2. Keittiö
 3. Vessa

1. Eteinen 

Eteinen on ensimmäinen paikka, jonka vieraat näkevät, ja siksi sen karsiminen ylimääräisestä on järkevää. Eteisessä tärkeintä on laittaa kaikki ylimääräiset kengät ja vaatteet kaappiin piiloon.

gray and white floral throw pillow beside rack inside room
Kuva: Douglas Sheppard. Eteinen on ensimmäinen paikka, jonka vieraat näkevät.

2. Keittiö

Pyyhi ensin tasot. Kananen tietää, että ihmiset huomioivat ensimmäisenä paikat, jotka ovat omien silmien tasolla: katse suuntautuu kohtisuoraan ja hieman alaviistoon. Vaakatasot kannattaakin pyyhkiä ensin. Tasojen jälkeen pestään keittiön allas lorauttamalla sinne tiskiainetta ja pyöräyttämällä siellä tiskiharjaa.

white wooden kitchen cabinet and white kitchen counter
Kuva: Sidekix Media. Keittiössä kannattaa aloittaa vaakatasojen pyyhkimisellä.

3.Vessa

Vessassa on isoja, kiiltäviä pintoja, joissa lika näkyy hyvin. Kun kyse on pikasiivouksesta riittää, kun  pyyhkii mikrokuitupyyhkeellä hanan ja lavuaarin sekä wc-pytyn päällisen. Jos pöntössä on roiskeita, voi sinne laittaa käsisaippuaa ja harjata sen puhtaaksi.

white ceramic toilet bowl with cover
Kuva: Giorgio Trovato. Vessassa on isoja, kiiltäviä pintoja, joissa lika näkyy hyvin.

Kananen muistuttaa, että sotkuisuus häiritsee enemmän kuin lika. Kun tavarat ovat paikoillaan, voi pikaisesti katsoa, mitkä ovat likaisimmat kohteet ja puhdistaa ne ensimmäiseksi. Pikasiivouksessa ei ole tarkoitus puunata perusteellisesti, vaan saada paikat pikaisesti siistiin kuntoon.

Ruuhkavuosien vinkit kodin pikasiivoukseen

Vaikka Ruuhkavuosien toimituksesta ei löydy ammattisiivoajia, kokemusta pikasiivouksesta löytyy. Kokeile tätä Ruuhkavuosien pikasiivousta seuraavan kerran, kun koti pitää saada nopeasti kuntoon.

 1. Avaa ikkunat järjestelyn ajaksi ja tuuleta asunto nopeasti, mielellään läpivedolla
 2. Kerää ylimääräiset tavarat pöydiltä ja tasoilta
 3. Vie ylimääräiset, tuolien päälle kerääntyneet vaatteet kaappiin tai pyykkikoriin
 4. Järjestele sohvatyynyt ja viltit
 5. Oikaise matot
 6. Jos roskakori on täynnä ja roskakori tuoksahtaa tunkkaiselle, vie roskat
 7. Jos eteisessä on peilikaappeja, pyyhkäise peileistä sormenjäljet nihkeällä rätillä. Laita ylimääräiset kengät kaappiin
 8. Kotoista tunnelmaa saa luotua sytyttämällä kynttilöitä tai lyhtyjä (ja pölyiset kirjahyllyt näyttävät paremmalta kynttilänvalossa.)
 9. Pese vessanpönttö pikaisesti, pyyhi lavuaarista mahdolliset hammastahnatahrat ja pyyhkäise peili puhtaaksi nihkeällä rätillä
 10. Älä keskity liikaa lastenhuoneen sotkuihin, sillä se tulee näyttämään hyvin todennäköisesti samalta 5 minuutin kuluttua. Pelkkä sängyn petaaminen riittää

Taustalle tunnelmamusiikkia ja valmista tuli!

Kommentoi ja jaa oma pikasiivousvinkkisi. Mistä huoneesta sinä aloitat pikasiivouksen, jos sellaiselle on tarvetta?

Lähde: Menaiset.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.