Jos synttäreilläsi tarjoiltiin näitä, olet taatusti 90-luvun lapsi

Jos synttäreilläsi tarjoiltiin näitä, olet taatusti 90-luvun lapsi

Teksti: Anna-Leena

Carneval-keksejä, vihreää Mehukattia ja Fasupaloja. Siinä missä 2020-luvulla vanhemmat ottavat paineita tarjoiluiden ravintoarvoista, sokeripitoisuudesta ja kotitekoisuudesta, 90-luvulla suurin osa herkuista katettiin huoletta pöytään suoraan kaupan hyllyltä. Muistatko sinä nämä herkut omilta synttäreiltäsi?

Tällaisia herkkuja tarkoiltiin ysärisynttäreillä.

Kakku

Siinä missä useimmista pöydistä löytyy nykyään näyttävä, sokerimassalla kuorutettu kakku, 90-luvulla pöytään katettiin kermakakku, joka koristeltiin nonparelleilla. Kerrosten väliin tuli vadelmahilloa, banaania tai tölkkipersikkaa.

Keksit ja makeat herkut

Juhlapöydästä löytyi Carnevaleja, Dominoita, vohveli-keksejä, Doriksia tai Hannun ja Kertun piparkakkuja. Doriksista ja Dominoista oli tietenkin nuoltava täyte heti, kun aikuisten silmä vältti.

Pöydästä löytyi myös ainakin suffeleita ja joskus myös mokkapaloja tai kaneliässiä. Myös tiikerikakku oli yksi takuuvarma suosikki, joka maistui niin lapsille kuin aikuisillekin.

Suolaiset herkut

Pöydästä löytyi ainakin juustonaksuja, maustamattomia Taffel-sipsejä ja dippikastikkeita, sekä sormuksen muotoisia Hot Rod-renkaita. Renkaat pujotettiin sormiin ja sormukset syötiin yksitellen.

Popparit valmistettiin kattilassa jyvistä, kunnes jossain vaiheessa 90-luvun loppupuolella jyvät vaihtuivat voin makuisiin mikropoppareihin. 

Myös valmislihapulla-prinssinakki-viinirypäle-coctailvartaat katosivat hetkessä pöydästä parempiin suihin. (Muistelepa vain pilkottiinko nakit tai viinirypäleet nykysuositusten mukaisesti pitkittäissuunnassa tukehtumisvaaran vuoksi.)

Jos kotona innostuttiin leipomaan synttärikemuja varten, pöydästä saattoi löytyä kaikkien rakastamia juustosarvia. 

Juoma

Vihreää Mehukattia ja vaaleanpunaista Funlight-mehua lantrattiin kannuihin litratolkulla. Limppareista pöytään valikoitui Pommac, Ananas-Jaffa tai Hartwallin musta omenalimonadi. 90-loppupuolella kaupoista sai lyhyen aikaa vihreää On/Off-omenalimua.

Karkit

Kipot täytettiin Ässä Mixeillä, sirkus aakkosilla, susupaloilla, noitapilleillä ja matokarkeilla. Myöhemmin pöytään löysivät tiensä myös kirpeät Missä-X-karkit, jotka veivät kirjaimellisesti kielen mennessään.

Syntymäpäiväjuhlien ohjelma koostui levyraadista, diskosta, yleisestä riehumisesta ja ilmapallojen heittelystä. Juhlat päättyivät ongintaan, jossa jokainen sai kotiin vietäväksi pienen muiston juhlista. Yleensä se oli tatuointitarra, karkkikoru tai limakäsi, joka jo kotimatkalla oli niin täynnä hiekkaa ja roskaa, että päätyi suoraan roskikseen.

Oliko listalla sinun syntymäpäiväjuhliltasi tuttuja herkkuja? Muistatko sinä muita tyypillisiä herkkuja 90-luvulta?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus