Huulet kuivuvat – Mistä johtuu ja mikä avuksi?

Huulet kuivuvat – Mistä johtuu ja mikä avuksi?
Kuva: Pixabay / Anemone123

Huulten kuivuminen on monille tuttu vaiva etenkin talviaikaan, jolloin todennäköisin syy on ilmastossa. Toki taustalta voi löytyä myös jokin muu syy. Kuivia huulia tekee helposti mieli lipoa kielellä kosteammaksi tai rasvata vähän väliä. Onneksi kuivat ja rohtuneet huulet saa palautumaan normaaleiksi, kunhan niitä hoitaa oikealla tavalla ja välttää tekemättä paranemista hidastavia asioita.

Mistä huulten kuivuminen voi johtua?

Huulten kuivumisen taustalla voi olla monenlaisia syitä, mutta onneksi yleensä syynä ei ole mikään vakava tauti. Jos huulet kuivuvat talviaikaan on kyseessä todennäköisesti nopeat ilmanlämpötilojen muutokset. Kotilieden tekstissä kerrotaan, että kuiva ja lämmin sisäilma sekä tuulinen pakkasilma kuivattavat huulia.

Muita mahdollisia huulten kuivuutta aiheuttavia asioita voivat olla esimerkiksi käytössä oleva huulipuna tai -kiilto, vitamiinien puute, käytössä olevat lääkkeet (esim. akneen käytettävä isotretioniini), hammastahnan vaahtoava ainesosa tai liian vähäinen veden juominen. Jos huulten kuivumisen lisäksi on myös muita oireita, kannattaa selvittää lääkärissä, onko taustalla jokin muu hoitoa vaativa tila.

Vältä näitä asioita, kun sinulla on kuivat huulet

1. Älä nuole tai nypi huulia

Ilta-Sanomien artikkelissa kerrotaan, että huulten nuoleminen ei tee hyvää kuiville huulille. Silloin huulet kuivuvat vaan entistä enemmän, kun niihin levitetty sylki haihtuu huulilta pois. Tekstissä muistutetaan myös, että huulista kuoriutuvaa ihoa ei pidä nyppiä, koska se vahingoittaa huulia enemmän. Joten kädet kannattaa pitää erossa roikkuvasta kuivasta ihokaistaleesta ja antaa huulten hoitaa itse korjausprosessi loppuun.

2. Älä rasvaa jatkuvasti

Kuivuneet huulet kannattaa jättää rauhaan jatkuvalta rasvaukselta. Älä siis lisäile rasvoja tunnin välein vaan yritä totuttaa huulet olemaan ilman rasvaa.

3. Älä kuori huulia

Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Johanna Förster kertoo Kotiliedessä, että huulia ei kannata kuoria, koska se voi saada huulet entistä ärtyneemmiksi. Huulet kyllä huolehtivat itse uusiutumisprosessista ilman turhaa mekaanista apua.

4. Vältä hajustettuja ja väriaineita sisältäviä tuotteita

Johanna Förster suosittelee välttämään kuivien ja rohtuneiden huulten hoidossa väri- tai hajusteaineita sisältäviä tuotteita, koska ne voivat helpommin aiheuttaa allergisoitumista joutuessaan kosketuksiin huonokuntoisen ihon kanssa.

Kuva: Pixabay / StockSnap

Älä käytä huulirasvaa tavan vuoksi

Kotilieden artikkelissa neuvotaan, että huulirasvaa ei kannata käyttää lainkaan, jos huulet eivät tunnu kuivilta. Turhan usein lisätty huulirasva voi johtaa hankalaan huultenrasvauskierteeseen, josta eroon pääseminen on usein todella työlästä ja hankalaa. Jos kokee jo olevansa tällaisessa kierteessä, kannattaa huultenrasvausväliä harventaa.

Mitä, jos kotikonstit ei riitä?

Jos olet kokeillut kotona vaikka mitä ja huulet vaan ärtyvät ja kuivuvat. Paras keino on käydä näyttämässä huulet lääkärille. Mitä pidempään ongelman antaa haitata elämää, sitä kauemmin paranemisessa yleensä kestää. Myös silloin, jos huulten kuivumisen lisäksi on muita hiljattain tulleita oireita, kannattaa lääkärin puheilla käydä.

Lähteet:

Ilta-Sanomat

Kotiliesi

Oletko kärsinyt huulten kuivuudesta? Mistä sinä olet saanut avun tähän vaivaan?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *