Saako nykyään tyttö olla tyttö ja poika olla poika? Jari Sinkkonen: sukupuolien häivyttäminen on aikuisten päähänpinttymä

Saako nykyään tyttö olla tyttö ja poika olla poika? Jari Sinkkonen: sukupuolien häivyttäminen on aikuisten päähänpinttymä
Kuva: Pixabay JetraTull

Teksti: Mami Mixtuura

Maailma muuttuu kovaa vauhtia elämän eri osa-alueilla. Monia ihmisiä hämmentää nopeat muutokset ja pyrkimykset muuttaa maailmaa erilaiseksi. Yksi hämmentävä asia on jutut liittyen sukupuolineutraaliuteen. Aiheeseen liittyy monenlaisia termejä, joita on vaikea hahmottaa. Saako enää tyttöjä sanoa tytöiksi ja poikia pojiksi? Jotkut vanhemmat eivät halua kertoa muille ihmisille vauvansa sukupuolta vaan se halutaan pitää salassa. Vauvoille halutaan antaa sukupuolineutraaleja nimiä ja liikennemerkkejä muutetaan sukupuolineutraaleiksi. Jotkut kritisoivat myös joulupukkia, siitäkin pitäisi saada jollain tavalla sukupuolineutraali.

Pyrkimys sukupuolineutraaliuteen hämmentää

Viime vuosina maailma ja Suomi on muuttunut monella tavalla. Yksi monia ihmisiä hämmentävä asia on sukupuolineutraaliuteen pyrkiminen elämän eri osa-alueilla. Tähän aiheeseen liittyy monia termejä, joita on vaikea hahmottaa ja ne saattavat lisätä hämmennystä entisestään. Puhutaan ainakin sukupuolineutraalista, sukupuolisensitiivisestä ja sukupuolitietoisesta.

Monia arkipäiväisiä asioita on viime aikoina muutettu tai halutaan muuttaa sukupuolettomiksi. Esimerkki tällaisista on sukupolineutraalit yleisövessat ja liikennemerkit. Jotkut vanhemmat eivät halua kertoa muille ihmisille vauvansa sukupuolta vaan se halutaan pitää salassa. Pelätään, että sukupuoli ohjaa liiaksi lapsen käyttäytymistä ja toimintaa. Vauvoille halutaan antaa sukupuolineutraaleja nimiä. Jollain tahoilla on myös mietitty, että voiko joulupukkikaan enää olla miespuolinen vai pitääkö sekin muuttaa sukupuolettomaksi. Ainakin Tukholman katukuvaan on ilmestynyt jo sukupuolineutraaleja päiväkoteja.

Kuva: Pixabay / ShuaiGuo

Saako nykyään tyttö olla tyttö ja poika olla poika?

Yksi hämmentävä asia on se, että välillä kuulee puhuttavan, että tyttöjä ei saisi kaikkialla kutsua tytöiksi ja poikia pojiksi. Joissakin yhteyksissä heitä kutsutaan vaan lapsiksi. Jari Sinkkonen on todennut Ilta-Lehdessä: ”on ihmisoikeus saada olla jompaakumpaa sukupuolta”. Hänen mielestään sukupuolien häivyttäminen on aikuisten päähänpinttymä, joka ei ole lähtöisin lasten tarpeesta tai kehityksestä. Sinkkosen mielestä sukupuolineutraali kasvatustyyli hämmentää lapsia. Helsingin Uutisissa Jari Sinkkonen kommentoi: “Se ajattelu, että lasta ei saisi sanoa tytöksi tai pojaksi, vaan pelkästään “lapseksi”, se on pöhkö”.

Tyttöjen ja poikien lokeroiminen

On monenlaisia tyttöjä ja poikia, eikä suinkaan kaikki tykkää tehdä samanlaisia asioita. Tytöt voivat olla rasavillejä ja tykätä rajuista leikeistä. Pojat voivat puolestaan olla herkkiä ja tykätä hoivaleikeistä. Jari Sinkkosen mielestä on tärkeää, että lapsi löytää omassa elämässä iloa tuovat asiat eikä häntä liikaa ohjata tietynlaiseen rooliin. Olipa ne sitten tytöllä autoleikkejä ja pojilla leikkejä, jotka on yleensä ajateltu olevan tyttöjen leikkejä. Jotta lapsi saisi vapaasti olla oma itsensä tarvitaan asennekasvatusta eikä sukupuolten häivyttämistä.

Lähteet:

Helsingin Uutiset

Iltalehti

Iltalehti

Mitä ajatuksia sinulla on kyseisestä asiasta? Oletko sinä kokenut hämmennystä asian suhteen?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

6 thoughts on “Saako nykyään tyttö olla tyttö ja poika olla poika? Jari Sinkkonen: sukupuolien häivyttäminen on aikuisten päähänpinttymä

  1. Kyllä tyttöjä pitää saada sanoa tytöiksi ja poikia pojiksi. Jokainen lapsi on erilainen ja vaikka tyttö leikkii autoilla ja kiipeilee puissa se ei tee tytöstä poikaa. Eikä se että poika tykkää leikkiä nukeilla ja hoitaa kotia tee hänestä tyttöä. Leikit ja mieltymykset eivät muuta sukupuolta. On vaarallista lähteä kuvittelemaan että lapsi ei olekaan tiettyä sukupuolta sen perusteella mitä hän tykkää tehdä. Se hämmentää lasta ja saa hänet epävarmaksi ja identiteetti kärsii. Kun alusta asti pidetään kiinni omasta sukupuolesta esim. että tyttö on tyttö joka tapauksessa mutta hän tykkää leikkiä poikien leikkejä poikien kanssa antaa hänelle mahdollisuuden löytää oman terveen identiteetin.

  2. Tosiasiaa ei voi muuttaa, joten olemme tyttöjä ja poikia.

  3. “On ihmisoikeus saada olla jompaakumpaa sukupuolta”. Piti ihan tarkistaa, että juttu on tältä vuodelta. Hirvittää, että lastenpsykiatri päästää tällaista suustaan vielä vuonna 2021.

  4. Kyse ei minusta ole useinkaan lapsen oikeudesta tulla kutsutuksi tytöksi tai pojaksi vaan aikuisten oikeudesta kutsua lapsia tytöiksi ja pojiksi. En ole koskaan tavannut lasta, jonka vanhemmat eivät kerro sukupuolta. Tämä ei oikeasti ole iso ilmiö. Sukupuolen käyttämisestä lasten erottajana sen sijaan on monille lapsille haittaa. Lapsilapsilaumassa ainoa tyttö tai poika jää helposti syrjään. Olen esimerkiksi nähnyt, että pihalla ainoa poika on jäänyt ilman kaveria ja että jalkapallojoukkueen ainoa tyttö saa jatkuvasti sukupuoleen kohdistuvaa kritiikkiä. Lasten pitäisi saada olla sellaisia tyttöjä tai poikia kuin ovat. Aikuisten pitäisi kuitenkin miettiä, miksi on tarpeellista erotella lapsia kutsumalla lapsia tytöiksi ja pojiksi. Onko se oikeasti lähtöisin lapsen tarpeista?

  5. No juuri näin! Hyvä että vielä löytyy järjen ääntä. Kaikki saavat olla sellaisia kuin ovat, ilman että tarvitsee valehdella biologisista faktoista.

  6. En käsitä, että jotkut ihan tahallaan sanovat etteivät lapset ole tyttöjä ja poikia. Totta kai ovat! Jos vanhemmat ovat lesboja tai homoja, jotkut ehkä haluavat lapsensakin kuuluvan samaan kastiin. Minusta on ihanaa nähdä pikkutyttöjen ja -poikien olevan juuri sitä mihin he ovat kasvaneet, ilman mitään pakko-opetuksia miten pitäisi olla. Itse leikin pienenä niin nukeilla kuin autoilla ja junillakin. Se ei minua kuitenkaan pojaksi muuttanut, nautin tyttönä olosta. Lapset saavat olla sitä mitä ovat, jo syntymästä asti. Tietysti saattaa joitain geenimuunnoksia tulla jonkin lapsen kohdalle, mutta yleensä se havaitaan jo pienenä ja häneen pitää suhtautua kuten hän itse haluaisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.