Vatsallaan makoilu on tärkeää vauvan kehitykselle: näin saat vauvan viihtymään vatsallaan

Vatsallaan makoilu on tärkeää vauvan kehitykselle: näin saat vauvan viihtymään vatsallaan
Kuva: Filip Mroz

Teksti:Anna-Leena

Vauva kannattaa totuttaa monenlaisiin asentoihin aivan pienestä pitäen. Totuttelun vatsalla makoiluun voi aloittaa asettamalla vauvan vatsalleen useita kertoja päivässä 1-2 minuutin ajaksi. Sylivauvaa ei saa koskaan jättää vatsalleen yksin. Vauvaa ei myöskään pidä nukuttaa vatsallaan kätkytkuolemariskin vuoksi.

Motorinen kehitys

Vauvat viettävät paljon aikaa istuen liikettä rajoittavissa sittereissä ja istuimissa. Vatsalla makoilua ei kuitenkaan pitäisi unohtaa, sillä vatsalla vietetty aika on tärkeää vauvan motoriselle kehitykselle. Vatsallaan makoillessa vauvan niskan, olkapäiden ja yläselän lihakset saavat harjoitusta. Vauva tarvitsee näitä lihaksia siinä vaiheessa, kun alkaa pyörähtämään ympäri, ryömimään, konttaamaan ja istumaan.

Liian yksipuolinen makoiluasento voi myös muokata vauvan pään muotoa. Vauvojen  kalloluut  eivät ole vielä täysin yhdistyneitä ja pää voi epämuodostua, jos vauvaa pidetään aina samassa asennossa.

Kuinka saada vauva viihtymään vatsallaan? 

Vaikka vatsalla makoilu on hyväksi vauvalle, vauva ei välttämättä ole samaa mieltä. Aluksi vatsalla olo voi harmittaa, koska vauva ei jaksa vielä kannatella päätään. Vähitellen vauva kuitenkin tottuu uuteen asentoon.

0-2 kuukautta

baby laying on bed while woman massaging his back
Kuva: Khoa Pham

Jo aivan vastasyntynyttä vauvaa voi pitää vatsallaan. Erinomainen tapa aloittaa totuttelu on laittaa vauva rinnallesi, vauvan vatsa omaa vatsaasi vasten. Vauva tuntee sylissäsi olonsa varmaksi ja turvalliseksi. Vauvalle rauhallisesti jutteleminen tai laulaminen kannustavat häntä nostamaan päätä ja hakemaan katsekontaktia. Vähitellen vauva alkaa kehittämään oman päänsä hallintaa ja vahvistamaan ylävartalon lihaksia.

Vauvaa voi myös pitää vatsa-asennossa hoitojen yhteydessä. Esimerkiksi vaipanvaihdon tai pukemisen jälkeen voi ottaa tavaksi viettää hetki vatsallaan hoitoalustalla.

Voit myös kokeilla laittaa vauvan vatsalleen jumppapallon päälle. Pidä vauvasta kiinni ja heijaa jumppapalloa rauhallisesti puolelta toiselle.

3-5 kuukautta

baby crawling near long-coated brown dog near door
Kuva:Picsea

Vauva alkaa jo viihtyä lattialla seuraten ympäristöään. Lattialla vauva tutkii leluja ja ihastelee värikkäitä esineitä. Tämän ikäisen vauvan selkä ja niska ovat jo vahvistuneet ja hän pystyy jo tukeutumaan kyynärnojaan, vaikka lantio pysyykin vielä alustassa. Vauvan ympärille voi asetella leluja tai kuvia, joita vauva alkaa vähitellen kurottelemaan ja hakemaan katseellaan. Vauvalla on jo sen verran voimaa, että hän pystyy irroittamaan toisen käden alustasta tavoitellakseen mieluisia leluja tai tavaroita.

Makoile vauvan kanssa lattialla ja kannusta häntä viettämään aikaa vatsallaan. Lorutelkaa, laulelkaa tai katselkaa kirjoja. Jos vauva ei pysy vatsallaan eikä kyynärnojassa, voit kokeilla tukea vauvan vartaloa laittamalla rintakehän alle pyyherullan poikittain.

6-9 kuukautta

baby under purple blanket
Kuva: Jonathan Borba.

6-9 kuukauden ikäinen vauva tukeutuu jo suoriin, avonaisiin käsiin. Vauva osaa jo siirtää painoa käsivarrelta toiselle tarttuakseen leluihin. Lasta kannattaa pitää mahdollisimman paljon lattialla, jotta hän pääsee harjoittelemaan selän ja vatsan lihaksistoa sekä liikkumista.

Vauvallasi on enemmän voimaa ja hän on saattanut jo lähteä liikkeelle ryömimällä tai konttaamalla. Tämän ikäisen vauvan kanssa voi jo leikkiä “lentokonetta” nostamalla vauvan ilmaan vyötäröstä pitäen. Toinen vaihtoehto on mennä itse selälleen lattialle ja tukea vauvaa koukistetuille jaloille ja liikuttaa häntä ylös ja alas.

Vauvan kanssa voi harjoitella käsiin tukeutumista esimerkiksi pallon avulla. Tue vauvaa lantiolta ja aseta vauvan vatsan alle pallo. Ohjaa vauva konttausasentoon pallon päälle ja liikuttele häntä varovaisesti.

Viihtyikö sinun vauvasi vatsallaan?

Lähteet:

phhyky.fi

vau.fi

mibebéyyo.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.