Näissä ammateissa tarvitaan palkankorotus!

Näissä ammateissa tarvitaan palkankorotus!
Kuva: Pixabay / Gerd Altmann

Teksti: Mami Mixtuura

Minkä ammattiryhmien edustajat tarvitsevat lisää palkkaa? Ketkä ovat ansainneet palkankorotukset? Monesti eri medioissa törmää keskusteluihin palkoista ja siihen, että jotkut tienaavat liikaa ja jotkut liian vähän. Lähiaikoina on puhuttanut ainakin sairaanhoitajien ja päiväkodin työntekijöiden palkat.

Ilta-Sanomissa kerrotaan Oikotien tekemästä kyselystä, jossa selvitettiin ihmisten mielipiteitä, että kenen palkkoja pitäisi nostaa. Tämän tutkimuksen tekemisestä on kulunut jo melko kauan aikaa, reilu 8 vuotta, mutta katsotaanpa mitä mieltä ihmiset ovat silloin olleet ja onko edelleen samoilla ammattiryhmillä tarvetta palkankorotuksiin. Kyselyyn oli vastannut noin 240 ihmistä.

Eniten ääniä saivat:

 1. Sairaanhoitajat
 2. Palomiehet
 3. Perhepäivähoitajat ja lastenhoitajat
 4. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset
 5. Siivoojat

Eniten palkankorotusehdotuksia saivat sairaanhoitajat. Perustelut liittyivät muun muassa työn vaativuuteen, vastuullisuuteen ja vuorotyön rankkuuteen.

Mitä mieltä ollaan keskustelupalstalla?

”Antaisitko palkankorotuksen mieluiten opettajille, sairaanhoitajille vai kaupan alan työläisille?” pohditaan vauva.fi:n keskustelupalstalla. Tätä mieltä olivat keskusteluun osallistuneet, että ketkä ansaitsevat palkankorotuksen.

He ansaitsevat palkankorotuksen:

 1. Sairaanhoitajat
 2. Opettajat (mukana lastentarhanopettajat)
 3. Kaupan alalla työskentelevät
 4. Kirjastotyöntekijät
 5. Amk-koulutetut sosiaali- ja terveysalan työntekijät
 6. Ravintola-alalla työskentelevät
 7. Logopedit

Selvästi eniten kannatettiin sairaanhoitajien ja muidenkin hoitajien palkkojen korottamista. Hyvälle toiselle sijalle pääsivät opettajat. Keskusteluissa nousi esiin se, että hyvä koulutus on tärkeää, jotta palkankorotus on aiheellinen. 

Sairaanhoitajien palkkausta perusteltiin näin

”Sairaanhoitajat tekevät henkisesti ja fyysisesti todella raskasta työtä. He auttavat, hoitavat ja pelastavat ihmishenkiä. Heidän työnsä on todella vastuullista ja vaativaa. Hoitajia ei voi palkata lisää, koska heitä ei ole mistä ottaa.”

”Tällä hetkellä vakiväki raataa kirjaimellisesti niskalimassa, hyvä jos omat, lakisääteiset tauot kerkiää pitämään. Mummut ja papat makaa terkkareiden vuodeosastolla litimärissä vaipoissa pahimmoillaan klo 16-11, eli 19 tuntia!!! Työnnetään vaippaan vaan lisää imua, ja toivotaan, että ei kaikessa kiireessä jouduta aamupäivällä vielä lakanoitakin vaihtamaan!”

”Hoitajat antavat tarkkaanlasketun määrän suonensisäistä antibioottia, kun kaupantäti täyttää kauraryynipaketteja hyllyyn.”

Kuva: Pixabay / Gerd Altmann

Hoitajien palkkaus puhuttaa

Edelleen tänä päivänä keskusteluissa nostetaan esiin hoitajien palkkaus ja etenkin koronaepidemian aikaan se on ollut jatkuvasti puheenaiheena. Mutta hoitajien palkankorotuksille on ollut painetta jo kauan aikaa sitten kuten Ilta-Sanomien tekstistä käy ilmi. Olisi kiinnostavaa tietää, että onko hoitajien palkoissa tapahtunut muutosta tänä kuluneena aikana vai ollaanko edelleen samalla palkkatasolla!

Päiväkodin työntekijöiden palkkaus puhuttaa

Toinen ammattiryhmä, joiden palkkaus puhuttaa kovasti nykyaikana ovat päiväkodin työntekijät. Etenkin lastentarhan opettajien palkkoja pidetään aivan liian pieninä. Varmasti myös muiden siellä työskentelevien palkoissa olisi nostamisen varaa? Vai mitä mieltä olette?

Lähteet:

Ilta-Sanomat

Vauva.fi

Mille ammattiryhmälle kuuluisi mielestäsi palkankorotus? Voisiko jonkun ammattiryhmän palkkaa hiukan laskea?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.