Turvallisuus -ja kemikaaliviraston muistilista lelujen ostajalle: tällainen on turvallinen lelu

Turvallisuus -ja kemikaaliviraston muistilista lelujen ostajalle: tällainen on turvallinen lelu
Kuva: Jerry Wang

Teksti:Anna-Leena

Lelut ovat tuoteryhmä, jossa turvallisuus on ensisijaisen tärkeää. Kemiallisten riskien kuten muidenkin riskien kannalta lelut ovat erityisasemassa, koska niitä käyttävät lapset. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston sivustolla muistutetaan, että vaikka lelu täyttäisi lain asettamat vaatimukset, väärinkäytettynä se voi aiheuttaa vaaraa lapselle. Tiedätkö sinä, millainen on turvallinen lelu?

Tarkista nämä ennen ostopäätöstä

Leluksi luokitellaan tavara tai materiaali, joka on suunniteltu alle 14-vuotiaiden lasten leikkeihin. Lelut eivät saa aiheuttaa vaaraa sen ikäisille lapsille, joille ne on tarkoitettu. Ennen lelun ostoa, tarkista, että tuotteesta tai sen pakkauksesta löytyy:

 • CE-merkintä
 • Valmistajan ja maahantuojan nimi sekä osoite
 • Varoitukset ja käyttöohjeet suomeksi ja ruotsiksi
 • Pehmoleluissa pesuohjeet

Edellisten tietojen puuttuminen tuotteesta tai pakkauksesta voi kieliä siitä, ettei lelun valmistaja tai maahantuoja tunne tuotteelle asetettuja velvollisuuksia lelujen turvallisuudesta. Euroopan ulkopuolelta ostetut lelut eivät välttämättä vastaa eurooppalaisia turvallisuusvaatimuksia.

Huomioi ostohetkellä myös nämä asiat

Alle 3-vuotiaille tarkoitetut lelut:
blue green yellow and red plastic toy
Kuva: Tomáš Petz. Alle 3-vuotiaille tarkoitetuissa leluissa ei saa olla, eikä niistä saa irrota pieniä osia.
 • Alle 3-vuotiaille tarkoitetuissa leluissa ei saa olla, eikä niistä saa irrota pieniä osia, jotka voivat aiheuttaa tukehtumisvaaran. Muista, että pienet lapset tutkivat, paukuttavat, imeskelevät ja viskelevät leluja jatkuvasti. Pienimmille tarkoitettujen lelujen onkin oltava erityisen lujia, ja kestettävä kovakouraista käsittelyä ilman, että ne menevät rikki tai että niistä irtoaa pienempiä osia.
 • Helposti irtoavat tarrat, pehmolelujen silmät tai nuppipalapelin nupit on myös hyvä tarkistaa ennen lelun käyttöönottoa. Pienet osat saattavat irrota helposti ja aiheuttaa vaaratilanteita. Myös maalien ja materiaalien kanssa tulee olla tarkkana: leluja nimittäin kosketellaan ja maistellaan urakalla.
 • Varmista, että lelun paristokotelo on kiinni ruuvein. Tarkista, ettei lapsi pysty aukaisemaan paristokoteloa tai irroittamaan paristoja lelusta. Paristot voivat nieltynä aiheuttaa vakavia vammoja, kuten tukehtumisen tai sisäelinten syöpymisen.
 • Myös suositukset täyttävässä lelussa voi olla voimakas tuoksu, sillä myös leluissa on sallittua käyttää tiettyjä hajusteita. Ota tämä huomioon, kun ostat lelun hajusteherkkään perheeseen.
Rooliasut

Rooliasujen materiaalit voivat olla herkästi syttyviä. Pakkauksessa on tällöin ”Varo avotulta!” merkintä. Rooliasuissa saattaa myös olla pään alueella pitkiä nauhoja, jotka voivat olla kuristumisriski.

Maalit

Vesipohjaiset värit ovat aina turvallisempia, kuin liuotinpohjaiset tuotteet. Kaikista pienimpien taiteilijoiden kanssa voi olla hyvä idea käyttää maalaamiseen elintarvikevärejä, sillä vaikka lasta vahtisi kuinka, päätyvät sormet hyvin suurella todennäköisyydellä jossain vaiheessa suuhun. Sekoittamalla muutaman tipan nestemäistä elintarvikeväriä vesiastiaan, saat aikaan värillistä vettä, jota voi käyttää maalaamiseen. Akryylimaaleja voi jo vähän vanhempien lasten kanssa kokeilla, mutta öljyvärien käyttöä ei lapsille suositella, sillä ne voivat sisältää myrkyllisiä väriaineita.

person with paint on his hands
Kuva: Ana Klipper
Muovailuvahat

Muovailuvaha on tarkoitettu lasten leikkeihin, joten sen sisältämiä kemikaaleja on rajoitettu lailla. Muovailuvahaa ei kuitenkaan ole tarkoitettu syötäväksi, joten pienten lasten muovailuja tulee vahtia. Pienten lasten kanssa muovailuvahan voi myös korvata itse tehdyllä muovailumassalla eli taikataikinalla, joka sisältää ainoastaan ruuanvalmistuksessa käytettäviä aineita.

Kotitekoinen lima eli “slime”

Youtube on pullollaan erilaisia limareseptejä. Kotitekoisten limojen kanssa täytyy olla tarkkana, sillä EU:n ulkopuolisissa verkkokaupoissa myytävissä limantekoseteissä voi olla ainesosana muun muassa booraksia, mikä on luokiteltu EU:ssa lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Limaleikeissä kannattaa suosia ruuanvalmistukseen käytettäviä aineita, kuten perunajauhoa, maissitärkkelystä, jogurttia, vettä ja elintarvikevärejä.

Aikuisen tehtävänä on valvoa, että lasten leikit ovat turvallisia.

Meikkileikit

Suosi lapsen pukuleikeissä lapsille tarkoitettuja meikkejä tai kasvomaaleja.

Tukesin sivustolla muistutetaan, että kaikista kosmeettisista valmisteista, kuten meikeistä ja kasvomaaleista täytyy löytyä seuraavat pakkausmerkinnät:

 • tuotteen käyttötarkoitus
 • mahdolliset käytössä noudatettavat erityiset varotoimenpiteet
 • vähimmäissäilyvyysaika eli ”parasta käytettynä ennen” ilmaisu tai ”säilyvyys avaamisen jälkeen symboli”
 • Ainesosaluettelo
 • Eränumero ja vastuussa olevan yrityksen nimi ja yhteystiedot
Vanhat perintölelut
brown bear plush toy
Kuva: Diego Passadori. Vanhat perintölelut eivät välttämättä täytä nykypäivän turvallisuusvaatimuksia.

Vanhat perintölelut eivät aina täytä nykypäivän turvallisuusvaatimuksia ja saattavat sisältää muun muassa vaarallisia aineita, joita ei enää nykyisin saa käyttää lelujen valmistuksessa. Haitallisten kemikaalien lisäksi vanhoissa leluissa saattaa olla mekaanisia tai fysikaalisia puutteita, kuten pitkiä kuristumisvaaraa aiheuttavia naruja. Harkitse tarkkaan, ennen kun otat vanhoja leluja leikkeihin.

On hyvä pitää mielessä, että vaikka lelu täyttäisi lain asettamat vaatimukset, väärinkäytettynä se voi aiheuttaa vaaraa lapselle. Lapset myös saattavat käyttää leluja toisin kuin aikuiset ovat ajatelleet. Varsinkin pienten lasten leikkejä tulisi tarkkailla mahdollisten vaaratilanteiden välttämiseksi.

Mitä sinä otat huomioon lelua valitessasi?

Lähde: Tukes.fi

tem.fi

tukes.fi/tuotteet

terveyskirjasto.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.