5 hyvää syytä syödä suklaata joka päivä -Tiesitkö tämän suklaasta?

Teksti:Anna-Leena
Suklaata voi syödä hyvillä mielin säännöllisesti, joskin kohtuudella. Mikä tahansa suklaa ei kuitenkaan takaa samoja terveysvaikutuksia. Nyrkkisääntönä suklaata valitessa toimii “mitä tummempi, sen parempi”. Tässä artikkelissa esittelemme hyviä syitä lisätä tumma suklaa ruokavalioosi.
Tumman suklaan historia
Maya-intiaanit ja heidän jälkeensä asteekit viljelivät kaakaopapuja jo satoja vuosia ennen eurooppalaisten tuloa Amerikkaan. Intiaanit valmistivat kaakaopavuista nestemäistä ja kitkeränmakuista kaakaojuomaa nimeltä xocoatl, johon he lisäsivät myös muun muassa chiliä. Kaakaojuomaa käytettiin osana pyhiä rituaaleja.
- Lue myös Kärsitkö hammaslääkäripelosta? Älä jätä käyntiä väliin!
- Lue myös Dermatillomania eli nyppimistauti: vaarattoman kuuloinen sairaus voi aiheuttaa vakavia vammoja
- Lue myös Oksennustautia sairastava lapsi kuivuu yllättävän nopeasti: tarkkaile näitä merkkejä
- Lue myös Näihin kaikille tuttuihin lastentarvikkeisiin liittyy riskejä
- Lue myös Hauska, vaarallinen leikki: tiesitkö tämän kynsilakoista?

Eurooppaan ensimmäiset kaakaopavut tuotiin viimeistään vuonna 1544, kun kekchi-intiaanien valtuuskunta saapui tapaamaan Espanjan kruununprinssiä. Ensimmäisen kaakaolastin tiedetään saapuneen Sevillaan vuonna 1585. Tämän jälkeen nestemäinen suklaajuoma alkoi saavuttaa suosiota Espanjan hovissa. Suklaata alettiin tarjoilla kylmänä, ja chilin sijaan sitä maustettiin sokerilla, kanelilla, manteleilla ja pähkinöillä.
Näistä syistä suklaa on hyväksi sinulle
Suklaan terveysvaikutukset riippuvat kaakaopitoisuudesta ja myös tummien suklaiden välillä on eroja. Mitä tummempi suklaa on kyseessä, sitä enemmän kaakaota se sisältää. Kaakaopitoisuus ilmoitetaan suklaan käärepaperissa prosentteina. Tummimmat suklaat pääsevät noin 85 prosenttiin, kun taas maitosuklaat jäävät keskimäärin 30 prosentin kaakaopitoisuuteen. Valkosuklaa ei itseasiassa ole suklaata lainkaan, sillä siitä puuttuu kokonaan suklaan perusraaka-aine, eli kaakaomassa. Tässä artikkelissa viitataan ainoastaan tumman suklaan hyötyihin.

1. Suklaassa on antioksidantteja
Kaakao sisältää muun muassa elimistölle tärkeitä magnesiumia, sinkkiä ja kuparia sekä flavonoideja, kuten katekiineja ja proantosyaaneja, jotka toimivat antioksidantteina. Mitä tummempi suklaa on kyseessä, sitä enemmän sairauksia torjuvia antioksidantteja se sisältää.
University of Illinoisin tutkimuksessa löydettiin, että päivittäinen tumman suklaan syöminen vähensi myös kolesterolia ja paransi verenpainetta. Tutkimuksessa mainitaan, että joidenkin löytöjen mukaan maitotuotteet saattaisivat vaikuttaa haitallisesti antioksidanttien imeytymiseen: yksi hyvä syy lisää vaihtaa maitosuklaa tummaan suklaaseen.
On huomioitava, että kypsennettynä ja lämmitettynä kaakao menettää osan ravinteistaan. Tämän käsittelyn myötä osa sen antioksidanttisista kyvyistä häviää.
2. Auttaa kuukautisoireisiin
Suklaassa on myös paljon magnesiumia, joka parantaa mielentilaa ja vähentää turvotusta. Suklaa myös vapauttaa rauhoittavia endorfiinejä, jotka vähentävät jännitystä ja lisäävät mielihyvää.

Journal of Neurosciencen tutkimuksen mukaan suklaa voi myös vähentää kipua. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että rotat eivät reagoi niin nopeasti kipuun, kun ne syövät suklaata. Kumman sinä valitset, särkylääkkeen vai suklaalevyn?
3. Vähentää raskausmyrkytyksen riskiä
Tämän tutkimuksen mukaan suklaa voisi jopa pienentää raskausmyrkytyksen riskiä. Taas kerran, mitä tummempi suklaa, sen tehokkaammat sen vaikutukset ovat.
4. Saattaa suojata ihoa UV-säteilyltä
Saksalaisessa Heinrich Heine -yliopistostossa tehdyn tutkimuksen mukaan suklaan syöminen saattaisi suojata ihoa haitalliselta UV-säteilyltä. Toisessa tutkimuksessa suklaan vaikutuksia ihoon ei voitu havaita, joten aurinkorasvaa ei kuitenkaan kannata vielä vaihtaa suklaalevyyn.
5. Toimii yskänlääkkeenä
Kaakaon sisältämän teobromiinin on osoitettu vähentävän sekä akuutin että kroonisen yskän oireita. Teobromiini estää aistihormonien toiminnan, mikä taas puolestaan pysäyttää yskimisrefleksin. Suklaa ei kuitenkaan paranna yskää, sillä oireet palaavat, kun vaikutus lakkaa. Seuraavan kerran, kun yskä vaivaa, kokeile tummaa suklaata!
Syötkö sinä suklaata säännöllisesti?
Lähde: Best Health Magazine
aces.illinois.edu/news/protect-your-valentines-heart-dark-chocolate
wikipedia.com