Älä tee tätä virhettä, kun lapsesi aloittaa päiväkodissa!

Älä tee tätä virhettä, kun lapsesi aloittaa päiväkodissa!
Kuva: Pixabay / Prawny

Teksti: Mami Mixtuura

Monella vanhemmalla on jossain vaiheessa edessä tilanne, että lapsi aloittaa päiväkodissa. Tietyt asiat on hyvä tiedostaa ennen ensimmäistä hoitopäivää. Tarjolla olevista päiväkodeista kannattaa ottaa selvää etukäteen ja käydä tutustumiskäynnillä. Ennen päiväkodin aloitusta tulee toimia henkilökunnan antamien ohjeiden mukaan ja hankkia heidän pyytämänsä asiat. Ennen kaikkea kannattaa muistaa päiväkodin lempeä aloitus!

Valitse sopiva päiväkoti huolella

Monien perheiden on mahdollista vaikuttaa siihen mihin päiväkotiin lapsi menee. Kannattaa etukäteen pohtia tarjolla olevia vaihtoehtoja. Myös perhepäivähoito on hyvä vaihtoehto päiväkodille. Vanhempien työajat määrittelevät sen, että tarvitseeko lapsi ilta- tai ympärivuorokautista hoitoa, jolloin lapselle haetaan paikkaa tällaisesta päiväkodista.

Tutustu etukäteen päiväkotiin

Kun olet valikoinut sopivan tai sopivia päiväkoteja, kysy päiväkodista mahdollisuutta tutustumiskäynnille. Tällä käynnillä saat monenlaista arvokasta tietoa, jotka vaikuttavat siihen, haluatko lapsesi menevän kyseiseen päiväkotiin vai et.

Tutustumiskäynnillä huomaat millainen yleinen ilmapiiri päiväkodissa vallitsee. Näet sen, että miten sinuun ja lapseesi suhtaudutaan: tervehditäänkö teitä ja osoitetaanko teille kiinnostusta? Huomaat myös sen, että kuinka työntekijät hoitavat päiväkodissa olevia lapsia. Toki tutustumiskäynti on yleensä melko lyhyen aikaa kestävä, mutta siinäkin ajassa saa jo hyvän käsityksen.

Miten valmistautua päiväkodin aloitukseen?

Kun päiväkotipaikka on haettu ja saatu, on seuraavaksi edessä monenlaisten käytännön asioiden sopiminen päiväkodin kanssa. Päiväkoti antaa monenlaisia ohjeita esimerkiksi mitä kaikkea lapselle täytyy hankkia päiväkotiin. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi nimetyt vaihtovaatteet ja tietynlaiset ulkovaatteet sekä sisätossut. Joissakin päiväkodeissa lapselle viedään esimerkiksi omat ksylitoli-pastillit, mutta nämä käytännöt vaihtelevat kovasti ja omasta päiväkodista saa tiedon kaikesta tarvittavasta.

Yksi tärkeä asia on lapsen hoitoajoista sopiminen. Nämä tulee yleensä tietää hyvissä ajoin, etenkin jos kyseessä on ilta- tai ympärivuorokautista päivähoitoa tarjoava yksikkö.

Ensimmäinen hoitopäivä ja hoitoviikko

Yksi tärkeä asia on se, että lapsen päivähoidon aloitus on hyvä tehdä lempeästi. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsen on hyvä totutella päiväkodissa olemiseen pikkuhiljaa vähitellen hoitoaikaa lisäten. Todennäköisesti useimmissa päiväkodeissa annetaan tähän hyvät ohjeet ja tehdään tämä asia selväksi vanhemmille. Usein ensimmäinen hoitoviikko kannattaa ajoittaa siten, että vanhempi on lomalla tai tekee lyhyempää työpäivää.

Kuva: Pixabay / Andreas Breitling
Älä tee tätä virhettä, kun lapsi on menossa ensimmäistä päivää yksin päiväkotiin!

Älä tee samoin, kuin tuttavani teki ensimmäisen lapsensa aloittaessa päiväkodissa. Tuttavani kävi tutustumiskäynnillä päiväkodissa ja sai monenlaisia ohjeita päivähoidon aloitukseen. Jostain syystä hänelle ei kuitenkaan mainittu sanallakaan siitä, että päiväkodin aloitus on hyvä tehdä lempeällä tavalla ja lapsen kannattaa olla ensimmäisinä päivinä vain lyhyitä aikoja päivähoidossa ilman vanhempaa. Tuttavani ei myöskään ollut itse etukäteen huomannut asiaa tutkia internetin ihmeellisestä maailmasta eikä kukaan hänen tuttunsakaan ollut asiasta mitään maininnut.

Lapsen ensimmäinen hoitopäivä tuli ja tuttavani oli laittanut lapselleen heti pitkät hoitopäivät (noin 6 tuntia). Hänen lapsensa oli aina ollut todella reipas ja tutustunut helposti uusiin ihmisiin ja tuttavani ajatteli, että päiväkodin aloitus on varmasti helppoa eikä mitään ongelmia tule.

Kuinkas kävikään? Tuttavani haki lasta ensimmäisen hoitopäivän jälkeen päiväkodista. Vastassa oli nyrpeän näköisiä hoitajia. Tuttavalleni tuli tunne, että nyt ei kaikki taida olla ihan kunnossa. Tämän jälkeen tuttavani sai melkoisen syytösryöpyn siitä, että hän oli pitänyt lastaan liian kauan hoidossa ensimmäisenä hoitopäivänä! Lapsi oli hoitajien mukaan lähes koko hoidossa-ajan ollut peloissaan ja tärissyt. Tässä vaiheessa tuli jo itku lapsen äidillekin! Mitä tuohon sitten enää sanoisi, kuin että ei hänellä ollut mitään tietoa siitä, että lasta olisi hyvä totuttaa vähitellen päiväkotiin. Tuttavani ihmetteli, että miksi hänelle ei oltu soitettu hoitopäivän aikana ja kerrottu tilanteesta. Hänen olisi ollut mahdollista hakea lapsensa tarvittaessa aikaisemmin hoidosta ja lyhentää tuleviakin hoitopäiviä.

Seuraavan lapsen kohdalla tuttavani teki taatusti toisella tavalla ja kysyi selkeät ohjeet etukäteen, että miten pitkät hoitopäivät laitetaan ensimmäisen viikon hoitopäiville. Tuttavani lapsi on jo kasvanut noista ajoista isoksi lapseksi, mutta edelleen hänellä on tietynlaisia pelkotiloja, eikä hän halua hetkeksikään jäädä yksin ilman vanhempiaan edes päiväaikaan. Joten se on todella kurjaa, että ilman vanhempia jääminen pelottaa edelleen ja syy tähän voi olla tuossa väärin menneessä päiväkodin aloituksessa.

Joten älä sinä tee tätä virhettä, jos lapsesi on aloittamassa päivähoidossa. Muistuta päiväkodin lempeästä aloituksesta myös tuttavillesi, jos heidän lapsensa on aloittamassa päiväkodin!

Millaisia kokemuksia sinulla on päiväkodin aloituksesta? Oletko sinä saanut ohjeistuksen päiväkodin lempeään aloitukseen liittyen?

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *