Miksi lapsi ei kasva? Näin erilaisia syitä voi olla kasvuhäiriön takana

Miksi lapsi ei kasva? Näin erilaisia syitä voi olla kasvuhäiriön takana
Kuva: Jess Bailey

Teksti: Anna-Leena

Tavallisimpia kasvuhäiriöiden aiheuttajia ovat krooniset sairaudet, kuten synnynnäinen sydänsairaus, astma, ruoansulatuskanavan sairaudet, hormonihäiriöt tai maksa- ja munuaissairaudet. Kun kasvuvauhdissa havaitaan selkeä poikkeama, lapsi ohjataan tarkempaan arvioon. Varsinkin imeväisikäinen lapsi saattaa kuitenkin liikkua käyrällä ilman, että on kyse merkittävästä ongelmasta. Kasvu ei aina suju tasaisesti, ja esimerkiksi runsas sairastelu voi aiheuttaa tilapäistä kasvun taittumista. 

Lapsen kasvua seurataan neuvolassa ja koulussa säännöllisin pituuden ja painon mittauksin. Mittaustulokset kirjataan ylös kasvukäyrälle, josta kasvun etenemisen näkee selkeästi. Lapselle voidaan äidin ja isän pituuden perusteella määritellä odotuspituus, sillä pituuskasvu selittyy pitkälti perintötekijöillä.

Miksi lapsi on pienempi kuin muut?

Vaikka on tärkeintä, että lapsi kasvaa omalla käyrällään, voi olla vaikeaa olla vertailematta lasta luokkakavereihin. Miksi  muut  lapset ovat niin paljon pidempiä kuin omani? Pitäisikö lapsen pituudesta olla huolissaan?

group of people wearing white and orange backpacks walking on gray concrete pavement during daytime
Kuva: note thanun

Jos lapsi on kavereihinsa nähden pieni, mutta kasvaa tasaisesti omalla käyrällään, yleensä kyse on perimän aiheuttamasta pienikasvuisuudesta. 

Osalla lapsista pienikokoisuus taas johtuu siitä, että heidän ”luustoikänsä” on jäljessä. Jäljessä oleva luustoikä tarkoittaa sitä, että lapsi jatkaa kasvua pidempään, mutta saavuttaa lopulta perimän salliman pituutensa. Vaikka lapsi olisikin aina ”luokan pienin” hän voi silti kasvaa aivan normaalimittaiseksi aikuiseksi. Luustoiän jälkeenjääneisyys todetaan röntgenkuvauksella.

Perimän ja luustoiän lisäksi hidas kavu voi johtua muun muassa näistä:

  • Jatkuvat infektiot
  • Synnynnäinen sydänsairaus
  • astma
  • ruoansulatuskanavan sairaudet
  • hormonihäiriöt
  • maksa- ja munuaissairaudet

Hidas kasvu murrosiässä

Hidas kasvu voi olla erityisen suuri murhe murrosikäisille pojille, jotka ovat huomattavasti muita lyhyempiä. Tilanne voi aiheuttaa suurta harmia ja itsetunto-ongelmia. Jos hidas kasvu aiheuttaa nuorelle huolta ja murhetta, voi olla parempi kääntyä lääkärin puoleen. Tietyissä tilanteissa murrosiän jouduttamista hormonihoidolla voidaan harkita. 

unknown persons standing outdoors
Kuva: Dim Hou. Hidas kasvu voi olla erityisen suuri murhe murrosikäisille pojille,

Kasvukäyrän selkeän taittumisen taustalla voi olla monenlaiset sairaudet. Joskus kasvun selkeä hidastuminen voi olla jopa ensimmäinen selkeä merkki sairaudesta, mistä johtuen käyrän seuraaminen on olennainen osa lapsen hyvinvoinnin seurantaa.

Onko teillä kasvettu aina tasaisesti omalla käyrällä vai onko käyrillä näkynyt taittoja?

Terveydentukena.fi

Tays.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.