Hampaiden puhkeaminen ei aiheuta kuumetta: muita oireita kyllä

Hampaiden puhkeaminen ei aiheuta kuumetta: muita oireita kyllä
Kuva: Ethan Hu

Teksti: Anna-Leena

Onko pieni lapsi ärtynyt? Hampaat. Onko lapsella kuumetta? Hampaat. Nukkuuko lapsi huonosti? Hampaat. Imeskeleekö lapsi käsiään? No ne hampaat! Hampaiden puhkeamista on helppoa syyttää monenlaisista vaivoista, joille ei muuten löydy selkeää selitystä. Se, minkä verran hampaiden puhkeaminen aiheuttaa oireita imeväisiässä, on usein keskusteltu aihe lastenlääkärin vastaanotolla. Minkälaisia oireita hampaiden puhkeaminen voi aiheuttaa? 

Kuume ja hampaat

Kuume laitetaan helposti hampaiden puhkeamisen piikkiin, mutta tutkimukset eivät vahvista tätä uskomusta. Tutkimusten mukaan vähäinen lämmönnousu (lähelle 37.0 °C) on mahdollista juuri silloin, kun hammas on kasvamassa limakalvon läpi. Selkeää kuumetta (yli 38.0 °C) hampaiden puhkeaminen ei kuitenkaan aiheuta.

Miksi kuume sitten nousee usein juuri silloin, kun hampaita puhkeaa suuhun? Yhteensattumaa. Lapset alkavat sairastella kuumeisia infektioita ½–1 vuoden iässä, eli juuri samaan aikaan, kun ensimmäiset hampaat ilmestyvät suuhun.

Hampaita tekevä vauva voi viedä käsiänsä tai esineitä suuhunsa tavallista enemmän. Lattialla konttaavalla ja ympäristöään jatkuvasti tutkivalla vauvalla tämä tarkoittaa sitä, että suuhun päätyy myös enemmän pöpöjä, jotka voivat aiheuttaa infektioita samaan aikaan, kun hampaita puhkeaa. Myös tästä syystä kuumeiset infektiot saattavat puhjeta samaan hampaiden kanssa.

selective focus photography of baby holding wooden cube
Kuva: Colin Maynard. Suuhun päätyy pöpöjä käsistä ja esineistä.

Oireet

Noin puolella lapsista hampaiden puhkeaminen aiheuttaa ylimääräistä kuolaamista, josta johtuen leuan ja poskien alueen iho voi ärtyä. Hampaiden puhkeamiseen ei yleensä liity tulehduskipulääkkeiden tarvetta, mutta tarvittaessa niitä voi turvallisesti antaa esim. muutamana iltana. Jos lapsi on selkeästi kipeä pidemmän aikaa, tai hänellä on voimakkaita kipuja, tulee hänet viedä lääkäriin. Hampaiden puhkeaminen ei selitä voimakkaita kipuja. Myöskään selkeät flunssan oireet, kuten yskä ja nuha, tai korvatulehdus eivät johdu hampaiden puhkeamisesta.

Viime aikoina tehdyissä tutkimuksissa osalla lapsista katsottu aiheuttaneen:

  • Lievää lämmönnousua
  • ärtyneisyyttä
  • huonoa syömistä
  • ylimääräistä kuolaamista/iho-oireita leuan ja poskien alueella
  • vetistä nuhaa
  • tavallista löysempiä ulosteita

Millaisia oireita hampaiden puhkeaminen on aiheuttanut teidän perheessänne?

Lähteet:

investigacioyciencia.es

Terveyskirjasto.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *