Mitä hedelmiä ja vihanneksia kannattaa suosia juuri nyt? Katso lista sesonkituotteista

Mitä hedelmiä ja vihanneksia kannattaa suosia juuri nyt? Katso lista sesonkituotteista
Kuva: engin akyurt

Teksti:Anna-Leena

Syödäänkö teilläkin kurkkua, tomaattia ja porkkaanaa tammikuusta joulukuuhun? Tiesitkö, että suosimalla ajankohtaisia kasviksia ja hedelmiä, nautit niistä parhaimmillaan, mutta myös edullisimmillaan? Mitkä hedelmät ja vihannekset ovat sesongissa juuri nyt? Katso alta lista tämän hetken sesonkituotteista.

Suosi näitä nyt:

Hedelmät

  • Sweetie
  • Taateli
  • Satsuma
  • Päärynä
  • Omenat
  • Persimon
  • Kastanja
  • Klementiini
  • Appelsiini

Kaalit:

  • Valkokaali, keräkaali, käärylekaali
  • Ruusukaali
  • Punakaali
  • Kiinankaali

Juurekset:

  • Porkkana
  • Punajuuri
  • Raitajuuri
  • Lanttu
  • Kaurajuuri
  • Keltajuuri
  • Bataatti

Sipulit:

  • Punasipuli

Kurpitsat:

  • Myskikurpitsa

Kalat:

  • Kilohaili
  • Kuha
  • Härkäsimppu
  • Hauki

Äyriäiset ja nilviäiset:

  • Osterit

5 syytä suosia sesonkikasviksia -ja hedelmiä

Alle kymmenen kasvista, kuten tomaatti, kurkku ja porkkana, muodostavat yli 90 prosenttia suomalaisten syömistä vihanneksista. Suosimalla ajankohtaisia tuotteita, syöt monipuolisemmin ja nautit samalla kasviksista parhaimmillaan sekä edullisimmillaan. Kun kysyntä kohtaa paremmin viljelijöiden tarjonnan, myös hävikkiä syntyy vähemmän.

red apple fruit beside green apple and yellow fruit on brown woven basket
Kuva: Jonas Kakaroto. Kasvikset ovat satokausiensa aikana parhaimmillaan.

1. Hinta

Sesonkikasvikset ovat runsaamman tarjonnan ja edullisempien kasvatus- ja kuljetuskulujen ansiosta usein halvempia, kuin ollessaan sesongin ulkopuolella. Sen lisäksi, että pääset nauttimaan tuotteista parhaimmillaan, myös kukkaro kiittää.

2. Maku

Kasvikset ja hedelmät ovat satokausiensa aikana parhaimmillaan. Ne ovat mehukkaita, värikkäitä ja saaneet kypsyä ja kasvaa rauhassa oikeisiin mittoihinsa. Niiden makua ei myöskään ole pilattu varastoinnilla ja pitkillä kuljetuksilla.

3. Ekologisuus

Suosimalla lähellä kasvatettuja kasviksia, myös niiden kuljetusten ja varastoinnin aiheuttamat ympäristöpäästöt pienenevät. Satokauden aikana kasvatettuihin kasviksiin käytetään lähtökohtaisesti vähemmän ulkopuolista energiaa, kuten valoa ja lämpöä.

4. Tuoreus

Kasviksen ravinteiden kehittyminen loppuu usein siihen hetkeen, kun se poimitaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos kasvis tai hedelmä poimitaan raakana toisella puolella maapalloa, se ei Suomeen saapuessaan sisällä ravinteita kuin pienen osan verrattuna lähellä kasvaneeseen ja tuoreena ruokapöytään poimittuun tuotteeseen. Kun hedelmät ja vihannekset saavat kypsyä ja kasvaa hitaasti kiinni kasvissa, ne ovat tutkimuksien mukaan terveellisimpiä.

5. Monipuolisuus

Jos pöydässä on ympäri vuotta samaa tomaattia, kurkkua ja porkkanaa, ruokavalio jää helposti varsin yksipuoliseksi. Vaihtelemalla raaka-aineita sesongin mukaan, saamme ruokavalioon väistämättä vaihtelua. Sesonkivihannesten ja -hedelmien suosiminen takaa sen, että pääsemme automaattisesti kokeilemaan uusia makuja ympäri vuoden.

Hyödynnätkö sinä ruoanlaitossa sesonkiruokaa, vai suositko samoja, tuttuja ja turvallisia tuotteita ympäri vuoden?

Lähde:

Satokausikalenteri.fi

Satokausi.fi

K-ruoka.fi

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *