Sokeritoukat: miksi ne lymyilevät kylpyhuoneessa ja kuinka niistä pääsee eroon?

Sokeritoukat: miksi ne lymyilevät kylpyhuoneessa ja kuinka niistä pääsee eroon?
Kuva: Francesca Tosolini

Teksti:Anna-Leena

Hopeanvärinen ja vikkelä toukka livahtaa piiloon viemäriin heti, kun kylpyhuoneen valot syttyvät. Erityisesti lämpimissä ja kosteissa tiloissa viihtyvät sokeritoukat eivät ole vaarallisia, mutta sitäkin ällöttävämpiä kuokkavieraita.

Mikä sokeritoukka?

Varmasti lähes jokainen on nähnyt joskus sokeritoukan, tai ainakin vilauksen sellaisesta. Sokeritoukka on hopeanhohtoinen tai rusehtava hyönteinen, jonka ruumis on litteä ja suhteellisen pitkulainen, ja sen takapää suippenee huomattavasti. Täysikasvuisen sokeritoukan ruumiin pituus ilman tuntosarvia ja takasukasia on 7–12 millimetriä. Hyönteisen takapäässä on kolme sukasta, joista sokeritoukan tunnistaa parhaiten. Päässä toukalla on kaksi pitkää tuntosarvea, joiden lisäksi voi näkyä kaksi lyhyempää tuntosukasta.

Sokeritoukat syövät viemäreistä ja lattianraoista löytyvää likaa, kuten hiuksia ja ihosolukkoa. Ne viihtyvätkin parhaiten epäsiisteissä paikoissa, kuten viemäreissä. Kun valot sammuvat, sokeritoukka livahtaa tutkimusmatkalle kylpyhuoneeseen.

white ceramic toilet bowl beside white ceramic toilet bowl
Kuva: 99.films. Kun valot sammuvat, sokeritoukka livahtaa tutkimusmatkalle kylpyhuoneeseen.

Sokeritoukat voivat syödä myös monenlaisia elintarvikkeita ja materiaaleja, jotka sisältävät tärkkelystä, sokeria, selluloosaa tai proteiineja. Esimerkiksi museoissa ja arkistoissa ne voivat aiheuttaa materiaalivahinkoa kirjoille, papereille, tekstiileille. Erityisesti tärkkelystä sisältävät materiaalit ovat vaarassa.

Kotioloissa sokeritoukkien aiheuttamat haitat ihmisille ja omaisuudelle ovat yleensä vähäisiä, eikä toukkia niiden lisääntymisen hitauden vuoksi ehdi syntyä kiusaksi asti.

Kuinka päästä eroon sokeritoukista?

Vaikka sokeritoukat eivät aiheuttaisikaan selvää haittaa, harva tahtoo kotiinsa ylimääräisiä luikertelijoita. Kokeile näitä vinkkejä, kun haluat sanoa hyvästit näille epämiellyttäville otuksille.

  • Kaada kiehuvan kuumaa vettä viemäriin siinä huoneessa, jossa sokeritoukkia on nähty. Laske kiehuvaa vettä viemäriin joka ilta vähintään viikon ajan.
  • Imuroi lattian ja listojen raot pölystä ja liasta. Toukat viihtyvät parhaiten epäsiisteissä ja likaisissa paikoissa.
  • Jos sokeritoukkia on kotona erityisen paljon, varmista, ettei asunnossa ole kosteusvauriota: sokeritoukat syövät nimittäin myös sienirihmastoa.
  • Sokeritoukkia ilmestyy kosteisiin paikkoihin, koska ne tarvitsevat yli 70 prosentin ilmankosteuden elinkaarensa täyttämiseksi. Eräs yksinkertainen ratkaisu niiden torjuntaan on lämpötilan nosto huonetilan kuivaamiseksi ja ilmastoinnin parantaminen. Peseytymisen jälkeen ainakin lattia tulee kuivata. Kun ilmankosteus laskee, sokeritoukat häviävät yleensä itsestään. 
  • Sokeritoukkia ei voi häätää pesemällä kylpyhuonetta huolella, sillä ne kyllä piiloutuvat pesun ajaksi koloihinsa, mutta palaavat piilostaan pesun jälkeen. Sokeritoukat pitävät juuri kosteasta, vasta pestystä lattiasta. Pesemistä parempi tapa päästä toukista eroon on asunnon huolellinen imurointi.

Lähde:

wikipedia.com

tkl.fi

aamulehti.fi

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *