Mikä on “snapchat syndrooma” ja kehen se vaikuttaa?

Mikä on “snapchat syndrooma” ja kehen se vaikuttaa?
Kuva: Mateus Campos Felipe

Teksti:Anna-Leena

Tutkimukset paljastavat, että filttereiden käyttö ja kuvien muokkaus on yhteydessä nuorten mielenterveyden häiriöihin ja dysmorfiseen, eli vääristyneeseen ruumiinkuvaan. Vinoutuneesta kehonkuvasta kärsivä katsoo itseään inhoten ja saattaa viettää jopa useita tunteja peilin edessä etsimässä virheitä omasta kehostaan. Muokattuihin kuviin itseään vertaileva voi helposti alkaa kokea olevansa vääränlainen tai huonompi kuin muut.

Dysmorfinen ruumiinkuva

Ruumiinkuvan häiriö alkaa useimmiten murrosiässä tai nuorella aikuisiällä. Ahdistuneisuus omasta ulkonäöstä saattaa vaikuttaa parisuhteen toimivuuteen, sillä jatkuva tyytymättömyys on usein psyykkisesti erittäin kuluttavaa.

Kehonkuvan ongelmat ovat usein yhteydessä huonoon itsetuntoon, masennukseen, sekä yleiseen tyytymättömyyteen elämässä. Osalla dysmorfiesta ruumiinkuvasta kärsivistä on taustalla lukuisia kauneusleikkauksia, joilla omaa kuvaa on yritetty muokata haluttuun suuntaan. Häiriöstä kärsivälle leikkaukset eivät kuitenkaan tuo toivottua tulosta, joka voi johtaa loputtomaan leikkauskierteeseen.

group of people taking groufie with face paints on their face
Kuva: Julián Gentilezza.

Vaikka syyt vinoutuneeseen kehosuhteeseen tai kehonkuvanhäiriöön eivät ole täysin selkeät, riskitekijöinä on pidetty negatiivisia kokemuksia, kuten koulukiusaamista. Myös persoonallisuuden ja psykologisten seikkojen, kuten esimerkiksi alhaisen itsetunnon, täydellisyyden tavoittelun ja vaativuuden itseään kohtaan on todettu lisäävän riskiä sairauteen. Nyt tutkijat ovat löytäneet uuden ja huolestuttavan riskitekijän: muokatut selfiet. 

Miksi filtterit ja kuvien muokkaus lisäävät sairautta?

Sileämpi iho, kapeampi nenä, pyöreämpi takapuoli tai kapeampi vyötärö. Kuvien muokkaus ei ole koskaan ollut helpompaa. Muokattujen kuvien keskella eläminen voi saada ihmisen katsomaan omaa peilikuvaansa kriittisemmin ja vertailemaan omaa kehoaan johonkin, mikä todellisuudessa on vain illuusio. Tunne siitä, että kaikki muut näyttävät paremmalta, voi toimia laukaisevana tekijänä sairastumiseen. Snapchat dysmorfiaksi kutsuttua häiriötä sairastavat henkilöt päätyvätkin usein kauneusleikkauksiin tavoitellessaan ulkomuotoa, joka on lähempänä heidän muokatuista selfeistä tuttua itseään.

3 women smiling and standing under blue sky during daytime
Kuva: Fabian Centeno. Nykyajan nuorten täytyy olla aina valmiina valokuviin.

Reippaalla kädellä muokattujen kuvien keskellä kasvaminen voi sumentaa todellisuuden kuvaa ja luoda paineita siitä, että meidän pitäisi näyttää jatkuvasti täydelliseltä. Siinä, missä valokuvia otettiin ennen jouluna, syntymäpäivillä tai koulukuvauksissa, tämän päivän nuoret saattavat kokea, että heidän pitää olla jatkuvasti tälläytyneenä ja aina valmiina valokuviin. Tällainen paine voi olla erityisen haitallista nuorille ja henkilöille, joilla on jo entuudestaan vääristynyt ruumiinkuva.

Lähteet:

Photoshopping the selfie: Self photo editing and photo investment are associated with body dissatisfaction in adolescent girls. McLean, Paxton, Wertheim, Masters. International Journal of Eating Disorders. DOI: 10.1002/eat.22449

Muyinteresante.es

Terveyskirjasto.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.