Sosiaali-ja terveysministeriö: lähes kaikki nykyiset tatuointivärit kielletään vuoden alussa

Sosiaali-ja terveysministeriö: lähes kaikki nykyiset tatuointivärit kielletään vuoden alussa
Kuva: Photo by Lucas Lenzi

Teksti:Anna-Leena

Lähes kaikki nykyisenlaiset tatuointivärit kielletään ensi vuoden alussa. Tatuointimusteita rajoittava asetus tulee voimaan vuoden 2022 alussa koko EU:n alueella. Asetuksen tarkoituksena on taata tatuointien turvallisuus.

Tatuoinnissa käytetyt värit

Kestotatuointi on ihoa koristava pysyvä kuvio, joka tehdään pistelemällä pigmentti- ja väriaineita verinahkaan neulalla. Terveyskirjaston mukaan ainakin 10–20 %:lla ihmisistä länsimaissa on yksi tai useampi tatuointi.

Sosiaali- ja terveysministeriö ohjaa ja kehittää kemikaalilainsäädäntöä, jonka piiriin myös tatuoinneissa ja kestopigmentoinneissa käytetyt väri- ja apuaineet kuuluvat. Vuoden 2021 tammikuussa tuli voimaan rajoitus, joka annettiin EU:n kemikaaliasetus REACH:n nojalla. Melkein kaikissa Suomessa käytössä olevissa tatuointiväreissä on kieltolistalle päätyviä aineita. Aineille asetetut raja-arvot ovat niin pienet, että käytännössä niitä ei saa jatkossa olla tatuointiväreissä ollenkaan ja värit lähtevätkin käytännössä kokonaan vaihtoon.

Kuva: Jayson Hinrichsen. etus, jolla rajoitetaan tatuointimusteita. Lähes kaikki nykyisenlaiset tatuointivärit kielletään ensi vuoden alussa.

Kiellon taustalla on EU:n jäsenmaita sitova uusi kemikaaliasetus, joka astuu voimaan 4. tammikuuta 2022 ja jonka jälkeen vaatimusten vastaisia värejä ei saa enää käyttää eikä myydä. Asetus koskee niin värien valmistajia, maahantuojia kuin tatuoijiakin.

Värien rajoittaminen ja muuttaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tällä hetkellä markkinoilla olevat tuotteet olisivat erityisen vaarallisia, eikä aiemmin tehdyustä tatuoinneista tarvitse olla erityisen huolissaan.

Tatuointien terveysvaikukset

Vaikka EU:n kieltolistalle päätyneiden aineiden on ylen uutisen mukaan todettu aiheuttavan laboratorio-olosuhteissa esimerkiksi solumuutoksia, se ei kuitenkaan tarkoita välttämättä sitä, että samat haitat tapahtuisivat ihmiskehossa, johon aineita päätyy suhteessa vähemmän.

Tatuointivärejä ei ole tähän asti rajoitettu Suomessa eikä Euroopan unionissa juuri lainkaan. Myös tatuointien aiheuttamista terveysongelmista on edelleen hyvin vähän tutkimustietoa, eikä niitä myöskään tilastoida terveydenhuollossa mitenkään.

Yleisin tatuoinneista aiheutuva terveysongelma näyttäisi olevan ihoärsytys, joka loppuu tatuoinnin parannuttua. Terveyskirjaston mukaan jopa kolmasosalle tulee tatuoinnista iholle kutinaa tai turvotusta, joka voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia. Tatuoitu alue voi myös tulehtua. Ihon bakteeritulehdusta hoidetaan paikallisella tai sisäisellä antibiootilla.

person in black leather gloves holding blue and black plastic toy
Kuva: José Pinto

Sosiaali -ja terveysministeriön sivustolla kerrotaan, että turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes valvoo lain noudattamista muun muassa pistokokeilla ja asiakkailta tulleiden ilmoitusten perusteella. Lainvastaiset tuotteet voidaan asettaa myynti- ja käyttökieltoon tai poistaa markkinoilta. Lain noudattamattomuudesta voi seurata uhkasakko.

Tatuoinnit ja terveys

Vaikka tatuointien suosio on viime vuosina kasvanut huimasti, niiden ottamiseen liittyy kuitenkin joitain yleisiä rajoituksia. Tatuointeja ei suositella:

  • Alle 18-vuotiaille
  • Raskaana oleville
  • Vakavaa perussairautta poteville
  • Immuunijärjestelmään vaikuttavaa lääkitystä saavielle.

Neulatatuointi voi pahimmillaan altistaa veriteitse tarttuville infektioille, kuten B- ja C-hepatiitille, hiv:lle sekä vaikeille bakteeritulehduksille. Tatuoidulle ihoalueelle voi myös puhjeta krooninen ihosairaus.

Osa tatuointiväristä hajoaa ajan mittaan elimistössä tai kulkeutuu esimerkiksi imusolmukkeisiin. Neulatatuointiin liittyvistä haitoista yleisimpiä ovat pigmenttien ja väriaineiden aiheuttamat yliherkkyysreaktiot. Ihon yliherkkyysreaktioita voi ilmetä välittömästi tai jopa vuosien viiveellä.

Onko sinulla tatuointeja?

Lähteet:

stm.fi

Yle.fi

Terveyskirjasto.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.