Junasukat lämmittävät monen vauvan jalkoja – Tiedätkö sukkien ihastuttavan tarinan!

Junasukat lämmittävät monen vauvan jalkoja – Tiedätkö sukkien ihastuttavan tarinan!
Junasukat. Kuva: Mami Mixtuura

Teksti: Mami Mixtuura

Lämmittääkö tai lämmittikö junasukat sinunkin vauvasi jalkoja? Monet vauvat saavat junasukat lahjaksi syntymän jälkeen. Tiedätkö näiden sukkien ihastuttavan tarinan? Kodin Kuvalehdessä on kerrottu, miksi näitä sukkia alettiin kutsumaan junasukiksi. Junasukat ovat tunnetut ympäri maailmaa ja onpa sellaiset saanut lahjaksi myös Englannin kuningasperheen vauva.

Mitkä ihmeen junasukat?

Junasukat on villasukat, jotka näyttävät ehkä alkuun vähän hassuilta. Mutta kun on kerran vauvalleen pukenut nämä lämmittävät sukat, on helppo ymmärtää miksi ne ovat villasukista parhaat. Junasukkiin on kudottu ikään kuin “ryppykerroksia” kutomalla neljä kierrosta nurin ja neljä oikein jne. Junasukkien ryppymallin johdosta sukat pysyvät hyvin vauvan liikkuvissa jaloissa. Nämä sukat todellakin pysyvät paremmin jalassa kuin monet muut sukat. Kannattaa ehdottomasti kokeilla, jos nämä sukat eivät ole vielä tutut.

Kuva: Pixabay / Pezibear

Junasukkien tarina

Kodin kuvalehdessä kerrotaan junasukkien tarina, joka ulottuu talvisodan aikaan. Terttu Latvala oli ollut junamatkalla Vaasasta Kauhajoelle talvisotaa pakoon äitinsä ja parin kuukauden ikäisen Tuula-siskonsa kanssa. Junassa oli kylmä ja juna oli pitkiä aikoja liikkumatta. Vauvalla ei ollut tossuja jalassa ja tämä aiheutti sääliä kanssamatkustajassa. Eläkkeellä ollut käsityönopettaja päätti kutoa matkan aikana Tuula-vauvan jaloille lämmikettä. Hän kutoi matkalla junasukat oman villatakkinsa langasta, koska hänellä ei ollut lankakerää mukana. Kokonaan valmiiksi sukat eivät tuolla matkalla tulleet, mutta Tertun äiti sai lankaa mukaansa ja kehotuksen kutoa sukat loppuun samalla mallilla. Käsityönopettaja oli kertonut, että sukkien malli on hyvä ja pysyy hyvin vauvan jaloissa.

Junasukkia lahjaksi

Tertun äiti kutoi elämänsä aikana monet junasukat lahjaksi muille vauvoille, koska hän arvosti sodan keskellä saamaansa lahjaa niin paljon. Myös Terttu on kutonut paljon junasukkia elämänsä aikana. Ensimmäiset sukat hän oli tehnyt 10-vuotiaana. Tärkeä asia heille on ollut se, että junasukkia annetaan lahjaksi eikä niistä koskaan ole otettu maksua. Samaa kokemaansa saamisen iloa he ovat halunneet levittää ympärilleen.

Neulo junasukat

Junasukkien neulominen on helppoa ja nopeaa. Ei tarvitse olla maailman taitavain käsityöihminen, että sellaiset saa tehtyä. Täältä löytyy sukkien ohje. Kokeile rohkeasti, vaikka et olisi pitkiin aikoihin neulepuikkoihin koskenut. Neulominen on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa – myös ruuhkavuosien aikana!

Lähteet:

Kodin Kuvalehti

Kodin Kuvalehti


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.