Mitä ihmettä: Melatoniini-tippoja vauvalle!?

Mitä ihmettä: Melatoniini-tippoja vauvalle!?
Kuva: Pixabay / Tú Nguyễn

Teksti: Mami Mixtuura

Melatoniinia vauvalle? Ei suinkaan Suomessa, mutta muualla päin maailmaa (ainakin Espanjassa) tämäkin on mahdollista. Tippapullolla varustettuja melatoniini-valmisteita löytyy pilvin pimein ja niitä voi helposti tilata, vaikka verkkokaupan kautta. Monen valmisteen tiedoissa mainitaan, että on hyvä noudattaa lääkärin ohjeita, mutta kuinkahan moni näin todellisuudessa tekee, jos tuotteet ovat helposti kaikkien saatavilla. Lastenohjelmien välissä pyörii välillä houkutteleva melatoniini-mainos, joten kuinkahan moni vauva saadaan nukkumaan melatoniinin avulla?

Mitä on melatoniini?

Melatoniini on käpylisäkkeen tuottama hormoni, jota erittyy ihmisen kehossa vuorokauden pimeänä aikana. Melatoniini säätelee uni-valverytmiä.

Mitä Suomessa ajatellaan melatoniinin käytöstä lapsille?

Suomessa on melatoniinia saatavilla ilman reseptiä, mutta näissä valmisteissa on järjestään maininta, että niitä ei suositella alle 18-vuotiaille. Jos melatoniinin käyttöä harkitsee tätä nuoremmille, on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Lääkärin kirjoittamalla lääkemääräyksellä ja ohjeistuksella melatoniini voi olla käytössä myös nuoremmilla potilailla lääkärin harkinnan mukaan. Mutta missään nimessä ei pidä omin päin alkaa vauvoja ja lapsia melatoniinilla nukuttamaan!

Ylen tekstissä todetaan, että melatoniinin pitkäaikaiskäytön mahdolliset haitat lasten ja nuorten käytössä tunnetaan huonosti. On viitteitä siitä, että melatoniini voi vaikuttaa esimerkiksi murrosiän alkamiseen. Joten melatoniinia ei kannata käyttää liian kevein perustein. Ensisijaisesti tulee kiinnittää huomioita muihin juttuihin ja katsoa onko muut asiat kunnossa, jotka voivat vaikuttaa lasten nukahtamisvaikeuksiin.

Keskustelupalstalla keskustellaan

Vauva.fi-keskustelupalstalla on myös tästä aiheesta ollut keskustelua. Ketjun aloittajan kysymys kuuluu: ”Meillä lapset riekkuvat aina vielä kymmeneltä, en saa mitään kuria. Itse otan välillä melatoniinia, voisinko antaa sitä lapsille?”

Toivottavasti jokainen lasten vanhempi tajuaisi ja muistaisi, että keskustelupalstalta ei kannata kysyä neuvoa lasten lääkitsemiseen liittyen. Jos on epävarma ja haluaa jollain lastaan lääkitä, kannattaa kysyä neuvoa apteekista tai lääkäristä eikä keskustelupalstoilta.

Kuva: Pixabay / Fujikama

Mitä Espanjassa ajatellaan melatoniinin käytöstä lapsille?

Espanjalaisella En Familia-sivustolla todetaan, että toisinaan melatoniinia käytetään lasten nukahtamisvaikeuksiin. Käytön pitäisi olla lääkärin ohjeistamaa. Alle 6 kuukauden ikäisille lapsille ei melatoniinia suositella, mutta sitä vanhemmille lapsille se on tehokas unirytmin säätelijä, todetaan sivustolla. Imeväisikäisille hoidon pituus on korkeintaan kuukausi, mutta vanhemmat lapset voivat käyttää pidempään kerrotaan En Familia -Sivustolla.

Melamil®-valmiste

Melamil®-valmiste on tippamuotoinen pipetillä annosteltava hyvänmakuinen ravintolisä, joka on suunniteltu lapsille ja aikuisille. Tämän valmisteen mainos pyörii espanjalaisesssa televisiossa lastenohjelmien välillä. Mainos on tehty erittäin kiinnostavaksi ja houkuttelevaksi. Katso kyseinen mainos ja kerro mitä ajatuksia se sinussa herättää.

Lähteet:

En Familia

Humana

Vauva.fi

Yle

Youtube

Mitä ajatuksia teksti herättää sinussa? Oletko aiemmin kuullut, että jossain maissa melatoniinilla nukutetaan jopa vauvoja?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.