4 herkkua ylijääneistä pipareista: katso herkulliset reseptit

Teksti:Anna-Leena
Monessa lapsiperheessä pipareiden paistaminen on yksi joulun odotetuimmista puuhista. Pipareita tulee kuitenkin helposti paistettua liikaa. Sen sijaan, että heittäisit ylijääneet piparit pois, hyödynnä ne joihinkin näistä herkullisista resepteistä.
Piparimysli

Olet saattanut syödä pipareita monessa eri jälkiruoassa, mutta oletko jo maistanut piparimysliä? Piparisattumat antavat aivan syntisen hyvän lisän rapealle myslille. Tämä koukuttava herkku kannattaa piilottaa kaapin ylähyllylle, sillä saatat muuten jäädä nuolemaan näppejäsi…
Tarvitset:
7 dl hiutaleita tai leseitä
1 dl kookoshiutaleita
1 dl fariinisokeria
2 dl kuivattuja hedelmiä tai rusinoita
1 dl kuivattuja karpaloita tai puolukoita
2–3 dl murskattuja pipareita
Tee näin:
Sekoita ainekset leivinpaperille ilman hedelmäpaloja ja piparimurskaa. Paahda aineksia noin 150-asteisen uunin keskitasolla noin tunti välillä sekoittaen. Tarkkaile, ettei mysli pääse palamaan. Lisää kuivatut hedelmäpalat, marjat ja murskattu pipari. Anna myslin jäähtyä leivinpaperilla ennen tiiviiseen purkkiin siirtämistä. Ripottele herkkumysliä vaikka rahkan tai maustamattoman jogurtin päälle.
Kakkupohja pipareista
Tarvitset:
5 dl (n. 150 g) murskattuja piparkakkuja
150 g voita

Tee näin:
Murskaa piparit ja sekoita sulatetun voin kanssa. Painele seos kakkuvuoan pohjalle. Piparipohja toimii erinomaisesti esimerkiksi hyydytettävän juustokakun pohjana.
Piparimaljat
Piparimalja on suussasulava jälkiruoka, joka valmistuu hetkessä. Pehmeä ja kermainen mascarponevaahto yhdistettynä mausteisiin pipareihin ja raikkaisiin marjoihin, on lyömätön yhdistelmä.
Tarvitset:
Mascarponevaahto:
200gr mascarponejuustoa
2,5dl kuohukermaa
50gr tomusokeria
1 tl aitoa vaniljasokeria
Lisäksi:
Marjoja
Piparimurskaa
Kokonaisia pipareita koristeluun
Tee näin:
Sekoita mascarponevaahdon ainekset kulhossa. Vatkaa sähkövatkaimella löysäksi vaahdoksi. Lusikoi maljan pohjalla vuorotellen mascarponevaahtoa, marjoja ja piparimuskaa. Täytä malja. Koristele kokonaisella piparilla ja tarjoile heti.
Valkosuklaa rocky road
Kuka voisi vastustaa herkullista rocky roadia? Rocky road maistuu kaikille, koska sitä voi tuunata mielensä mukaan. Tästä herkusta voi myös aineksia lisäämällä tehdä juuri niin överin kuin tahtoo. Tämän respetin rocky roadissa yhdistyvät rapeat ja mausteiset piparit, herkulliset pähkinät, kuivatut karpalot sekä makea valkosuklaa.

Tarvitset:
500gr valkosuklaata
1dl kermaa (tavallista tai kinuskikermaa)
100gr piparimurskaa
1dl hasselpähkinöitä
1dl kuivattuja karpaloita
Tee näin:
Paloittele suklaa ja sulata yhdessä kerman kanssa mikrossa tai liedellä. Seos palaa helposti kiinni kattilan pohjaan, joten hämmennä seosta puulusikalla sulatuksen aikana. Hienonna piparit, pähkinät ja kuivatut karpalot karkeasti veitsellä. Sekoita sulaneen suklaan joukkoon. Levitä seos leivinpaperoituun vuokaan (n. 15 x 20 cm).Koristele karpaloilla, pähkinöillä ja piparimurskalla. Anna jähmettyä jääkaapissa n. 4 h. Leikkaa jähmettynyt levy paloiksi ja tarjoile.
Jos pipareita jää näidenkin herkkujen jälkeen yli, pakasta ne tiiviissä pakasterasiassa ja nauti, kun jouluikävä yllättää.
Oletko sinä tuunannut pipareista uusia herkkuja?
Lähteet: