Käyttöönottopesu uusille vaatteille? Lue tämä, jotta tiedät miten kannattaa toimia!

Käyttöönottopesu uusille vaatteille? Lue tämä, jotta tiedät miten kannattaa toimia!
Kuva: Pixabay / jarmoluk

Teksti: Mami Mixtuura

On ihanaa ostaa uusi vaate itselle tai perheenjäsenelle. Monet ihmiset ottavat vaatteen heti käyttöön, kun sen saa kaivettua esiin paketista tai muovipussista. Osa ihmisistä tekee aina uudelle vaatteelle ensin käyttöönottopesun. Miten on viisainta toimia ja tarvitseeko vaate käyttöönottopesua?

Monet kädet ovat käsitelleet vaatetta ennen sinua

MTV uutisissa muistutetaan siitä, että kaupasta ostettua vaatetta on käsitellyt todella monet kädet ennen sinua. Ennen kuin vaate pääsee kaupan hyllylle, on siihen koskenut monet kädet: kankaan käsittelijät, ompelijat, pakkaajat jne. Myös moni muu ihminen on voinut sovittaa päälleen samaa vaatekappaletta ennen sinua. MTV uutisten artikkelissa Dermatologian professori Donald Belsito kertoo: ”vaatteissa voi olla hurja määrä erilaisia pöpöjä, ihoeritteitä, likaa, jopa täitä”. Hän suosittelee vaatteille jopa kahteen kertaan pesua ennen käyttöön ottamista.

Kannattaako vaate pestä ennen käyttöönottamista?

Monet asiantuntijat ovat sitä mieltä, että tietynlaiset vaatteet kannattaa pestä ennen käyttöönottamista. Heidän mukaansa asia riippuu monesta eri tekijästä: esimerkiksi millainen vaate on kyseessä, kenen päälle vaate menee, minkä värinen vaate on.

Herkkäihoiset ja pöpökammoiset – tee käyttöönottopesu!

MTV uutisten teksti kertoo, että etenkin herkkäihoisten ja pöpökammoisten kannattaa pestä vaatteet ennen käyttöä. Kodin Kuvalehdessä Marttojen neuvonnan johtaja Teija Jerkku kertoo, että herkkäihoisten on tärkeä pestä ainakin suoraan iholle tulevat tummat vaatekappaleet, koska niissä voi olla monta värikemikaalikerrosta, jolloin irtoväriä on paljon.

Iho-oireet

MTV uutisten artikkelissa kerrotaan, että uusista vaatteista voi tulla monenlaisia iho-oireita ja allergisia reaktioita. Useimmiten tällaisia oireita tulee esimerkiksi kainalon seudulle, dekolteelle ja reisiin.

Vaatteisiin lisättäviä aineita

Vaatteisiin voidaan lisätä tehtailla monenlaisia aineita: esimerkiksi viimeistelyaineita ja homeenestoaineita.

Viimeistelyaineet

Teija Jerkku kertoo Kodin Kuvalehdessä, että uudet vaatteet voi olla käsitelty viimeistelyaineilla, jotka tuovat vaatteeseen tuoksua. Hänen mukaansa herkkäihoiset voivat saada iho-oireita uusissa vaatteissa olevista irtoväreistä ja viimeistelyaineen tuoksusta.

Homeenestoaineet

MTV uutisissa kerrotaan, että uudet vaatteet voivat sisältää monenlaisia kemikaalijäämiä ja väriaineita. Kaukaa tuodut vaatteet voi olla käsitelty jopa homeenestoaineella.

Kuva: Pixabay / TerriC

Eri vaatetyypit

Vauvan- ja lastenvaatteet

Vauvanvaatteet on hyvä pestä ennen käyttöä, koska vaate menee helposti vauvan suuhun kertoo Teija Jerkku Kodin Kuvalehdessä. Myös lastenvaatteet kannattaa mieluusti pestä ennen käyttöä.

Suoraan iholle tulevat vaatteet

Suoraan ihokosketukseen päätyvät vaatteet on suositeltavaa pestä. Etenkin alusvaatteille kannattaa tehdä käyttöönottopesu.

Pyyhkeet ja lakanat

Teija Jerkku kertoo Kodin Kuvalehdessä, että pyyhkeille ja lakanoille on suositeltavaa tehdä käyttöönottopesu. Hän kertoo, että näin menetellen irtokemikaalit lähtevät pois useimmiten ensimmäisellä pesukerralla. Pyyhkeen peseminen on tärkeää, koska pyyhkeestä tulee pesun jälkeen imukykyisempi. Pyyhkeet ja lakanat on hyvä pestä ennen käyttöä, koska niiden voimakas haju on usein peräisin niihin laitetuista käsittelyaineista kerrotaan Anna-lehdessä.

Uudet farkut

Uusia farkkuja ei välttämättä kannata pestä, koska farkut pysyvät parempina mitä vähemmän niitä pesee kerrotaan Anna-lehdessä.

Pese uudet vaatteet erikseen

Anna-lehdessä muistutetaan siitä, että uusista vaatteista ja tekstiileistä voi irrota ensimmäisillä pesukerroilla väriä. Kannattaa huolehtia siitä, että ei pese samalla kerralla vaatteita, jotka voivat värjäytyä sen vuoksi. Etenkin tummat ja kirkkaat värit päästävät monesti väriä.

Monet pesevät pyykkinsä lian- ja värinkerääjäliinojen kanssa, mutta näitä ei kannata laittaa pyykkikoneeseen silloin, kun pesee uutta vaatetta ensimmäistä kertaa. Muuten vaatteen väri ei välttämättä kiinnity kunnolla uuden vaatteen kankaan pinnalle.

Lähteet:

Anna.fi

Kodin Kuvalehti

MTV uutiset


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.