Vatsa turvonnut kuin ilmapallo? Näillä vinkeillä voit päästä eroon epämukavasta vaivasta

Vatsa turvonnut kuin ilmapallo? Näillä vinkeillä voit päästä eroon epämukavasta vaivasta
Kuva: Sasun Bughdaryan

Housut kiristää ja vatsa on kuin ilmapallo? Vatsan turvotus on epämukava ja melko yleinen vaiva. Hyvä uutinen on, että turvotukseen voi usein vaikuttaa omilla valinnoillaan. Tähän artikkeliin on listattu  10 asiaa, joita voit kokeilla, jos tahdot päästä eroon turvotuksesta.

Pikkujoulut tulossa, mutta mikään muu vaate, kuin vanhat äitiyslegginsit ei tunnu istuvan. Housut puristaa, mekko on kuin makkarankuori ja olo epämukava. Et ole vaivasi kanssa yksin: arvioiden mukaan noin viidesosa väestöstä kärsii ajoittaisesti vatsan turvotuksesta. Kuinka turvotuksesta voi päästä eroon?

Näillä vinkeillä hillitset turvotusta

Turvonnut vatsa on usein myös kipeä. Turvonneena olo on epämukava ja mukavaa asentoa on vaikea löytää. Vatsan ympärys voi kasvaa turvotuksen vuoksi useiden senttimetrien verran ja housut, jotka vielä kotoa lähtiessä tuntuivat mukavilta, saattavat yhtäkkiä kiristää ja painaa.

topless man in blue denim jeans
Kuva: Sean S. Turvonnut vatsa on usein myös kipeä.

Turvotus liittyy usein ruokavalioon ja ruokailutottumuksiin. Turvotukseen voi onneksi vaikuttaa tekemällä pieniä muutoksia arkisiin valintoihin.

1. Älä hotki

Syömällä nopeasti saat taatusti vatsasi turpoamaan. Kun ruokaa hotkii pureskelematta sitä kunnolla, tulee helposti nieltyä myös ilmaa. Tuloksena kaasun määrä vatsassa lisääntyy ja vatsa turpoaa ruokailun jälkeen palloksi. Syömällä rauhallisesti voit estää turvotusta, mutta myös ehkäistä ylensyöntiä.

2. Tiheät ateriavälit ja pienemmät annokset

Syömällä pieniä annoksia, useamman kerran päivässä, voit vähentää turvotusta. Syömällä säännöllisesti autat elimistöäsi säätelemään verensokeria ja hallitsemaan nälkää. Jos pöytään istuessa nälkä on kova, tulee helposti syötyä liikaa ja liian nopeasti. Tuloksena on turvonnut ja kipeä vatsa. 

3. Tietyt ruoat lisäävät turvotusta

Jotkut ruoat synnyttävät suolikaasuja ja saattavat aiheuttaa turvotusta. Tällaisia ruokia ovat muun muassa palkokasvit, sipulit, kaalit, artisokka ja sienet. Myös raa’at vihannekset turvottavat helposti, sillä vatsan on helpompi käsitellä keitettyjä vihanneksia.

4. Suolainen ja rasvainen ruoka

Yksi keino taata turvotus on suolainen ja rasvainen ruoka. Varsinkin valmiit ruoat sisältävät usein paljon suolaa ja rasvaa. 

5. Riittävästi vettä

Unohda hiilihappoiset virvoitusjuomat ja valitse ruokajuomaksi vesi. Kokeile erilaisia makuvesiä, jos veden juonti tympii.

6. Stressipallo

Myös stressi voi näkyä turvotuksena. Pidä huolta riittävästä levosta ja vatsasi kiittää.

7. Lisää näitä

Muun muassa ananas, inkivääri, persilja, hunajameloni ja luonnonjogurtti ovat ruokia, jotka saattavat helpottaa turvotusta. Kokeilemalla huomaat, mikä juuri sinua auttaa.

8. Tarkkaile höttöhiilareita

Jos kärsit turvotuksesta, pastan ja vaalean leivät kaltaiset hiilarit voivat tehdä olon turvonneeksi: hiilihydraatit nimittäin keräävät nestettä. Hiilareiden vähentäminen saattaa myös vähentää turvotusta. 

9. Liikunta

Liikunta pistää suolistokaasut liikkeelle ja näin ollen helpottaa turvotusta. Yritä välttää liiallista istumista ja liiku säännöllisesti.

10. Kuidut

Myös ummetus saattaa turvottaa. Ummetusta voi helpottaa lisäämällä kuitujen määrää ja juomalla riittävästi vettä. Kuituja on esimerkiksi täysjyvätuotteissa, marjoissa ja vihanniksissa. 

Joskus syynä turvotukseen voi olla esimerkiksi laktoosi-intoleranssi tai keliakia. Jos turvotus on jatkuvaa, etkä saa vaivoihin helpotusta kotikonstein, ota yhteyttä lääkäriisi.

Lähteet: Duodecim, Terveyskirjasto,Hyvä vatsa

Teksti: Anna-Leena

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *