Hauska mies on seksikäs, mutta hauska nainen on uhkaava ja päällekäyvä

Hauska mies on seksikäs, mutta hauska nainen on uhkaava ja päällekäyvä
Kuva: Gemma Chua-Tran

Teksti:Anna-Leena

Vitsit, tilannekomiikka, sarkasmi, pelleily. Huumori on taitolaji, joka vaatii loistavaa tilannetajua. Ei riitä, että vain opettelee hauskoja vitsejä ulkoa, sillä huumorin taika piilee siinä, että vitsi täytyy osata murjaista oikealla hetkellä ja oikeassa seurassa. Tutkimusten mukaan sekä naiset, että miehet pitävät hyvää huumorintajua arvostettavana ominaisuutena kumppanissa. Huumorilla näyttäisi kuitenkin olevan sukupuolten välisiä eroja.

Taitolaji

Huumorilla ja vitsailulla on monia tarkoituksia. Vitsin tarkoituksena voi olla tehdä kuulijat iloisiksi, purkaa jännitystä tai naurattaa. Huumori voi parhaimmillaan keventää elämää ja yhdistää ihmisiä. 

Huumori on taitolaji, joka vaatii loistavaa tilannetajua. Ei riitä, että opettelee hauskoja vitsejä ulkoa, sillä huumorin taika piilee siinä, että vitsi täytyy osata murjaista oikealla hetkellä ja oikeassa seurassa.

Huumorintajuun vaikuttavat lukuisat tekijät, kuten ikä ja kulttuuri. Vaikka maailmasta tuskin löytyy yhtään kulttuuria, jossa huumori ei olisi läsnä ihmisten välisessä kommunikaatiossa, ihmiset eivät naura samoille asioille ympäri maailmaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikkia suomalaisiakaan naurattaisivat samat jutut. Jokainen on varmasti kokenut sen kiusallisen tilanteen, kun vitsi omasta mielestä hauska vitsi ymmärretään väärin tai sitä joutuu jälkikäteen selittelemään. Pahimmillaan vitsailu voi johtaa väärinymmärryksiin tai loukkaantumisiin.

man and woman kissing during daytime
Kuva: Jennifer Lim-Tamkican

Huumoria käytetään usein myös negatiivisten tunteiden peittämiseen. Joskus on helpompaa vitsailla kipeillä asioilla kuin kohdata negatiiviset tunteet. Etenkin parisuhteessa on tärkeää osata keskustella tunteista myös vakavasti. Joskus viattomilta tuntuvat vitsailut saattavat osua kuulijan henkilökohtaiseen, arkaan paikkaan tai loukata tämän arvomaailmaa. 

Parisuhteen sisällä samanlainen huumorintaju toimii usein voimavarana ja keskinäinen leikkimielinen hassuttelu antaa uutta energiaa arkeen. Kannattaa kuitenkin muistaa, että esimerkiksi loputon kumppanin ulkonäöstä huomauttelu tai virheiden tuominen esiin, vaikkakin huumorin valossa, voi jossain vaiheessa alkaa tuntua ikävältä.

Onko hauskuuttaminen vain miesten juttu?

Sekä miehet, että naiset pitävät huumorintajua miellyttävänä piirteenä. Tutkijoiden mukaan kuitenkin se, mitä huumorintajulla käsitetään, eroaa miesten ja naisten välillä. Naiset pitävät miehistä, jotka saavat heidät nauramaan, mutta miehet puolestaan käsittivät huumorintajuisen naisen sellaisena, joka nauraa heidän hauskoille jutuilleen. Miehet toisin sanoen haluavat, että naiset nauravat heidän vitseilleen, mutta he eivät halua kuulla naisten vitsailevan.

man in blue crew neck t-shirt standing beside woman in white and blue floral shirt
Kuva: Kumpan Electric. Huumori on taitolaji, joka vaatii tilannetajua.

Frontiers in psychology tiedejulkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan siihen mikä koetaan hauskana, vaikuttavat lukuisat eri tekijät. Naiset ja miehet myös tuntuvat viljelevän erilaista huumoria. Miesten suosima huumori on usein aggressiivista ja toisin kuin naiset, miehet tekevät mielellään pilaa toisistansa esimerkiksi nimittelemällä. Miehet tekevät myös enemmän käytännön piloja nöyryyttääkseen muita. Naisille huumori on enemmänkin tapa parantaa yhteishenkeä: tarkoituksena on nauraa yhdessä, ei nauraa jollekin.

Vitsejä laukovaa naista pidetään usein miesten keskuudessa uhkana. Hauska nainen voi olla hyvä kaveri ja hauskaa seuraa, mutta ei naisystävämateriaalia. Miksi hauska mies on seksikäs, mutta hauska nainen on päällekäyvä ja uhkaava? Syy tähän löytyy vuosikymmeninen ajan huumoria tutkineen professori John Morrealin mukaan evoluutiosta.

man in white crew neck t-shirt sitting beside woman in white crew neck t-shirt
Kuva: Jonathan Borba. Huumorintajuiset ihmiset ovat yleensä tavallista älykkäämpiä.

Raskaus ja synnytys uhkasivat menneisyydessä naisen elämää. Jos synnytyksestä selvisi hengissä, oli tärkeää, että vierellä oli puoliso, joka pystyi huolehtimaan lapsen ja äidin tarpeista ja pitämään heidät hengissä. Tähän tarkoitukseen soveltui parhaiten älykäs puoliso. Huumori koetaan vetovoimaisena luonteenpiirteenä, koska hauskat ja huumorintajuiset ihmiset ovat yleensä myös tavallista älykkäämpiä. Huumorintajuisen ja älykkään puolison löytäminen on ollut tämän teorian mukaan entisaikoina naiselle selviytymiskeino. Miehille huumori taas on ollut tapa kilpailla toisiaan vastaan ja näyttää, kuka on ryhmän johtaja.

Lähteet: 

https://yle.fi/uutiset/3-9715332

bbc.com

zocalopublicsquare.com

theatlantic.com

psychologytoday.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.