Uudenvuoden juhlinta vaihtelee maittain: lehmät, viinirypäleet ja tappeleminen – Tiedätkö missä maissa nämä ovat osa juhlintaa?

Uudenvuoden juhlinta vaihtelee maittain: lehmät, viinirypäleet ja tappeleminen – Tiedätkö missä maissa nämä ovat osa juhlintaa?
Kuva: Pixabay / pixel2013

Eri maissa on erilaisia tapoja viettää juhlapyhiä. Uudenvuoden juhlintaan sisältyy monenlaisia tärkeitä ja kummallisiakin perinteitä riippuen missä maassa sitä vietetään. Suomalaiset perinteet ovat tuttuja, mutta tiedätkö miten muissa maissa vuoden vaihtumista juhlitaan? Missä maassa jutellaan lehmille ja missä maassa syödään 12 viinirypälettä?

Uudenvuoden juhlinta eri maissa

Chile

Helsingin Uutiset kertoo, että chileläiset viettävät uudenvuoden yön hautausmaalla. Heillä on tällainen perinne, koska he haluavat kunnioittaa ja olla yhtä aiempien sukupolvien kanssa. Listafriikin teksti kertoo, että he viettävät hautausmaalla koko yön ja palaavat vasta aamulla kotiin.

Espanja

Espanjalaiseen uudenvuoden juhlintaan kuuluu olennaisesti 12 viinirypälettä. Kun vuosi on vaihtumassa, laitetaan yksi viinirypäle suuhun jokaisella kellonlyömällä. Listafriikin teksti kertoo, että parasta olisi saada mahtumaan kaikki rypäleet kerralla suuhun. Sitä parempi vuosi tulee, mitä enemmän rypäleitä suuhun mahtuu kerrallaan.

Joten kaupasta kannattaa ostaa mahdollisimman pienikokoiset rypäleet, jos haluaa seuraavasta vuodesta onnellisen. Espanjalaisissa kaupoissa on myynnissä tölkissä olevia viinirypäleitä, jotka ovat kooltaan pieniä. Joten onnellisen tulevan vuoden toivossa kannattanee valita kauppakärryyn tölkki eikä tuoreita isokokoisia viinirypäleitä.

Kuva: Pixabay / Shutterbug75

Filippiinit

Helsingin Uutisissa kerrotaan, että pienikokoiset Filippiiniläislapset hyppivät korkealle ilmaan, siinä toivossa, että he kasvaisivat pitkiksi.

Irlanti

Irlantilaisilla on tapana heittää leipää seinille, jotta ihmiset vapautuisivat pahoista hengistä kerrotaan Helsingin Uutisissa.

Japani

Japanissa on Bonenkai-kokoontumisia. Näissä kokoontumisissa japanilaiset muistelevat menneitä, jotta ne voidaan unohtaa ja uusi vuosi aloittaa puhtaalta pöydältä kerrotaan Listafriikin tekstissä. Japanilaisten uudenvuoden juhlintaan kuuluvat myös mäntykoristeet, joiden toivotaan tuovan hyvinvointia ja vaurautta kerrotaan Helsingin Uutisissa.

Kolumbia

Kolumbialaisten uudenvuodenjuhla kuulostaa hauskalta. Ihmiset kantavat matkalaukkua tai salkkua kädessään pitkin kaupunkia (Lähteet: Helsingin Uutiset, Listafriikki). Mitä nopeammin laukku kädessään kulkee, sitä parempi. Tämän perinteen he uskovat tietävän seuraavalle vuodelle paljon matkoja.

Kuva: Pixabay / stux

Kreikka ja Bolivia

Kreikassa ja Boliviassa leivonnaiset liittyvät vahvasti uudenvuoden juhlintaan. Leivonnaisiin tai uudenvuoden kakkuun piilotetaan onnea tuovia kolikoita (Lähteet: Helsingin Uutiset, Listafriikki).

Peru

Perulaiset kokoontuvat uudenvuodenaattona Takanakyu-festivaaleille kerrotaan Listafriikin tekstissä. Juhlissa keskitytään hauskan pitämisen ohella myös tappelemiseen. Juhlijat tappelevat juhlissa ihan kunnolla, lyöden ja potkien kertoo Listafriikin teksti. Toisinaan tunteet kuumenevat liiaksi ja muut ihmiset joutuvat tulla tappelupukareiden väliin. Myös lapset tappelevat keskenään näissä juhlissa eikä pelkästään aikuiset. Tämän perinteen tarkoituksena on muistella ja unohtaa menneen vuoden kinat, jotta uusi vuosi voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä.

Puerto Rico

Puerto Ricossa on tapana heitellä ikkunoista vedellä täytettyjä astioita kerrotaan Helsingin Uutisissa.

Romania

Romanialaiset valitsevat uudenvuoden tienoilla juttukaverikseen mieluiten lehmän. He ajattelevat, että hyvin sujuva juttutuokio lehmän kanssa tietää huonoa onnea tulevalle vuodelle kertoo Listafriikin teksti. Joten lienee parempi asia, jos juttutuokio lehmän kanssa ei ole sopuisa.

Kuva: Pixabay / Ulrike Leone

Ruotsi

Ruotsalaisten uudenvuoden viettämiseen kuuluu olennaisesti runo Nyårsklockan, joka luetaan Skanssenilla ja televisioidaan. Uudenvuoden juhlissa suukot juhlijoiden suulle tai poskelle ovat tyypillinen perinne kerrotaan Helsingin Uutisissa.

Siperia

Siperialaisten uuden vuoden perinteenä on hypätä avantoon pienen puun tai joulukuusen kanssa kerrotaan Helsingin Uutisissa.

Suomi

Suomessa uudenvuoden juhlintaan kuuluvat monessa perheessä saunominen, nakit ja perunasalaatti. Illemmalla ja vuoden vaihtuessa paukutellaan raketteja ja sytytetään sädetikkuja. Monessa perheessä valetaan uudenvuoden tina, joka ennustaa tulevan vuoden tapahtumia.

Sveitsi

Sveitsiläisten uudenvuoden vastaanottaminen on sotkuista puuhaa, koska he tiputtavat tarkoituksella jäätelöä lattialle kerrotaan Helsingin Uutisissa.

Tanska

Tanskalaisten uudenvuoden juhlinta on myöskin sotkuista, koska he rikkovat posliinia läheisten ihmisten oviin kerrotaan Listafriikin tekstissä.

Venäjä

Venäjällä uudenvuoden vietto tapahtuu näyttävästi ja olennaisesti siihen kuuluvat lahjoja jakava Pakkasukko ja Lumityttö. He ovat liikkeellä uudenvuoden yönä ja jakavat lahjoja lapsille ja toteuttavat ihmisten salaisia toiveita, kerrotaan Wikipediassa. Venäjällä vietetään monissa kodeissa vietettävissä uudenvuoden juhlia, joissa on mukana iso joukko ystäviä ja sukulaisia.

Viro

Virolaiset syövät seitsemän erilaista ateriaa uudenvuodenaattona tai -päivänä. Tällä he pyrkivät saamaan itselleen hyvinvointia ja lisävoimia niin paljon, että heillä on seitsemän miehen voimat. (Lähteet: Helsingin Uutiset ja Listafriikki)

Lähteet: Helsingin Uutiset, Listafriikki, Wikipedia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *