“Minä haluan isin kanssa!” -Kuinka toimia, kun lapsi suosii toista vanhempaa? 

“Minä haluan isin kanssa!” -Kuinka toimia, kun lapsi suosii toista vanhempaa? 
Kuva: Juliane Liebermann

Teksti:Anna-Leena

“Ei äitiä, minä haluan isin!”, raikuu makuuhuoneesta, kun on aika mennä nukkumaan. Sama toistuu iltakylvyn aikaan, pukiessa ja hampaita pestessä. Monille perheille ovat tuttuja vaiheet, jolloin lapsi suosii toista vanhempaa. Tilanne ei ole helppo kenellekään, sillä lapsi voi parhaimmillaan haluta tehdä kaiken vain toisen vanhemman kanssa. Mistä tällainen käytös jatkuu ja kuinka toimia, kun lapsi suosii yhtä vanhempaa?

Kun lapsi suosii selkeästi toista vanhempaa, saattaa toinen vanhempi syyttää itseään. Olenko oikeasti noin tylsä? Olenko liian paljon töissä? Enkö ole osannut antaa lapselle tarpeeksi huomiota?

Myös “suosikkivanhemmalle” tilanne voi olla raskas. Kun toinen vanhemmista ei kelpaa, jää päävastuu lastenhoidosta hetkellisesti vain yhden vanhemman harteille. Omat menot saattavat jäädä vähälle, jos ne aiheuttavat joka kerta itkua ja mielipahaa.

Mistä suosiminen voi johtua?

Se, että lapsi suosii toista vanhempaa on varsin tavallista. Yleensä suosiminen on ohimenevää ja suosikkivanhempi voi vaihdella kausittain. Tavallisesti tilanne johtuu siitä, että lapsi opettelee hallitsemaan ihmissuhteitaan. Joissain tapauksissa suosiminen voi kuitenkin heijastaa jotain perheen sisäisistä suhteista. Voi olla, että syrjitty vanhempi ei vietä tarpeeksi aikaa lapsen kanssa. Joskus taas vanhempien ottamat roolit tai luonne-erot selittävät suosimisen. Kun yksi vanhemmista ottaa mukavan ja rennon vanhemman roolin, jää toiselle helposti tiukan kasvattajan rooli. Jos toinen vanhemmista on lepsu tai yrittää tekemisillään jatkuvasti miellyttää lasta, lapsi luonnollisesti suosii häntä.

photo of mother and child beside body of water
Kuva: Xavier Mouton Photographie. Suosiminen voi heijastaa jotain perheen sisäisistä suhteista.

Kuinka toimia, jos et ole lapsen suosikki? 

On täysin inhimillistä, että syrjiminen tuntuu pahalta. On kuitenkin tärkeää muistaa vastata lapsen tarpeisiin rakkaudella ja kunnioituksella ja muistaa, kuka on aikuinen ja kuka lapsi. Vaikka lapsen puheet satuttaisivat, lapsen pitää silti tuntea, että hän tulee kuulluksi.

Älä suutu

Jos lapsi ilmaisee jatkuvasti haluavansa olla vain toisen vanhemman kanssa, voi olla vaikeaa olla hermostumatta. Se, että oma lapsi suosii toista vanhempaa, ja vielä ilmaisee sen äänekkäästi, voi tuntua pahalle ja joskus houkutus lähteä mukaan kiukutteluun tai suuttua lapselle voi olla suuri. Siinä missä pienet lapset eivät osaa näytellä tai peitellä tunteitaan, aikuisen tulee osata olla aikuinen ja ymmärtää ja kuunnella lasta.  

Kostaminen lapselle ei myöskään ole ratkaisu. Jos lapsi ei halua lähteä kanssasi ulkoilemaan, mutta seuraavan päivänä pyytää sinua leikkimään, vastaamalla lapselle “en leiki tänään, koska eilen sinä et halunnut lähteä minun kanssani ulos.”, ainut mitä saavutat on, että lapsi ei todennäköisesti pyydä sinua leikkimään seuraavalla kerralla. 

Tasapaino kuntoon

Lapsi saattaa suosia vanhempaa, jolta saa aina kivoja juttua, esimerkiksi ruutuaikaa ja herkkuja. Joskus vanhempi voi myös yrittää korvata menetettyä aikaa lapsen kanssa lahjomalla tai toteuttamalla kaikki lapsen toiveet. Pitäkää kiinni selkeistä rajoista ja siitä, että molemmat vanhemmat noudattavat samoja sääntöjä. Pyrkikää tasapainoon kotitöiden ja lastenhoidon välillä. Jos yksi vanhemmista käy töissä ja toinen hoitaa lapsia kotona, on tärkeää, että myös töissäkäyvä vanhempi viettää vapaa-ajalla aikaa lasten kanssa.

Oma juttu

Yrittäkää löytää joku aivan oma juttu, jota tehdä ilman suosikki vanhempaa. Se voi harrastus, kuten uimahallissa polskiminen kirjastossa käyminen tai retkeily tai vaikka satujen lukeminen tai askartelu kotona. Yhdessä puuhastelemalla voitat vähitellen lapsen luottamuksen, kun hän huomaa, että myös kahdenkesken toisen vanhemman kanssa voi olla kivaa.

Lähteet:

mtvuutiset.fi

Hyväterveys.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.