Nimi-inspiraatiota kreikkalaisesta mytologiasta? -Katso lista upeista ja erikoisista nimistä

Nimi-inspiraatiota kreikkalaisesta mytologiasta? -Katso lista upeista ja erikoisista nimistä
Kuva Nick van den Berg

Teksti:Anna-Leena

Kiehtooko kreikkalainen mytologia sinua? Kreikkalaisessa mytologiassa esiintyy paljon jumalia, sankareita ja taruolentoja. Myytit olivat suosittuja aiheita kreikkalaisessa taiteessa, näytelmissä ja kirjallisuudessa, ja tätä kautta niillä on ollut kestävä vaikutus koko länsimaiseen kulttuuriin. Tähän artikkeliin on listattu nimiä jotka esiintyvät antiikin Kreikan aikaisessa tarustossa.

Ariadne

Ariadne oli kreikkalaisen mytologian mukaan Kreetan prinsessa, kuningas Minoksen ja kuningatar Pasifaeen tytär. Kun Minotauros syntyi, kuningas antoi tämän Ariadnen vastuulle. Myöhemmin kuninkaan arkkitehti Daidalos rakensi labyrintin, jonne Minotauros pantiin.

Sankari nimeltään Theseus saapui Kreetalle suorittaakseen tehtävän; hänen piti mennä labyrinttiin ja surmata Minotauros. Ariadne, joka oli ihastunut häneen, sanoi: “Autan sinut labyrintistä, jos menet kanssani naimisiin”. Theseus suostui. Niin Ariadne antoi Theseukselle lankakerän, jota tämä keri koko matkan Minotauroksen luo. Kun Minotauros oli surmattu, löysi Theseus langan avulla tiensä takaisin. 

Athena

Athena on Ateenan suojelusjumalatar, kreikkalainen viisauden jumalatar, käsityöläisten jumalatar ja sotajumalattarena aktiivinen Troijan sodan osallistuja. Hän antoi Ateenalle oliivipuun lahjan tarjoten öljyä, ruokaa ja puuta.

Casandra

Cassandra on alkujaan muinaiskreikkalainen naisen etunimi. Nimi on todennäköisesti muodostettu kreikan kielen loistavaa tarkoittavasta sanasta kekasmai ja miestä tarkoittavasta sanasta aner. Nimi on tullut tunnetuksi Troijan sodan tarustosta, jossa Kassandra oli Troijan kuningas Priamoksen tytär, jolla oli profetoimisen lahja mutta jonka ennustuksiin kukaan ei uskonut. Suomessa nimi Cassandra on tullut käyttöön vasta 1900-luvun loppupuolella. Vuoden 1960 alusta vuoden 2019 loppuun mennessä se annettiin Suomessa 508 henkilölle muodossa Cassandra sekä lisäksi 39 henkilölle muodossa Kassandra. Vuonna 2015 nimi otettiin mukaan suomenruotsalaiseen kalenteriin, jonka mukaan Cassandran nimipäivä on nykyään.

Hera

Hera on avioliiton ja aviollisen rakkauden, hedelmällisyyden ja synnytyksen jumalatar antiikin Kreikan mytologiassa. Hera on Zeuksen sisar ja vaimo. Heran lapsia ovat muun muassa sodanjumala Ares ja sepäntaidon ja tulen jumala Hefaistos. Hera kuvattiin usein majesteettisena naisena päässään seppele tai diadeemi. 

Faidra

Faidra oli kreikkalaisessa mytologiassa sankari Theseuksen vaimo.Theseus meni Faidran kanssa naimisiin hänen edellisen vaimonsa Hippolyten kuoltua. Faidra rakastui näiden yhteiseen lapseen, poikapuoleensa Hippolytokseen, mutta ei saanut tältä vastarakkautta. Tästä kiivastuneena Faidra kertoi Theseukselle Hippolytoksen yrittäneen kohdella häntä väkivaltaisesti. Theseus uskoi vaimoaan, minkä vuoksi Hippolytoksen täytyi lähteä pakoon. Theseus rukoili Poseidonia rankaisemaan Hippolytosta, ja pakomatkalla merenrannassa merihirviö pelästyttikin Hippolytoksen hevoset siten, että hän putosi vaunuistaan ja kuoli. Kuultuaan tämän Faidra katui tekoaan, tunnusti miehelleen valehdelleensa ja surmasi itsensä. Faidra oli Kreetan kuningas Minoksen tytär, ja hänellä oli useita sisaruksia.

Helena

Helena, joka tunnettiin myös Troijan Helenana, oli kreikkalaisessa mytologiassa Zeuksen ja Ledan tytär, ja Menelaoksen, Spartan kuninkaan puoliso. Kaksi ateenalaista, Theseus ja Peirithoos, antoivat lupauksen avioitua Zeuksen tyttärien kanssa. Theseus valitsi Helena-lapsen, ja niin hän ja Peirithoos sieppasivat tämän pitääkseen hänet kunnes hän olisi tarpeeksi vanha avioon. Peirithoos puolestaan valitsi Persefonen, Haadeen puolison. He jättivät Helenan Theseuksen äidin, Aithran, luo ja matkustivat manalaan Haadeksen valtakuntaan siepatakseen Persefonen. Haades teeskenteli olevansa vieraanvarainen ja järjesti pidot, mutta heti kun miehet istuivat alas, käärmeet kietoituivat heidän jalkojensa ympärille pitäen heidän paikoillaan. Tämän jälkeen Kastor ja Polydeukes pelastivat Helenan ja palasivat hänen kanssaan takaisin Spartaan.

Leda

Leda oli kreikkalaisessa mytologiassa Aitolian kuninkaan Thestioksen tytär ja Spartan kuninkaan Tyndareuksen puoliso. Ylijumala Zeus rakastui Ledaan ja vietteli tämän joutseneksi tekeytyen. Paeten häntä takaa ajavaa kotkaa Zeus teeskenteli etsivänsä turvaa Ledan sylistä. Tämä kiintyi joutseneen, ja heidän suhteensa, jonka kerrotaan tapahtuneen samana yönä kuin jona Leda makasi miehensä kanssa, tuloksena oli kaksi munaa, joista kuoriutuivat Helena, Klytaimestra, Kastor ja Polydeukes. On hieman epäselvää, ketkä lapsista olivat kuolevaisen kuninkaan ja ketkä kuolemattoman jumalan jälkeläisiä.

Medeia

Medeia oli kreikkalaisessa mytologiassa noita, Kolkhiin (nykyisin Georgian ja Turkin rajamailla) kuninkaan Aieteen tytär ja velho Kirken veljentytär. 

Penelope

Penelope on kreikkalaisessa mytologiassa Odysseuksen vaimo ja Telemakhoksen äiti. Penelope joutui olemaan monta vuotta erossa miehestään, joka viipyi ensin Troijan sodassa ja sen jälkeen vaivalloisella paluumatkallaan, Odysseiallaan. Tänä aikana monet kosijat tavoittelivat Penelopea, joka kuitenkin pysyi uskollisena miehelleen. Palattuaan kotiinsa Odysseus tappoi kaikki Penelopen kosiskelijat.

Mikä näistä nimistä on suosikkisi?

Lähteet:

www.greelane.com

bebésymás.com

Wikipedia

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *