Syyhy on kallis kaveri -Lue tämä, vaikka siitä seuraa todennäköisesti kutinaa!

Kuva: Pixabay / WikiImages

Olet ehkä joskus kuullut sanan syyhy ja liität sen kutinaan, muttet ehkä tiedä asiasta sen enempää. Tai sitten sinulla saattaa olla siitä omakohtaista kokemusta. Joka tapauksessa syyhy ja kutina kulkevat todellakin käsikädessä.

Ehkä sinua alkaa jo kutittamaan tässä vaiheessa tekstiä, mutta ei hätää, se on ihan luonnollista. Itse kuulin aikoinani, että syyhyn voi huomata vasta monta viikkoa esimerkiksi laivareissun jälkeen, jos samassa majoitustilassa on yöpynyt syyhyyn sairastunut henkilö. Tämä laittoi mietteliääksi.

Mikä syyhy on?

Syyhyn aiheuttaa 0,3-0,5 millimetriä pitkä syyhypunkki. Yksikin naaraspuolinen syyhypunkki riittää aiheuttamaan tartunnan. Syyhypunkki voi elää ihossa parin kuukauden ajan ja ihon ulkopuolella pari vuorokautta. Syyhypunkki kaivaa ihoon käytäviä ja munii sinne muniaan. Munista kuoriutuneista toukista tulee muutamassa viikossa aikuisia syyhypunkkeja.

Mistä syyhyn voi saada?

Syyhypunkki siirtyy ihmisestä toiseen kosketuksen välityksellä, mutta lyhytaikainen kosketus (esim. kätteleminen) ei yleensä aiheuta tartuntaa. Syyhytartunnan voi saada myös lakanoiden ja vaatteiden välityksellä, mutta tämä on harvinaisempi tartuntaväylä.

Millaisia ovat oireet?

Tyypillisin syyhyn oire on voimakas kutina, jota esiintyy etenkin iltaisin. Kutina alkaa noin 3-6 viikon päästä tartunnasta. Syyhypunkki tunkeutuu ihon alle ja kaivaa noin 0,5-1 cm:n pituisia käytäviä, joiden toisessa päässä voi havaita syyhypunkin lymyilemässä tummana pisteenä vesikellomaisen rakkulan sisällä.

Käytävämuodostumat ilmaantuvat yleensä vasta kutinan ja ihon raapimisen jälkeen. Käytäviä ilmaantuu useimmiten sormien väleihin, kämmeniin, ranteisiin, kainaloihin ja genitaalialueelle. Pienillä lapsilla niitä voi tulla myös jalkapohjiin. Miehillä syyhypunkkitartunta voi aiheuttaa nystyröitä kivespussiin tai peniksen varteen. Miesten sukupuolielimiin ilmaantuvien kutisevien näppylöiden aiheuttaja on suurella todennäköisyydellä syyhypunkki.

Milloin lääkäriin?

Lääkärissä on suositeltavaa käydä, jos ei ole täysin varma kutinan aiheuttajasta. Lääkäriin on mentävä myös silloin, jos hoito ei ole tuottanut tulossa muutamassa viikossa tai oireet alkavat uudelleen. Kutina voi jatkua onnistuneen hoidon jälkeen muutamia viikkoja, mutta tarvittaessa hoidon onnistuminen on hyvä tarkistaa lääkärissä, jos kutina jatkuu pitkään. Syyhyhoidon voi aloittaa ilman lääkärissä käyntiä, jos päiväkodissa, koulussa tai läheisellä on lääkärin toteama syyhy

Taudin toteaminen

Lääkäri voi varmistaa syyhytartunnan kaivamalla punkin esiin käytävän päästä ja katsomalla löydöstä mikroskoopilla. Syyhypunkin saaminen mikroskoopin alle ei aina ole helppo homma. Toisinaan iho voi tulehtua raapimisen vuoksi ja se voi vaikeuttaa syyhypunkkitartunnan toteamista.

Syyhytartunnan lääkehoito

Syyhyn hoitoon voi ostaa apteekista ilman reseptiä saatavan lääkevoiteen (permetriini). Joissakin tapauksissa lääkäri voi määrätä hoidoksi suun kautta otettavan tablettikuurin (ivermektiini).

Permetriini-voide

Yksi voidetuubi riittää yhden ihmisen kertahoitoon ja alle 10-vuotiaille lapsille menee kerralla ½ tuubillista. Voide levitetään illalla peseytymisen jälkeen kaikkialle ihoon leuasta alaspäin. Limakalvoille voidetta ei laiteta. Aamulla iho pestään hyvin ja vaatteet ja petivaatteet vaihdetaan puhtaisiin.

Tärkeää on tehdä voidekäsittely kaikille perheenjäsenille, vaikka heillä ei olisikaan oireita. Uusintakäsittely tehdään 1-2 viikon kuluttua niille, joilla on ollut oireita. Oireettomille tehdään vain yksi voidekäsittely.

Syyhy on kallis kaveri, mutta hoito on tärkeä tehdä kunnolla

Lääkärissä käynnillä voidaan varmistua, että kutinaa hoidetaan oikein. Apteekissa myytävä lääkevoidetuubi on melko hintava, joten tuskin kovinkaan moni sitä haluaa ostaa ellei ole täysin varma, että voidetta tarvitaan. Tämän tekstin kirjoitushetkellä yhden Nix-voidetuubin (permetriini) hinta on lähes 38 euroa. Joten syyhy on kallis kaveri, mutta siitä huolimatta varmistettu syyhytartunta on järkevää hoitaa mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti. Muuten siitä voi todellinen riesa pitkäksi aikaa.

Turhassa käytössä lääkevoide voi menettää tehonsa

Ihotautien erikoislääkäri Raimo Suhonen toteaa Iltalehdelle, että jos syyhyyn tarkoitettua lääkevoidetta käyttää ilman varmuutta hoidettavasta taudista, voi voide usein käytettynä aiheuttaa ihoärsytystä. Hänen mukaansa terveydelle ei pitäisi aiheutua haittaa, jos käyttää permetriini-voidetta turhaan, mutta voide saattaa turhaan käytettynä menettää tehon syyhypunkkeihin. Sen jälkeen vaihtoehdot syyhypunkin häätämiseen ovatkin jo paljon vähäisemmät.

Kodin siivous ja vaatteiden käsittely

Syyhyn havaitsemisen aikaan käytössä olleet vaatteet ja vuodevaatteet pestään vähintään 50 asteessa tai pakastetaan viikoksi suljetussa muovipussissa. Kodissa on tärkeä tehdä kunnon siivous ja imurointi myös huonekaluille. Syyhypunkki pystyy elämään pari vuorokautta ihmisen ihon ulkopuolella, joten nämä ovat erittäin tärkeitä asioita.

Kuva: Unsplash / Romina Farias

Ilmoita tartunnasta päiväkotiin ja kouluun

Jos lapsella todetaan syyhytartunta, tulee siitä ilmoittaa heti päiväkotiin tai kouluun. Tämä on todella tärkeää, jotta syyhytartunta ei pääse pahasti riehumaan lapsia täynnä olevissa tiloissa ja saadaan nopeasti lisätartunnat estettyä. Lapsi pitää pitää erityksissä, kunnes lapsi on hoidettu asianmukaisesti.

Tautia ei aina tunnisteta ja oikea hoito viivästyy

Syyhypunkin aiheuttama tauti jää monesti tunnistamatta ja oikean hoidon saaminen voi sen vuoksi viivästyä. Monesti kutinan syynä ajatellaan olevan jokin muu syy ja hoito on vääränlaista. Syyhypunkin aiheuttamat käyttävämuodostumat pitäisi olla helppo havaita, mutta ne ovat usein sen verran pieniä, että niiden ajatellaan olevan jotain muita näpyiltä. Reippaasti kutisevan ihon kanssa on viisainta mennä lääkärin puheille.

Syyhypunkkitartuntoja on useimmiten lapsilla, hoivalaitoksissa ja maahanmuuttajilla, kertoo Vantaan tartuntatautien vastaava lääkäri Kirsi Valtonen Iltalehdelle. Esimerkiksi päiväkodeissa voi syyhypunkkitartuntoja esiintyä ja silloin kaikkien perheiden on tärkeää toimia annettujen ohjeiden mukaan, jotta tämä ikävä tauti saadaan mahdollisimman nopeasti pois kiusaamasta. Kirsi Valtonen toteaa: ”syyhypunkin lisääntyminen saattaa johtua siitä, etteivät ihmiset enää tunnista tätä tartuntatautia. Näin hoitoon hakeutuminen pitkittyy ja tauti leviää.” Hänen mukaansa syyhypunkin aiheuttama tauti saatetaan sekoittaa esimerkiksi lapsipotilailla atooppisen ihon oireiluun.

Vanhus kuoli syyhypunkkitartuntaan

MTV uutiset kertoo ikävästä tapauksesta, jossa 93-vuotias vanhus oli kuollut syyhypunkkien aiheuttamaan verenmyrkytykseen. Hoitolaitos ei ollut huolehtinut vanhukselle asianmukaista lääkitystä, jolla punkeista olisi päässyt helposti eroon. Uutinen kertoo, että syyhypunkit olivat syöneet vanhusta kuukausien tai jopa vuosien ajan ja lopulta se oli koitunut hänen kohtalokseen.

Lähteet: Iltalehti, MTV uutiset, Terveyskirjasto

Onko sinulla kokemusta syyhystä? Onko lasten päiväkodeissa tai kouluissa ollut ilmoituksia syyhytartunnasta?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)