Tutkimus: Mitä ihmiset ovat valmiita sanomaan, jos ilmassa on lupaus seksistä?

Tutkimus: Mitä ihmiset ovat valmiita sanomaan, jos ilmassa on lupaus seksistä?
Kuva: Wiktor Karkocha

Teksti:Anna-Leena

Mitä olisit valmis sanomaan, kun tapaat uuden, viehättävän ihmisen? Rochesterin yliopiston ja israelilaisen akateemisten Herzliya-instituutin tutkimusten mukaan melkein mitä vain. Journal of Experimental Social Psychology -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että tehdäksemme hyvän ensivaikutelman tuntemattomaan, puoleensa vetävään henkilöön, olemme valmiita liioittelemaan, mukautumaan, vaihtamaan asennetta ja jopa valehtelemaan.

Valehtelu alkaa, jos lähistöllä on viehättävä ihminen

Tutkimuksen tarkoituksena oli havainnoida, kuinka ihmiset toimivat, kun aivoihin kulkeutuu tietoa erotiikasta ja siitä, että lähistöllä on viehättävä ihminen. Tutkimukseen osallistui yli 600 israelilaisen yliopiston opiskelijaa. Tutkimus koostui lukuisista testeistä, joissa osalle testihenkilöistä näytettiin ennen testejä seksuaalisesti vihjailevaa materiaalia, ja toisille neutraalia, ei-seksuaalista sisältöä. Kuvien ja videoiden näkemisen jälkeen testihenkilöt olivat vuorovaikutuksessa vastakkaista sukupuolta olevan henkilön kanssa.

man in white shirt hugging woman in white tank top
Kuva: Jonathan Borba. Tutkimuksen mukaan ihminen on valmis sanomaan melkein mitä vain, kun tapaa viehättävän ihmisen.

Seksuaalinen sisältö vaikutti ihmisten mielipiteisiin

Yhdessä testeistä koehenkilöt keskustelivat fiktiivisestä tilanteesta, jossa koehenkilön oli tarkoitus puolustaa hänelle aiemmin määriteltyä mielipidettä tai kantaa. Tutkijat kuitenkin havaitsivat, että koehenkilöt joille oli ennen keskustelua näytetty seksuaalissävytteisiä ärsykkeitä, peruivat aiemmin esittämänsä mielipiteen ja vaihtoivat sen mielipiteeseen, joka vetosi viehättävään keskustelukumppaniin.

Toisessa kokeessa henkilöt keskustelivat netin välityksellä. Myös tässä tapauksessa koehenkilö mukautui helpommin keskustelukumppaninsa mielipiteisiin ja mieltymyksiin, jos hänelle oli ennen keskustelua näytetty seksuaalisävytteistä materiaalia. 

Moni tutkimukseen osallistuneista henkilöistä jopa väitti kannattavansa päinvastaisia asioita kuin oli aiemmin kertonut kyselyssä kannattavansa. Uskomatonta mutta totta, vain vilaus eroottisesta kuvasta ennen koetilannetta, sai ihminen mukaututumaan potentiaalisen kumppaninsa mieltymyksiin.

Seksikumppanien määrä

Myös seksikumpaneiden määrä oli asia, josta koehenkilöt valehtelivat, kun asiasta kyseli viehättävä “tutkija”. Valheita kertoivat yhtä lailla miehet kuin naisetkin.

couple drinking coffee inside coffee shop
Kuva: Christin Hume. Koehenkilöt valhetelivat myös seksikumppanien määrästä.

Tutkimusta tehneen sosiaalipsykologi Gurit Birnbaumin mukaan ihmiset ovat valmiita tekemään ja sanomaan melkein mitä tahansa, saadakseen yhteyden viehättävään, tuntemattomaan ihmiseen. Joissain tapauksissa tämä tarkoittaa asioiden kaunistelua, vain näyttääksesi potentiaalisen seksikumppanin silmissä paremmalta kuin oikeasti olet. Ihmisen “seksuaalijärjestelmän” aktivoiduttua, hän on valmis tekemään melkein mitä vain esittääkseen itsensä parhaassa mahdollisessa valossa.

Olisitko sinä valmis muuttamaan mielipiteitäsi tehdäksesi vaikutuksen?

Lähteet:

studyfinds.org

rochester.edu

mtv.uutiset

scinencedirect.com


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.