Tutkimus: kätkytkuolemia tapahtuu Yhdysvalloissa eniten uudenvuodenpäivänä 

woman in white long sleeve shirt holding clear wine glass
Kuva: Kate Hliznitsova

Tutkimuksen mukaan kätkytkuolemia tapahtuu Yhdysvalloissa eniten uudenvuodenpäivänä. Nbc-uutisessa sosiologi David Phillips kertoo, että runsaalla alkoholin nauttimisella vaikuttaisi olevan tekemistä asian kanssa. Se, kuinka alkoholi liittyy kätkytkuolemien määrään, ei ole kuitenkaan selvä. Kätkytkuolemaan menehtyy Yhdysvalloissa noin 2500 vauvaa vuosittain.

Kätkytkuolemat

Duodecim-lehden määritelmän mukaan “kätkytkuolemalla tarkoitetaan alle yksivuotiaan odottamatonta äkkikuolemaa, jolle ei löydy selitystä esitietojen, kuolinympäristön eikä ruumiinavauksen perusteella.” Kätkytkuolemien esiintyvyys on suurin 2–4 kuukauden iässä. Yli 80 % kätkytkuolemista tapahtuu ensimmäisten kuuden elinkuukauden aikana.

baby in pink onesie lying on white bed
Kuva: Kin Li

Kätkytkuolemien syitä on tutkittu laajasti. Jotkut tutkijat uskovat syyn löytyvän geneettisistä ongelmista. Myös vatsallaan nukuttaminen kasvattaa riskiä. Viime vuosikymmenen aikana on huomattu, että kätkytkuolemien määrä vähenee huomattavasti, kun imeväisiä nukutetaan selällään.

Alkoholi ja kätkytkuolemat

Uutisen mukaan tutkijat analysoivat tietokantaa, johon oli tallennettu 129 090 kätkytkuolemaa vuosilta 1973–2006. Tietokanta paljasti, että suurin osa kätkytkuolemista oli tapahtunut uutenavuonna. Syy tähän ei ole selvä, mutta tutkijat epäilevät sillä olevan jotain tekemistä sen kanssa, että jotkut vanhemmat juovat uutenavuonna runsaasti alkoholia, vaarantaen samalla lapsensa hengen. Kätkytkuolemia näyttäisivät myös sattuvan hieman useammin viikonloppuisin kun viikolla.

Kuinka alkoholin nauttiminen sitten liittyy kätkytkuolemaan? Tutkijat uskovat, että humalaisten vanhempien käytöksessä on jotain, mikä asettaa vauvan alttiiksi riskille. Tätä ei kuitenkaan pystytty tutkimuksessa todistamaan.

Sosiologi David Phillipsin mukaan alkoholin vaikutuksen alaisena olevat vanhemmat eivät välttämättä pysty ehkäisemään kätkytkuolemaa yhtä hyvin kuin selvin päin. Phillips toteaa alkoholin vaikuttavan riskitekijältä, mutta se, mikä siitä tekee sellaisen, on edelleen mysteeri. 

woman laying on bed
Kuva: Vladislav Muslakov

Syy voisi uutisen mukaan olla siinä, että liikaa alkoholia nauttivat vanhemmat eivät välttämättä huomaa merkkejä vauvan ahdistuksesta tämän nukkuessa. Alkoholin vaikutuksen alaisena nukkuva ei välttämättä herää itsekään, eikä näin ollen voi huomata, jos vauva on vaarassa. Humalassa vanhemmat eivät myöskään välttämättä kiinnitä huomiota vauvan nukkuma-asentoon ja saattavat asettaa vauvan pinnasänkyyn vatsalleen tai kierähtää itse unissaan vauvan päälle.

Phillips antaa vanhemmille vinkin uudenvuoden juhlintaan: on ihan hyväksyttävää, että vanhemmatkin haluavat päästä välillä juhlimaan. Tällaisissa tapauksissa lapsilla pitäisi kuitenkin olla joku muu luotettava aikuinen, joka huolehtii heistä, kuten isovanhempi tai lastenvahti. Samalla tavalla, kun et ajaisi autoa humalassa, et myöskään ole kykeneväinen huolehtimaan lapsesta alkoholin vaikutuksen alaisena.

Lähteet: NBC News, Terve

Teksti: Anna-Leena

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.