Oletko sinäkin omistanut jonkun näistä entisajan kännyköistä?

Oletko sinäkin omistanut jonkun näistä entisajan kännyköistä?
Pixabay / Sergey Egorov

Teksti: Mami Mixtuura

Nykyään lähes jokainen aikuinen kantaa mukanaan mitä hienointa ja älykkäintä puhelinta. Moni lapsikin saa ensimmäisen puhelimen viimeistään, kun koulu alkaa. Mutta millaista oli ennen vanhaan? Millaisia puhelimia silloin oli? Muistatko sinä vielä ensimmäisen oman puhelimesi?

Puhelinten huima kehitys

Puhelinten kehitys on ollut huimaa vuosikymmenten saatossa. Ennen vanhaan kodista löytyi useimmiten yksi lankapuhelin. Vanhat mallit olivat sellaisia puhelimia, joilla sormen avulla ruuvailtiin oikean numeron kohdasta. Numeron valinnassa meni melko kauan aikaa, koska jokainen numero piti pyöritellä yksitellen ja oikeassa järjestyksessä. Lankapuhelimien kehittyessä tuli yleiseksi painettavat numeronäppäimet, jolloin puhelinnumeron näpytteleminen oli huomattavasti nopeampaa. Tuon ajan lankapuhelimissa oli usein kierteelle menevä johto.

Kuva: Unsplash / Annie Spratt

Hetken päästä villityksenä oli lankapuhelin, jossa oli digitaalinen näyttö ja se näytti mistä numerosta saapuva puhelu tuli. Jos puhelun tullessa ei perheenväki ollut kotona, tallensi puhelin saapuneen numeron ylös ja kotiin tultua oli mahdollista tarkistaa oliko puheluita tullut ja mistä numerosta. Tuollainen puhelin mahdollisti myös sen, että pystyttiin valikoimaan mihin saapuviin puheluihin haluttiin vastata.

Puhelinkopit ja puhelinkortit

Muistatko vielä puhelinkopit? Oletko soittanut sellaisella? Ne toimivat alkuun kolikoilla. Myöhemmin yleistyi myös puhelinkorteilla maksaminen puhelinkopeissa. Puhelinkortteja pystyi ostamaan kioskeilta ja niissä oli monesti todella kivat kuvat. Monet ihmiset keräilivät puhelinkortteja. Keräsitkö sinä niitä?

Kuva: Unsplash / Steve Gale

Ensimmäiset matkapuhelimet

Muistatko sinä ajan, jolloin perheeseesi tuli ensimmäinen matkapuhelin? Muistatko mitä tunteita se herätti ja millainen puhelin oli? Entisajan matkapuhelimet olivat kooltaan todella isokokoisia verrattuna nykyisiin älypuhelimiin. Olihan ne malliltaan kannettavia, mutta eivät ne taskuun olisi mahtuneet. Ne olivat niin kookkaita, että niiden kantaminen oli kuin pienen matkalaukun kuljettamista.

Ensimmäinen kannettava matkapuhelin Suomessa: Salora SRP-24

Wikipediassa kerrotaan, että ensimmäinen kannettava matkapuhelin Suomessa oli Salora SRP-24, joka julkaistiin 1974. Puhelimen paino oli viitisen kiloa. Wikipedia kertoo, että matkapuhelinten kallis hinta mahdollisti niiden hankinnan lähinnä varakkaille yrittäjille. Vuonna 1987 Mobira Cityman maksoi 24 000 markkaa, joka vastasi vuonna 2018 yli 7400 euroa.

Kuva: Pixabay / projectmgmt

2000-luvun alku – Nokia 3310

MTV uutisten teksti kertoo, että 2000-luvun alkupuolella uusin ja suosituin puhelinmalli oli Nokia 3310. Tässä puhelimessa oli hienoutena matopeli ja kuoret sai vaihdettua helposti eri värisiin. Nämä puhelimet olivat kestäviä eikä ne kaivanneet juurikaan huoltoon viemistä.

Nokian Communicator

Nokian Communicator -puhelin oli ihmeellinen puhelin ja melko harva omisti sellaisen hienouden 1990- ja 2000-luvuilla. Wikipedia kertoo, että se oli suunnattu mobiilin yrityskäyttöön. Ensimmäinen malli julkaistiin vuonna 1996. Communicator oli puhelinmalli, jonka sai avattua ja avatessa niistä paljastui iso näyttö ja näppäimistö. Viimeisin malli oli Nokia E90 Communicator.

Kuva: Unsplash / Wahyu Setiawan

Vuoden 2010 Nokian uutuusmallit

Mobiiliblogin tekstissä kerrotaan, millaisia uusia puhelimia oli tarjolla vuoden 2010 tienoilla. Teksti kertoo, että Nokialta tuli noihin aikoihin markkinoille viisi uutta edullista matkapuhelinta. Hinnaltaan nämä puhelimet olivat 20-54 euroa. Edullisimmat mallit olivat 1280, 1616 ja 1800. Näissä malleissa oli monia hienoja ominaisuuksia kuten FM-radio, prepaid-seuranta ja taskulamppu. Nokia 1280 oli näistä ainoa mustavalkonäytöllinen matkapuhelin. Hintaluokan yläpäässä olevat mallit olivat 2220 slide ja 2690. Nämä mallit tukivat Nokian Ovi Mail-sähköpostipalvelua. Näissä malleissa oli muun muassa Bluetooth, GPRS ja osoitekirja, johon mahtui 1000 yhteystietoa. Näissä kaikissa puhelimissa oli huiman pitkäksi luvattu toiminta-aika, jopa 22 päivää! Vieläkö nykyajan malleissa on virtaa jäljellä kolmen viikon päästä?

Nokia 1280. Kuva: Pixabay / Sergey Egorov.

Muistatko ensimmäisen kännykkäsi?

Muistatko vielä, että millainen oli sinun oma ensimmäinen kännykkä? Oliko sinulla Nokian banaanipuhelin tai simpukkaversio? Vai ehkä Motorolan puhelin? Minkä väriset kännykän kuoret valitsit puhelimeesi vai oliko sinulla useampia kuoria, joita sai vaihdella niin usein kuin halusi?

Kuva: Unsplas / Heirik Solheim

Puhelinten kuoret

Ennen vanhaan oli trendikästä ostaa puhelimeen monet eri väriset kuoret ja vaihdella niitä ajoittain tai vaikka monta kertaa päivässä. Kuorten vaihtaminen oli helppoa ja nopeaa.

Puhelinten logot

Kuinka moni muistaa miten mukava oli valita uuteen puhelimeen logo? Näiden logokuvienn laatu oli toki ihan erilainen kuin nykyaikana, mutta siihen aikaan se oli kova juttu. Jos puhelimen näytöllä ei ollut logoa, luki näytöllä operaattorin nimi esim. Radiolinja tai Sonera.

Matopeli

Kuinka moni muistaa sen ajan, kun puhelimiin tuli uutuutena pelit? Etenkin matopelin pelaaminen oli todella mukavaa ajanvietettä ja madon kasvattaminen täyteen pituuteen vaati huimaa tarkkuutta. Kuinka moni lukijoista onnistui tässä?

Monet ihmiset käyttävät edelleen ”vanhoja” puhelimia

Moni ihminen haluaa nykyaikanakin käyttää vanhanaikaisia puhelimia. Monet ovat kokeilleet uudempiakin malleja, mutta todenneet itselleen sopivammaksi vanhemman mallin puhelimen. Syynä monella on se, että tuon ajan puhelimissa ei ollut internettiä ja nykyajan älypuhelimet koukuttavat helposti ihmistä internetin käyttämiseen.

MTV uutisten tekstissä kerrotaan Millasta, jolla on käytössä Nokian 3310-puhelin. Milla kertoo, että hän pärjää hyvin tällä puhelimella, koska hänellä ei ole koskaan ollut älypuhelinta. Hän ei ole halunnut ostaa älypuhelinta, jotta ei sen vuoksi jäisi muut tärkeät asiat liian vähälle huomiolle. Milla kertoo, että hänen puhelimeensa mahtuu 28 tekstiviestiä ja se häntä välillä harmitti, että kaikkia viestejä ei voinut säilöä loputtomiin.

Lähteet:

Mobiiliblogi

MTV uutiset

Wikipedia

Wikipedia

Muistatko sinä oman tai perheesi ensimmäisen matkapuhelimen? Oletko pelannut muinoin kännykällä matopeliä? Voisitko vaihtaa älypuhelimen pois ja käyttää entisajan puhelinta?


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.