Tutkimus: Näin lelujen määrä vaikuttaa taaperon leikin laatuun

Tutkimus: Näin lelujen määrä vaikuttaa taaperon leikin laatuun
Kuva: Paige Cody

Teksti:Anna-Leena

University of Toledon (Ohio) tutkimuksessa testattiin, kuinka esillä olevien lelujen määrä vaikuttaa taaperoikäisten leikin laatuun. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että tilanteissa, joissa leikkiympäristössä oli tarjolla vähemmän leluja, lapset keskittyivät pidemmäksi aikaa leikkimään yhdellä lelulla, ja olivat luovempia leikeissään. 

Tutkimus

Jokaista tutkimukseen osallistunutta lasta tarkkailtiin kahdenlaisessa tilanteessa. Ensimmäisessä heidän annettiin leikkiä vapaasti neljällä lelulla. Toisessa heidän annettiin leikkiä vapaasti kuudellatoista lelulla. Tilanteessa, jossa taaperoilla oli vähemmän leluja, leikin aikana ilmaantui vähemmän ongelmia, lapset leikkivät leluilla pidempään ja käyttivät leikissä enemmän mielikuvitusta. 

Kuva: krakenimages. Kun tarjolla on vähemmän leluja, lapset jaksavat keskittyä leikkeihin paremmin.

Lasten leikkejä tarkkailtiin 30 minuutin ajan ja leikkihetket nauhoitettiin videolle. Tutkimuksen tarkoituksena oli nähdä, vaikuttaako lelujen määrä lasten leikin laatuun. Tulokset osoittivat, että ympäristössä, jossa tarjolla oli 16 lelua, lapset leikkivät keskimäärin puolella niistä ja keskittyivät yksittäisillä leluilla leikkimiseen lyhyemmän aikaa kuin ympäristössä, jossa tarjolla oli vähemmän vaihtoehtoja. Ympäristössä, jossa lapsilla oli tarjolla neljä lelua, he leikkivät keskimäärin kolmella niistä. 

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että tilanteissa, joissa leikkiympäristössä oli tarjolla vähemmän leluja, lapset keskittyvät pidemmäksi aikaa leikkimään yhdellä lelulla, ja olivat luovempia leikeissään. 

Kuinka paljon on liikaa? 

Yhtä oikeaa vastausta kysymykseen siitä, kuinka paljon leluja on liikaa, ei ole. Lelujen määrää riippuu pitkälti perheestä ja perheen arvoista. Jotkut haluavat tarjota lapsilleen kaiken, mitä he vain osaavat pyytää. Leluja ei toisaalta tarvitse aivan pienellä lapsella olla ollenkaan, sillä leikkiin riittää varsin hyvin vaikka puinen lusikka, keppi tai vaikka pahvinen kenkälaatikko. 

boy playing cube on white wooden table
Kuva: Ryan Fields. Oikea määrä leluja riippuu pitkälti perheen arvoista.

Perhe voi yhdessä pohtia omalle perheelle sopivaa lelujen määrää. Tuntuuko siltä, että hyllyt ja laatikot ovat pullollaan leluja, joiden olemassaoloa lapset eivät edes muista? Ovatko lelut jatkuvasti levällään, koska niille ei tunnu löytyvän paikkaa mistään? Meneekö lelujen siivoamiseen tuhottomasti aikaa?

Joskus leluista luopuminen on hankalaa. Jos perheessä on monen ikäisiä lapsia, eivätkä lapset leiki vielä samoilla leluilla, eri ikäisille tarkoitettuja leluja kertyy kotiin helposti paljon. Kun taaperoikäinen ei leiki enää helistimellä tai pehmopallolla, voi nuorempi sisarus olla sen ikäinen, että vauvalelut alkavat kiinnostaa. Lopulta kotoa löytyy loputon sekoitus leluja, ja ne tuntuvat hallitsevan koko kodin sisustusta.

Lelut kiertoon

Yksi tapa vähentää lelumäärää lastenhuoneessa on lelujen kierrättäminen. Leluista valitaan muutama, jotka jätetään esille ja leikkeihin. Muut lelut pakataan laatikoihin ja nostetaan syrjään vaikka vaatekaapin perälle. Muutaman viikon kuluttua esillä olleet lelut pakataan pois ja tilalle vaihdetaan uudet lelut. Monesti lapsi on jo kerennyt unohtaa piilossa olleet lelut ja leikkii niillä kuin ne olisivat täysin uusia. Lapsi jaksaa keskittyä paremmin yhdellä lelulla leikkimiseen, kun vaihtoehtoja ei ole liikaa ja uutuuden viehätys säilyy pidempään. 

assorted plush toys on brown wooden shelf
Kuva: Nong V.

Kun vaihtoehtoja on vähemmän, lapset jaksavat keskittyä pidemmän aikaa leikkimään yhdellä lelulla ja käyttävät leikeissään enemmän luovuutta ja mielikuvitusta.

Mitä mieltä sinä olet? Voiko leluja olla liikaa?

Lähteet:

sciencedirect.com/science

Bebésymás.com

mll.fi


Ruuhkavuodet suosittelee

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.